Hlavní obsah

5 otázek, na které byste měli znát odpověď dřív, než vás začnou bolet zuby

Foto: Thinkstock

Dřív, než se posadíte na zubařské křeslo, ptejte seFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smí vás zubaři odmítat, smí vám upřít levnější způsob opravy zubu, kde si stěžovat, když nejste spokojeni s jejich výkonem? To vše jsme pro vás zjistili!

Článek

Až vás bude bolet zub, bude pozdě se začít zajímat o to, co si k vám zubař může a nemůže dovolit. Zjistili jsme vám to hned! Takže, nač máte nárok?

Kde sehnat zubaře?

Někdy je honička sehnat zubaře, který by bral nové pacienty. „Zubař se ve smlouvě se zdravotní pojišťovnou zavazuje, že bude ošetřovat její pojištěnce, jinak může dostat pokutu až do výše tří set tisíc korun,“ uvádí MUDr. Tom Philipp, PhD., MBA, náměstek pro zdravotní pojištění Ministerstva zdravotnictví.

Pokud se vám tedy nedaří zubaře najít, obraťte se na svoji pojišťovnu. „Zákon jí ukládá, aby svým pojištěncům zajistila poskytování hrazených služeb tak, aby pro ně byly místně a časově dostupné,“ radí Tom Philipp. Znamená to, že byste k němu neměli mít dále, než 35 minut autem.

Tohle se moc nepovedlo!

Nejste spokojeni s prací zubaře? Můžete jeho výkon reklamovat. Co ale dělat, když je zubař k vašim výtkám „hluchý“?

„Pokud šlo o zákrok, který hradila pojišťovna, obraťte se na ni. Zubař je za případnou škodu odpovědný," radí Tom Philipp. Se stížností se můžete obrátit i na jeho nadřízeného nebo oblastní stomatologickou komoru, pokud ani tady neuspějete, lze lékaře žalovat v rámci občansko-právní žaloby. To ale pečlivě konzultujte dopředu s právníkem. Víc se o reklamaci zubů dočtete v tomto článku.

Foto: Thinkstock

Nejlepší je být u zubaře, který má smlouvu s vaší pojišťovnou, pak můžete mít leccos zadarmoFoto: Thinkstock

Proč je to tak drahé?

Než u zubaře otevřete pusu a necháte ho na vašich zubech pracovat, měli byste se pobavit o cenách za jednotlivé zákroky. Každý zubař by vám měl dát k dispozici ceník výkonů. Včetně toho, co hradí pojišťovna. Právě tím hrazeným by měl začínat. Až pak by měl nabídnout to, co si musíte platit ze svého. Ovšem cenu byste měli znát dopředu a dostat účtenku. V případě potřeby najdete Úhradovou vyhlášku na stránkách Ministerstva zdravotnictví, ale i pojišťoven.

Ušetřím, dám si amalgám!

Možná i ve vaší hlavě svítí rovnice: bílá výplň je moc drahá, amalgám hradí pojišťovna. Někteří zubaři s ním ale neradi pracují, a i když ho pojišťovna hradí, snaží se vám ho rozmluvit s tím, že není zdravý. „Zdravotní škodlivost amalgámu není prokázána. Pravdou ale je, že se hodí spíš výjimečně a lze s ním spravit pouze velmi malé kazy. Jeho použitím bychom v mnoha případech zub a tedy i pacienta poškodili – pak by šlo přeneseně říci, že není zdravý,“ říká MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Jestli je ale právě amalgám pojišťovnou hrazenou variantou a zubař odmítne ho použít a trvá na vámi hrazeném materiálu, je možné jít jinam, nebo se obrátit na pojišťovnu. „Platíte si zdravotní pojištění a máte nárok na to, aby vám u smluvních lékařů byly hrazené služby poskytovány bezplatně,“ říká Tom Philipp.

Foto: Thinkstock

Nejdřív byste měli znát cenu výkonu, odsouhlasit ji a pak teprve nechat zubaře jej provéstFoto: Thinkstock

Nejsou lepší „klapáky"?

Nechávat si draze opravovat zuby, není to méně pohodlné než si chvíli počkat a nechat si udělat umělé zuby? „Je omyl si myslet, že ,umělé zuby´ jsou lepší, protože nebolí a nemusíte se o ně tolik starat,“ vysvětluje Adam Šíma.

Musíte si uvědomit, že například „vyndavací" celková zubní náhrada se může uvolnit, musíte jí přizpůsobit mimiku obličeje, naučit se s ní jíst i mluvit, musíte si ji hlídat při kýchnutí... Navíc většinou tlačí na měkké tkáně a sžívat se s ní není jen tak. Její výhodou může být nižší cena (někdy je zcela hrazená pojišťovnou).

V případě implantátů je zase ve hře cena a to, že nejsou vhodné pro každého – například diabetiky, v případě parodontózy, nedoporučují se ani pro kuřáky. Organismus je také nemusí přijmout. Vždy je tedy lepší bojovat co nejdéle o vlastní zuby.

Jste spokojeni se svým zubařem? Napište nám!

Načítám