Hlavní obsah

6 důvodů, proč se konečně naučit jíst ryby

Foto: Profimedia

Ryby rozhodně připravujte i s kůžíFoto: Profimedia

Reklama

Už jste jistě slyšeli, že jíst ryby je zdravé. Ne a ne si ale vzpomenout, proč vlastně? Máme hned šest důvodů, proč na ně při dalším rodinném nákupu zásob rozhodně nezapomenout.

Článek

„Ryby byste měli jíst dvakrát za týden. Jejich maso obsahuje kromě vitaminů B12, vitaminu D a A i kvalitní a plnohodnotné bílkoviny, jód a omega-3 mastné kyseliny,“ říká Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Pozor ale na to, abyste o tyto látky zbytečně nepřišli. „Pokud nemáte rádi rybu s kůží, stáhněte ji až těsně před jídlem, nikoli před tepelnou úpravou. Stejně jako u některého ovoce a zeleniny je největší koncentrace příznivých látek těsně pod ,slupkou´, tedy pod kůží,“ zdůrazňuje agrární analytik Petr Havel.

A proč tedy na ryby v pravidelném jídelníčku nezapomínat? Tady je zmíněných šest důvodů.

1. Budete mít pevné kosti

Při nedostatku vitaminu D trpí vaše srdce, ale hlavně kosti. Jestli je tedy chcete mít pevné a nebát se ostreoporózy, dopřávejte si právě maso z ryb, které je jeho dobrým zdrojem. Víc je ho přitom v rybách tučnějších – v lososovi, makrele, tuňákovi (a to i konzervovaném), úhoři, ale i v konzervě sardinek.

2. Pro štíhlou linii

„Ryby jsou rozhodně méně tučné než vepřové nebo hovězí maso, což z nich dělá ideální zdravou potravinu,“ upozorňuje Petr Havel. Při dietě se ale hodí i z dalších důvodů – obsažený jód pomáhá kromě jiného i štěpit tuky. Navíc v nich získáte i kvalitní plnohodnotné bílkoviny.

Foto: Profimedia

Tučnější ryby, k nimž losos patří, jsou bohatší na látky, které prospívají zdravíFoto: Profimedia

3. Pro zdravé srdce

Maso ryb obsahuje velmi žádoucí omega-3 mastné kyseliny – víc jich je opět v mořských. „Rybí tuk výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny a infarktu, chrání srdeční sval před arytmií. Snižuje i riziko nemocí krevního oběhu, zmírňuje příznaky lupénky, je nezbytný pro zdravý vývoj očí a mozku,“ vysvětluje Věra Boháčová.

4. Při plánování rodičovství

Jestli to myslíte vážně s tím, že byste rádi miminko, bude ryba na talíři ideální. V ní obsažený zinek zvyšuje u mužů plodnost a tvorbu spermií. V těhotenství je pak zásadní dostatečný přísun jódu. „Je důležitý pro štítnou žlázu, která řídí správný růst a vývoj plodu, v těle matky pak funkci nervů a svalů, růst nehtů a vlasů i využití kyslíku v buňkách,“ vysvětluje Věra Boháčová.

5. Pro pohodu a pocit štěstí

Konzumace ryb může zlepšovat náladu – obsahují vitamin B12, který se stará o zdraví nervového systému, ale i dostatek železa, které je velmi důležité pro tvorbu serototinu, hormonu dobré nálady.

Foto: Profimedia

Ideální je nakoupit opravdu čerstvé rybyFoto: Profimedia

6. Proti vráskám a stárnutí

Ryby jsou pro svůj obsah vitaminů, minerálů a zdravých tuků ideální pro udržení pružné pokožky bez vrásek. Podílí se na tom hlavně rybí tuk, ale například i fluor a zinek. Posilují imunitu, udržují silné a lesklé vlasy, mají vliv na prevenci zubního kazu a zrychlují hojení.

Jaké ryby kupovat?

„Při nákupu dejte přednost čerstvým a chlazeným rybám, mrazené jsou nejhorším řešením. Nemáte totiž šanci zjistit, zda nebyly před mrazením kontaminovány. Zamrazené ryby také obsahují hodně vody, někdy i polovinu, takže ji platíte v ceně masa,“ varuje Petr Havel.

David Kukla ze sítě prodejen Sklizeno není tak striktní: „Čerstvé ryby jsou lepší, hlavně u českých nebo běžnějších mořských ryb, existují ale i technologie mrazení a následného rozmrazování, které je nepoškodí. Používají se především u exotických mořských ryb. Rozmrazení v jejich chuti ani struktuře nepoznáte. Když už čerstvou rybu koupíte, spotřebujte ji a neničte její kvalitu domácím mrazením.“

Jaké ryby nejčastěji kupujete? Napište nám!

Reklama

Načítám