Hlavní obsah

5 originálních náplní pro milovníky palačinek

Foto: Greta Blumajerová

Zapojte dnes do hry svou fantazii!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marmeláda, cukr a skořice, špenát, ovoce… Ha! Už vám došly nápady, jak naplnit doma velmi oblíbené palačinky? Máme pro vás chutnou inspiraci, a to hned 5x. Naslano i nasladko!

Článek

Milujete domácí palačinky, ale s klasickými náplněmi se vám pomalu začínají přejídat? Postupte o level výše a připravte si je doma s náplněmi, za které se nestydí ani v těch nejlepších palačinkárnách. Příprava je přitom tak snadná!

1. Variace na kozí sýr

Potřebujete: 100 g kozího plísňového sýra, hrst vlašských ořechů, 2 hrušky.

Foto: Greta Blumajerová

Voňavý kozí sýr? Proč ne?Foto: Greta Blumajerová

Někdo kozí sýr moc nemusí, druhý si rád pochutná na každém jeho kousku. Pokud patříte do té druhé „krevní“ skupiny, zkuste tuhle variaci. Do hotové palačinky naskládejte plátky plísňového kozího sýra, přisypte vlašské ořechy (celé nebo pokrájené) a vše dolaďte kostičkami čerstvých hrušek. Palačinku přehněte na čtvrtku a podávejte.

2. S čerstvým vejcem

Potřebujete: 4 vejce, 200 g šunky od kosti, 2 lžíce černých oliv, 2 lžíce octa/1l vody, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Čtverec plný chutí. I tak může vypadat palačinka!Foto: Greta Blumajerová

Nejen o Velikonocích se servírují vajíčka. A zkoušeli jste už ta zastřená? Na palačince jsou vynikající. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem a lžící rozmíchejte vír. Doprostřed něj rozklepněte vajíčko a pokračujte v míchání, aby se žloutek obalil bílkem. Po čtyřech minutách vejce vyjměte – žloutek by měl být tekutý, zatímco bílek okolo příjemně tuhý. Na palačinku pak navrstvěte šunku, vejce, posypte olivami a dochuťte solí a pepřem. Podávejte jako v palačinkárně – tedy tak, že vše rozložíte doprostřed a kraje palačinky proti sobě přehnete tak, abyste vytvořily čtverec.

3. S karamelovým banánem

Potřebujete: 4 lžíce cukru krupice, 50 g másla, 4 banány, malého panáka rumu, čokoládovou polevu na ozdobu.

Foto: Greta Blumajerová

Tvar banánu k zabalení do palačinky přímo svádí, nemyslíte?Foto: Greta Blumajerová

Banán schovaný v palačince není žádnou novinkou, ale už jste ho zkoušeli připravit s karamelovým rumem? Na pánvi rozehřejte cukr a nechte ho rozpustit. Poté ho zalijte rumem, přidejte máslo a míchejte, dokud základ nebude tekutý a hnědý. Pak v omáčce asi dvě minuty převalujte oloupané banány. Vyndejte je, rychle zabalte do palačinek a podávejte doladěné čokoládovou polevou.

4. Snadné hermelínové

Potřebujete: 1 hermelín, 2 jablka, 4 lžíce kompotovaných brusinek.

Foto: Greta Blumajerová

Další sýrová variace, tentokrát s hermelínemFoto: Greta Blumajerová

Možná občas kombinujete jablka a hermelín na jednohubkách, tak proč to nezkusit s palačinkami? Hermelín jednoduše nakrájejte na kostičky, přimíchejte s kousky jablek, rozprostřete na ně brusinky nebo kompotovaný rybíz, zabalte, a máte hotovo. Téměř bez práce! Kdo chce, může je ještě nechat chvíli v troubě zapéct, budou ještě lepší!

5. Slano-sladké

Potřebujete: 150 g kuřecích prsou, 4 lžíce povidel, 100 ml červeného suchého vína, lžičku skořice, 50 g másla, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Sladko-slaná verze vás dokonale nasytíFoto: Greta Blumajerová

Že kuře a sladká omáčka nejdou dohromady? Omyl! Kuře nakrájejte na kostky a na oleji je v pánvi asi 10 minut opékejte, poté k nim přidejte povidla, víno, skořici máslo, a kdo chce, může doplnit i rum nebo vlašské ořechy. Přiklopte a nechte pod pokličkou asi 10 minut pracovat. Poté zapněte vařič na plný výkon, odstraňte pokličku a nechte omáčku zredukovat. Poté jí jen s kuřetem naplňte do palačinek, klasicky je zamotejte, přidejte čerstvé lístky salátu dle chuti (například polníček či lollo rosso) a podávejte!

A jaké palačinky jsou u vás doma nejoblíbenější? Podělte se o recepty v diskusi!

Reklama

Načítám