Hlavní obsah

6 důvodů, proč by každá žena měla jíst med

Foto: id-art, Shutterstock.com

Foto: id-art, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo říká, že ať med vypadá sebekrásněji, pořád to je jen a pouze cukr. To je pravda, ale ne úplná. Med je na rozdíl od běžného cukru obohacen o množství cenných látek, a může tak fungovat jako přírodní lék.

Článek

Mezi současná populární sladidla patří sirup z agáve či stévie, ovšem pro české a moravské kraje je stále nejpřirozenější včelí med. O zlatavém lepivém moku se už léta říká, že je to nejen mimořádně chutná potravina, ale také multifunkční lék. Pojďme se podívat, kolik zdraví můžete ve své sklenici medu najít. Znáte těchto šest medových přínosů?

1. Při dietě ano, ale jen trošku

Na začátek si řekněme trošku nepříjemné pravdy: ve 100 gramech medu najdete přibližně 80 až 85 gramů cukru. Medové diety a povídačky, že snáze zhubnete, když budete jíst s každým jídlem lžíci medu, proto neberte vážně.

Tím ovšem nechceme med pro dietářky zatratit! V porovnání s běžným cukrem má několik pozitivních účinků: při jeho konzumaci například méně vzrůstá hladina glukózy v krvi. To znamená, že vás pokrm slazený medem rychleji a na delší dobu zasytí a předejdete tak nezvladatelným chutím a následnému přejídání. Rozhodně však nezapomínejte započítat blahodárný med do denního příjmu energie!

2. Pomůže splasknout břicho

A je tu ještě jedna výhoda ve spojitosti se štíhlou linií. Trápí vás občas nafouklé břicho? Med velmi příznivě upravuje trávení. Má velmi dobré prebiotické účinky, a tedy stimuluje růst prospěšných bakterií v trávicím traktu.

Foto: Mangostar, Shutterstock.com

Prebiotika v medu pomohou ke zdravějšímu trávení a ploššímu bříškuFoto: Mangostar, Shutterstock.com

3. Něco pro hezké vlasy a pleť

V medu se nacházejí dextriny, které mají vynikající vliv na kůži a sliznice a podporují jejich hojení. Mimoto je zlatý včelí produkt bohatý i na cenné antioxidanty – pomáhají tělu zbavovat se toxických látek, což se projevuje na kvalitě pokožky i vlasů.

Med může být prospěšný i při vnějším použití v pleťové masce. Smíchejte lžíci medu, žloutek, lžíci oleje a lžíci jogurtu. Naneste na obličej a nechte působit zhruba 15 minut. Tato maska pleť úžasně zvláční a hydratuje.

4. Mnoho výhod pro ženy

Mateří kašička obsažená v medu příznivě reguluje krevní tlak a prospívá cévám i celkové imunitě. Také velmi pomáhá při ženských hormonálních a gynekologických problémech. Zejména podporuje hladinu estrogenu, neboť obsahuje látky podobné ženským hormonům. Konzumace medu – či přímo samotné mateří kašičky – tlumí nepříjemné projevy menopauzy, například návaly horka či únavu. Navíc díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B ulevuje při bolestivé menstruaci. Samotné mateří kašičky konzumujte 0,5 až 1 gram nalačno, užíváte-li med, oslaďte si jednou lžičkou tři šálky čaje denně.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Pravidelná konzumace medu pomůže při gynekologických obtížíchFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

5. Jasná volba při nachlazení

Myslete na chladné měsíce roku a vybavte se pořádnou sklenicí medu. Jeho pravidelná konzumace – například jedna lžička v čaji dvakrát denně – přispívá k posílení obranyschopnosti. Med navíc pomáhá i ve chvíli, kdy už jste nachlazení. Má antibakteriální a antiseptické schopnosti a podaný v teplém mléce nebo čaji aktivně působí při boji s infekcí.

6. Krev bude vděčná

Med by měli mít po ruce i lidé, kteří trpí chudokrevností, případně mají nedostatek krevního barviva hemoglobinu. Pro tyto případy se doporučuje především tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku než světlý. Při léčbě těchto obtíží má med až překvapivě dobré výsledky. Dejte si každý den dva šálky čaje s lžičkou medu a těšte se na zlepšení svého stavu.

Sladíte medem?

Reklama

Načítám