Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zapomeňte na kupované „rybí prsty“, které povětšinou nemají s rybou nic společného. Připravte si raději poctivé domácí. Zdravější varianta je upéct je v troubě. S jogurtovým dipem chutnají skvěle!

25 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Rybí prsty
  • 600 g rybích filetů
    4
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka cittronového pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 2 lžíce mléka
    7
  • 1 hrst strouhanky
    1
  • 1 lžíce sezamových semínek
    11
  • 1 lžička citronové kůry
  • 10 snítek čerstvého tymiánu
Jogurtový dip
  • 200 g bílého jogurtu
    7
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte rybí filety. Můžete použít rybu dle libosti, například tresku, ale třeba také lososa. Já použila candáta. Filety bez kůže nakrájejte na asi 3 cm silné proužky. Rybu osolte, opepřete citronovým pepřem a zakápněte lehce olivovým olejem.

02.

Připravte si trojobal. Do jedné misky dejte hladkou mouku, v další vyšlehejte vejce s mlékem, lehce je osolte a opepřete. Ve třetí misce smíchejte strouhanku se sezamem, citronovou kůrou a lístky čerstvého tymiánu.

03.

Kousky ryby obalte v hladké mouce, poté je namočte do vajec a nakonec obalte v bylinkové strouhance. Obalené rybí prsty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě na 200 °C přibližně 15 až 20 minut dozlatova.

04.

Mezitím si připravte jogurtový dip. Jogurt smíchejte s lístky tymiánu, citronovou šťávou, osolte a opepřete. Dip dejte vychladit do lednice.

05.

Hotové rybí prsty zakapejte dle libosti citronovou šťávou a podávejte s připraveným jogurtovým dipem. Jako přílohu můžete zvolit různou úpravu brambor nebo třeba celerové pyré.

A jak připravujete „rybí prsty“ vy?

Související témata:

Načítám