Hlavní obsah

Co dělat, když za vaše zdravotní problémy může oblečení? Máme praktické rady!

Foto: Africa Studio, shutterstock.com

Alergické reakce i podráždění. To vše může být následek špatně voleného pracího prostředku či přímo oděvního materiáluFoto: Africa Studio, shutterstock.com

Reklama

Ekzém, vaginální výtok i podrážděná kůže po holení mohou mít jednoho společného viníka – nevhodné oblečení. Zjistili jsme, kdy vám jde kvůli šatům o zdraví.

Článek

Určitě máte zkušenosti s tím, že vám některé oblečení příjemně sedí a jiné kouše, více se pod ním potíte, může způsobit i viditelné podráždění v podobě zarudnutí či lehké krupičky. Citlivost pokožky je individuální, pokud vás oblečení dráždí, pečlivě pročítejte detaily o složení na etiketách.

Příroda versus chemie

Přírodní materiály, jako hojně využívanou bavlnu, snáší v podstatě každá pleť. Pozor ale na příměsi, zejména ty chemické mohou způsobovat podráždění. Ale i některé další přírodní materiály umí potrápit, například vlněné nebo lněné oblečení je trochu hrubší a kůži může kousat. Oblečení si v obchodě vždy vyzkoušejte a sledujte nejen, jak sedí vaší postavě, ale i co na něj říká holá kůže.

Z obchodu rovnou do koupelny

Nově pořízený kousek možná chcete hned vynést ven a pochlubit se, jak vám sluší. Odborníci ale doporučují ho nejprve pořádně vyprat. Mnoho oblečení pochází z asijských zemí, a aby bylo při transportu a skladování chráněno před parazity, používá se na něj řada chemikálií. Ty při prvním důkladném praní odstraníte, neprané prádlo by vám ale mohlo způsobit podráždění.

Foto: l i g h t p o e t, shutterstock.com

Koupené oblečení před prvním nošením vždy vyperteFoto: l i g h t p o e t, shutterstock.com

Není prášek jako prášek

I prací prášek může být ovšem příčinou vašich problémů. Svědění, šupinky, prasklinky, začervenání, otok či pupínky mohou být příznakem alergie na prací prášek. Do něj se totiž přidává parfém, konzervační látky či barvivo, které mohou být agresivní.

„Když pokožka přichází do styku s pracím práškem, může dojít k jejímu podráždění nebo i vzniku ekzému. Může se tak stát i do několika hodin. Nejčastěji se takováto reakce projeví svěděním či zarudnutím citlivého místa na kůži,“ říká Prof. Jana Hercogová, MD, PhD, MHA, přednosta Dermatovenerologické kliniky nemocnice Na Bulovce.

Pro vyvolání alergie stačí jen zbytkové množství takovéhoto alergenu, který zůstane po praní v nedostatečně vymáchaném prádle. Zejména, pokud používáte příliš krátký prací proces.

Zkuste tedy pro příště přidat máchání navíc a třeba potíže ustoupí. Pokud se u vás problémy vyskytují opakovaně, zkuste prací přípravek v podobě prášku vyměnit za gel, který se lépe rozpouští, nebo zkuste jinou značku přípravku na praní.

Foto: Imcsike, shutterstock.com

Pokud jde o alergickou vyrážku, měla by zmizet několik dní poté, co přišla do styku s alergenemFoto: Imcsike, shutterstock.com

Nesmrtelné džíny

Džíny jsou doslova nezbytný kousek šatníku snad úplně každého. Jenže právě ony mohou způsobovat i kožní nepříjemnosti. Hrubá látka dokáže podráždit zejména v mrazivé dny. Pokud se vám těsné džíny šoupou po kůži třeba při delší procházce, mohou po sobě zanechat zarudlou a svědivou kůži. Řešení? Pořádně promazat tělovým mlékem.

Problematické mohou být i různé kovové aplikace, cvočky a knoflík od kalhot, které mohou vyvolat podráždění, dlouhodobě i zhrubnutí a strupovatění kůže. Pozor by si měli dávat zejména lidé citliví na kovy, především alergici na nikl.

I kůže potřebuje dýchat

Džíny mohou být problematické i pro svou horší prodyšnost. V kombinaci se syntetickým spodním prádlem si doslova koledujete o potíže v intimních místech: zanícení oholené pokožky, ale i kvasinkové infekce. Zvýšený výskyt netrápí ženy jen v letních horkách, ale i v zimě právě kvůli vrstvení těsného a neprodyšného oblečení. Zkuste přírodní materiály, bavlněné prádlo a naučte se spát bez kalhotek, ať si vaše tělo, přes den sešněrované v prádle a těsných kalhotách, odpočine a může volně dýchat.

Setkala jste se někdy s alergií na oblečení či prací prášek na vlastní kůži?

Reklama

Načítám