Hlavní obsah

6 jednoduchých tipů pro zdravý zrak

Foto: Shutterstock.cz

Foto: Shutterstock.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je známo, že pestrá a vyvážená strava je zásadní pro naše zdraví a kondici. Klíčovými živinami pro zdraví očí jsou například omega-3 mastné kyseliny nebo lutein.

Článek

V dnešní době jsou naše oči neustále zatěžovány sledováním obrazovek, monitorů či displejů. Většinu dne se díváme do počítačů, mobilů nebo sledujeme televizi. Je tedy pravděpodobné, že to má negativní vliv na náš zrak. Podle světové zdravotnické organizace je až 36 milionů lidí na světě nevidomých a 1,3 miliardy lidí má poškozený zrak. Důležitá je proto péče o zrak, tak abychom si jej udrželi zdravý. Seznamte se se šesti tipy a radami, jak správně pečovat o svůj zrak a oči.

1. Pravidelné prohlídky u očního lékaře

Důležité je, abychom v první řadě byli informovaní o dědičných očních problémech či zdravotních obtížích ovlivňujících kvalitu zraku, které máme v rodině. Je pak jednodušší zahájit preventivní péči o zrak a umět tak předejít či alespoň oddálit možné problémy.

Foto: Shutterstock.cz

Pravidelná kontrola u očního lékaře je základFoto: Shutterstock.cz

2. Ochrana před škodlivým UV zářením

Citlivá oční čočka nemá schopnost regenerace, proto je důležité ochránit ji kvalitními slunečními brýlemi s dobrým UV filtrem.

3. Vyváženou stravou k lepšímu zraku

Je známo, že pestrá a vyvážená strava je klíčová pro naše zdraví a kondici. Strava může však ovlivnit i kvalitu zraku. Správné stravovaní může dokonce zpomalit či oddálit proces věkem podmíněné makulární degenerace, tedy postupného zhoršování zraku důsledkem stárnutí. Dobré je jíst zejména stravu, která obsahuje velké množství antioxidantů, ideálně s vitaminy A, C a E.

Klíčovými živinami pro zdraví očí jsou například omega-3 mastné kyseliny, které jsou tak málo v naší stravě. „Lutein je žlutý karotenoid a hromadí se v sítnici. Chrání ji tak, že pohlcuje modré světlo a ničí volné radikály. Vyskytuje se v listové zelenině, hlavně v zelí a špenátu,“ vysvětluje MUDr. Zuzana Kala Grofová, lékařka se specializací na klinickou výživu a spoluautorka online nástroje Index zdraví Walmark.

Foto: Walmark.cz

Vyvážené složení pro výživu očí se zeaxanthinem, obohacené o vitamin A a zinek pro zdravý zrakFoto: Walmark.cz

Jednoduchou cestou, jak získat dostatek živin potřebných každý den pro oči, je vsadit kromě stravy také na komplexní výživové doplňky, jako je například Lutein PLUS od Walmarku. Ten obsahuje pět látek, které tvoří unikátní komplex pro zdraví očí. Hlavními složkami jsou lutein a zeaxanthin, které jsou přirozenou součástí pigmentů na sítnici oka, ale které si bohužel nedokáže naše tělo samo vytvořit, proto je musí přijímat právě ze stravy a výživových doplňků. Přípravek obsahuje také vitaminy A a E, ty působí jako antioxidanty, a zinek, jenž se přirozeně nachází na sítnici a je nezbytný pro zdravý zrak, ale i pro správný metabolismus vitaminu A.

4. Správné kosmetické přípravky

Oči mohou být zbytečně zatěžovány i výběrem nevhodné kosmetiky. Vyplatí se proto vybírat kvalitní produkty, ať už krémy nebo make-upy, které očím a očnímu okolí uleví, a naopak u nich nehrozí riziko, že způsobí zánět.

5. Nekouřit

Podle výsledků Indexu zdraví Walmark za rok 2018 je 28 % Čechů z více než 25tisíc dotázaných respondentů kuřáků. „Kouření poškozuje cévy a vede k ateroskleróze,“ tvrdí odbornice na klinickou výživu MUDr. Zuzana Kala Grofová. Podle výzkumů kouření produkuje vysokou zátěž ve formě volných radikálů a oxidativního stresu, který poškozuje takzvanou žlutou skvrnu na sítnici, a zvyšuje také riziko vzniku šedého zákalu i degenerativního onemocnění očního nervu, což může vést až ke slepotě.

Foto: Shutterstock.cz

Nejen kouření, ale i káva může mít na zrak nepříznivý vlivFoto: Shutterstock.cz

6. Pozor na kávu

Káva je oblíbený životabudič, je ale třeba dávat si pozor na množství, které denně konzumujeme. Všechno má totiž svá negativa, a to i káva. Tři a více šálků kávy denně mohou lidem s vrozenou predispozicí urychlit vznik zeleného zákalu.

Více informací najdete i na webu www.klubzdravi.cz

Reklama

Načítám