Hlavní obsah

6 kroků k lepší náladě. Zkuste je, fungují s okamžitou platností!

Foto: Africa-Studio, shutterstock.com

Vaše nálada se utváří hned po probuzení. Takže vstávejte s úsměvemFoto: Africa-Studio, shutterstock.com

Reklama

Neexistuje člověk, který by měl vždy jen dobrou náladu. I největší optimista se čas od času vzbudí s pocitem, že to nestojí za nic. Těchto šest snadných návyků vám ale náladu okamžitě zvedne.

Článek

Nálada je stav mysli, na který má vliv řada věcí. Jak jste se vyspali, jaké je venku počasí, co vás ten den čeká, v jaké životní situaci se nacházíte a podobně. A každý se občas cítí špatně.

Psycholog Jessamy Hibberd ale v britském deníku Daily Mail popsal šest jednoduchých triků, jak si náladu zvednout. „Tyhle drobné změny ve vašich každodenních návycích mohou mít obrovský dopad na vaši náladu. Je vědecky dokázáno, že díky těmto krokům se lidé cítí šťastnější,“ říká Jessamy Hibberd. A tady jsou jeho rady.

1. Když zazvoní budík

Většina lidí po zazvonění budíku dál leží v posteli, choulí se do peřin a myslí na všechny ty otravné věci, které je dnes čekají.

Takhle ne! Jakmile budík zazvoní, vylezte z postele a prostě si nedovolte utápět se v negativních myšlenkách. Vyvětrejte si, dýchejte čerstvý vzduch, protáhněte se, roztáhněte závěsy a pusťte do ložnice (i do svého života) světlo!

2. Hudba pomáhá

A co dál po probuzení? Pusťte si svou oblíbenou muziku! „Hudba a nálada jsou spolu úzce propojeny, písně, které máte rádi, vám způsobí příjemný pocit. Navíc vědci zjistili, že vyloženě pozitivní a veselé songy způsobují pozitivnější vnímání světa,“ říká Jessamy Hibberd. A ještě jedna velká výhoda – účinek se dostavuje v podstatě okamžitě, jakmile zazní pár prvních tónů.

Foto: F8_studio, shutterstock.com

Pozitivní a veselá muzika toho hodně dokáže. Startujte den v rytmu hudby, budete se cítit lípFoto: F8_studio, shutterstock.com

3. Hlavně pozitivně

Každý den se stane něco příjemného. Jenže lidé těmhle hezkým věcem nevěnují dostatek pozornosti, naopak se soustředí na všechny ty každodenní problémy a starosti. Zkuste to opačně! „Uvědomte si, že je to vaše volba, jakým směrem soustředíte svou pozornost. A pokud se naučíte mít radost z každodenních drobných úspěchů, na vaší náladě se to velmi pozitivně podepíše,“ upřesňuje Jessamy Hibberd.

A přidáte-li k tomu ještě špetku vděčnosti (za to, že máte práci, do které teď jdete, nebo za to, že jsou vaše děti zdravé a právě vyvádí nějakou lotrovinu), máte v podstatě vyhráno.

4. Smějte se

Každý den si udělejte aspoň trochu času čistě jen na zábavu, při níž se určitě zasmějete. „Smích totiž snižuje napětí, zlepšuje imunitní systém a dokonce zmírňuje i bolest. Na chvíli jen tak vypnout a něčemu se zasmát je nejlepší způsob, jak si okamžitě zvednout náladu,“ dodává Jessamy Hibberd.

Foto: ESB_Professional, shutterstock.com

Život není jen práce a povinnosti, udělejte si čas na zábavu a odreagováníFoto: ESB_Professional, shutterstock.com

5. Čas na přátele

Podle Jessamy Hibberda se životní úroveň lidí v podstatě zvedá, ale šťastnější nejsou. Spíš naopak. „Původ štěstí totiž není v tom, že si můžete dovolit nové auto, ale ve vztazích, které navazujete. Přátelé a blízcí lidé jsou zdrojem vaší spokojenosti, zábavy a lásky, díky nim se zvyšuje kvalita vašeho života,“ tvrdí Jessamy Hibberd.

Tak si dělejte kamarády, stýkejte se s nimi, navazujte kvalitní vztahy.

6. Buďte milí a pomáhejte

Nemusíte být zrovna dobrovolníkem v centru pro bezdomovce, ani nemusíte odevzdávat půlku svého výdělku nějaké charitě. Namátkově ale konejte dobré skutky. Pomozte staré dámě s těžkou taškou, darujte krev, podržte dveře mamince s kočárkem.

Nejde jen o to, že uděláte něco hezkého. „Takové drobné dobré skutky vám mohou zvednout náladu i na několik týdnů. Při jejich konání se vám totiž do těla uvolňují endorfiny a ty mají velmi pozitivní vliv mimo jiné na vaši sebeúctu a sebelásku,“ tvrdí Jessamy Hibberd. A jak by někdo, kdo má rád sám sebe, mohl mít špatnou náladu?

Je něco, co vám zaručeně zvedne náladu?

Reklama

Načítám