Hlavní obsah

5 nejčastějších případů, kdy móda ničí vaše zdraví

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Foto: Diana Indiana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše zdraví neovlivňuje jen jídelníček a dostatek pohybu. Řadu problémů mají na svědomí i módní trendy. Víte, co mohou přinést nevhodné boty či těžká kabelka? Tyhle „banality“ vám dokážou nadělat pořádné nepříjemnosti.

Článek

Že je něco in, ještě neznamená, že vám to neublíží. Nevhodné boty, těžké šperky, krátká trička či tetování – tohle všechno vašemu zdraví nemusí zrovna prospět. Víme, na co si dát pozor, abyste předešla zbytečným zdravotním problémům.

Baleríny a vysoké podpatky

Na chodidlech stojíte celou svou vahou, někdy i většinu dne, proto je vhodné obutí zásadní. Jenže boty na podpatku deformují chodidlo a namáhají páteř, žabky a baleríny zase škodí klenbě, protože jsou příliš placaté. Víte, že dlouhodobé nošení takových bot může způsobit nejen bolest chodidel, ale také komplikace s koleny a kyčlemi?

„V případě úzkých bot nemá noha dostatek prostoru, palec je tlačen k ostatním prstům a vzniká hallux valgus – vbočený palec. Ten pak způsobuje další funkční dysbalance ve vyšších etážích těla: kotnících, kolenech, kyčlích, zakřivení páteře. Měkká bota s naznačením klenby dovoluje svalům chodidla odpočinek, tvrdé boty způsobí opak,“ popisuje fyzioterapeutka Tereza Novotná.

Co s tím? Nechcete se jehel ani žabek vzdávat? Nenoste je stále, alespoň na část dne obujte pár, který nebude nohy přetěžovat. Vhodná obuv by měla být vyrobena nejlépe z pravé kůže, měla by mít pružnou podešev, zvýšený opatek a podpatek vysoký maximálně čtyři centimetry. Klenbu podpoří dynamické stélky, které v botách zabrání vychýlení chodidel a tím zlepší stabilitu, tlumí otřesy, navíc jsou prodyšné, což zlepšuje hygienu. Pořídíte je v prodejnách s ortopedickými pomůckami.

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

Boty na podpatku nenoste celý den: nepřirozeně mění těžiště, mohou způsobit špatné držení těla a bolesti pátěřeFoto: S_Photo, Shutterstock.com

Bokovky a krátké topy

Krátká trička nebo nízký pas... I to se občas podepíše na zdraví. Mohou vést k prochladnutí a k zánětům ledvin nebo močového měchýře. Opakované problémy tohoto typu pak způsobují chronické selhávání a trvalé poškození vylučovacího ústrojí. Naštěstí dnes už kalhoty s nízkým pasem nejsou příliš v módě… Takzvané crop topy, tedy trička, která končí nad pupíkem, se ale znovu těší velkému ohlasu.

Co s tím? Pokud je chladno, v letních měsících tedy zejména ráno a večer noste na krátkých topech navíc vždy delší svršek, který vám zakryje celé břicho a záda. Předejdete tak nepříjemným komplikacím.

Kabelka plná nezbytností

Zdraví dokážou nalomit i doplňky – například kabelka, obzvlášť když v ní taháte všechno od šminek přes krabičku s obědem až po sportovní oblečení na odpolední cvičení. Těžká kabela je pro páteř skutečné zlo: jednostranné zatížení vede nejen k bolestem, ale i k nevratnému poškození. Velká zátěž na jednom rameni totiž způsobuje nerovnováhu těla a vychýlení páteře z osy.

„Kostra je držena svaly, je tedy závislá na funkční části pohybového aparátu. Když tělo začnete vystavovat jednostranné zátěži, což je například každodenní nošení kabelky, změní se jeho funkce. Nebudete-li se tomuto zvyku vyhýbat dlouhodobě, změna funkce přejde do celého postavení kostry,“ varuje Tereza Novotná.

Co s tím? Do kabelky dávejte skutečně jen to nejnutnější a ramena pravidelně střídejte. Poohlédněte se po elegantních batůžcích, díky kterým bude váha rozložena rovnoměrně a vy tak nebudete přepínat jen jednu stranu zad.

Tetování hrozí infekcí

Na potetovaného člověka už se dnes nikdo nedívá s despektem – naopak, je to módní a žádané. Než se však rozhodnete své tělo zkrášlit i vy, měla byste znát možná rizika. Permanentní tetování porušuje kůži, jednu z hlavních ochranných bariér těla. Tetování proto může být příčinou kožních anomálií, alergií, nadměrného jizvení a infekcí, jež se projevují opuchnutím, zčervenáním, teplotou a hnisáním.

A nejen to. „Lékařské i nelékařské výkony, které jsou prováděné kontaminovanými nesterilními pomůckami, mohou způsobit infekční onemocnění, například hepatitidu typu B, C nebo nákazu virem HIV,“ varuje praktický lékař MUDr. Petr Werner.

Co s tím? Chcete-li se nechat tetovat, rozhodně si vybírejte ověřená tetovací studia s dobrou pověstí. Důležité je sterilní prostředí: vydezinfikované nástroje a tatér by měl mít gumové rukavice a roušku. Pokud se vám studio celkově nezdá dostatečně „čisté“, raději jděte jinam! Více v článku Tetování: Na co se musíte zeptat a co vám hrozí?

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Nejčastější rizika spojená s tetováním souvisejí se špatně vyčištěnými nástrojiFoto: Microgen, Shutterstock.com

Šperky nepodceňujte

Ani šperky a bižuterie nemusejí být nevinné. Těžké náušnice mohou být příčinou bolestí hlavy nebo krční páteře, robustní náramek zase umí pohmoždit šlachy a podráždit radiální nerv – a to někdy skončí omezením hybnosti ruky. Častým problémem bývá alergie, ekzém nebo kopřivka kvůli materiálu, z nichž jsou kovové ozdoby vyrobené. Většina bižuterie je totiž z niklu, který je silně alergizující, a může vyvolávat dokonce astma.

Co s tím? Vybírejte si kvalitní šperky z chirurgické oceli, zlata nebo stříbra. Volte odlehčené a nepříliš velké.

Řídíte se módními trendy, nebo spíš hledíte na zdravotní stránku věci?

Reklama

Načítám