Hlavní obsah

6 myšlenek, které zničí každý vztah. Vyhoďte si je z hlavy!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Jestli si myslíte, že jediné, co vám může zničit vztah, je nevěra, pak se šeredně pletete. Existují věci, které vztahu ublíží stejně, možná ještě víc. Například myšlenky, které máte v hlavě. A to je ani nemusíte vyslovit.

Článek

Nejhorší je vyjít sám se sebou. Sami sobě totiž často býváme těmi největšími kritiky. Někdy to není na škodu, ale pokud jde o vztahy, je dobré trochu ubrat a nezahlcovat hlavu nejrůznějšími pochybnostmi a negativními myšlenkami. Protože právě ty dokážou narušit partnerský vztah, který jinak funguje bez větších obtíží. Zakažte si tyto myšlenky! Snad ještě horší je o nich mluvit. Tisíckrát opakovaná pochybnost se jednou může stát skutečností.

1. Nejsem pro něj dost dobrá

Nikdo není dokonalý. Ani vy, ani váš partner. Nicméně musíte věřit, že právě vy jste to nejlepší, co ho mohlo potkat. A naopak. Myšlením na to, že by si zasloužil někoho lepšího, než jste vy, nebo naopak, že on pro vás není dost dobrý, zasejete semínko pochybnosti a to poroste. Pokud to budete pronášet nahlas, probudíte pochybnosti i v partnerovi. Tuto myšlenku nahraďte jinou: „Ani jeden nejsme perfektní, ovšem dohromady jsme ti nejlepší.“

2. Nikdy nebudu jako jeho ex

Proč byste chtěla být stejná jako jeho bývalá přítelkyně, se kterou už není? Existuje nějaký důvod, proč jim vztah nefungoval a proč už spolu nejsou. Možná toužil právě po tom, najít si úplně odlišnou ženu, než se kterou byl předtím. Pokud se nezbavíte touhy neustále se srovnávat, vztah postupně rozložíte. Prostě si uvědomte, že minulost nevymažete – stejně jako jeho bývalku. Místo toho si řekněte, že musíte být daleko lepší než ona! Kdo získal „odměnu“ v podobě vašeho báječného partnera? Tak vidíte!

3. Musí mě přeci dělat šťastnou

Víte, jak je těžké dělat někomu pořád jenom radost? Ano, všechny si přejeme, aby nás partner dělal šťastnou, ale pokud k tomu nevyvinete ani špetku vlastní iniciativy, dost možná mu brzy dojdou síly a rezignuje. Uvědomte si, že v první řadě jste to vy, kdo se může udělat spokojenou. Snažte se raději myslet na to, co vás dělá šťastnou, a na to se zaměřte. Na druhé straně – pokud cítíte, že vás dělá partner naopak nešťastnou, je samozřejmě nutné to řešit!

Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

Toužíme po tom, aby nás muž dělal šťastnou. Někdy je to ale fuška a neměli bychom spoléhat jen na něj Foto: JP WALLET, Shutterstock.com

4. Vždyť jsme každý jiný

Přemýšlíte, že spolu nemůžete vydržet napořád, protože jste až příliš odlišní? Protože zatímco on miluje jízdu na kole, vy si raději v klidu čtete? Zatímco jeho oblíbenou hudbou je country, vy máte raději něco tvrdšího? To jsou „problémy“, na kterých vztah nestojí, pokud jsou oba tolerantní a ochotní si navzájem vyjít vstříc. Problém ale může nastat, když je vaše odlišnost v tom, že zatímco vy byste se ráda vdávala a měla děti, pro něj je tohle řeka, do které nikdy nehodlá vstoupit. Takže spíše než hořekovat, jak jste každý jiný, přemýšlejte, v čem a zda se s tím dá pracovat.

5. Ve funkčním vztahu se lidé nehádají

A teď tu o Červené karkulce… Neexistuje snad vztah, ve kterém by se lidé nehádali. A pokud ano, tak dospěl do fáze, kdy ti dva už snad ani nejsou schopni spolu prohodit jediné slovo – proto se nehádají. Jinak je to úplně normální součást vztahu, která sice není nijak příjemná, ale jak se říká – ke každému libovému je potřeba trochu toho tlustého. Spíš si řekněte, zda to, že on je bordelář, kdežto vy perfekcionistka, je problém, na kterém váš vztah jednou ztroskotá. Jestli vám můžeme poradit, tak ne, není to takový problém.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Že se šťastné páry nehádají? Ale kdeže! NaopakFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

6. Už to není jako dřív

Pocit, že láska není taková jako dříve, přichází většinou po prvotní zamilovanosti nebo třeba po společném sestěhování. Obvykle to přichází ve chvíli, kdy vyprší prvotní euforie a začínají se měnit vaše zvyky. Na začátku jste možná měli každý večer čas otevřít lahev vína a povídat si až do půlnoci. Jenže vzpomeňte si, že to šlo na úkor běžných denních činností, které jste pak doháněli, kde se dalo. Že to není jako dřív, může znamenat jen to, že se váš vztah posunul o kus dál. A je potřeba najít si na něm zase něco hezkého. Pokud to najít chcete, tak to tam je.

A co se honí hlavou vám? 

Reklama

Načítám