Hlavní obsah

6 signálů, že váš vztah nebude nikdy fungovat

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reálný život versus představy. Je to tak rozdílné! Zvlášť vztahy si často idealizujeme a nechceme sundat růžové brýle. Tušíte, že i vaše partnerství má problémy, ale nejste si jistí, zda je vhodné jej ukončit? V rozhodování vám pomohou tyhle znaky.

Článek

Andrea Bonior, profesorka psychologie působící na Georgetownské univerzitě se sídlem ve Washingtonu, na svém blogu popisuje, že se velmi často setkává s klienty, kteří uvažují, zda by pro ně single život nebyl lepší. Jejich vztah je totiž zatěžuje natolik, že negativa převažují nad pozitivy.

Možná to je i váš případ, ale kvůli setrvačnosti a zvyku nemáte náladu ani chuť udělat zásadní rozhodnutí. To ale nic nemění na tom, že vaše partnerství postrádá potenciál. Jak to poznáte? Zde je šest signálů, které značí, že váš vztah pravděpodobně nikdy nebude fungovat.

1. Stále nemáte stoprocentní jistotu

Andrea Bonior za špatné znamení považuje pocit, že by vztah mohl být uspokojivý, kdyby se změnila jedna dvě věci. Ano, mnoho vztahů prochází fázemi, kdy se věci nedějí úplně správně nebo si prostě musejí „sednout“, jestliže však muž či žena neustále žijí v iluzích, vypadá štěstí jako nedosažitelná budoucnost. Psycholožka proto apeluje, že pokud i vy máte dojem, že váš vztah neklape úplně na sto procent, nikdy se do něj nezapojíte tak, aby skutečně fungoval. Chcete totiž úplně někoho jiného!

2. Předstíráte

Možná máte pocit, že vás váš protějšek bude víc milovat, když budete „lepší“ či jiní. Chcete mu jeho přání vyplnit a chováte se, jak od vás očekává? Podle psychologů časem zažijete skutečnou emoční prázdnotu. Skrýváte totiž pravou identitu a osobnost, předstíráte zájmy, záliby a aktivity, nedokážete se dostatečně uvolnit a jste pořád ve střehu, aby vás partner nepřistihl v situaci, která by mu neseděla. Tuto pózu samozřejmě může zaujmout i partner. A výsledek? Absolutní odcizení a nespokojenost. I tady vztah nikdy nebude šťastný….

3. Dáváte, ale nedostáváte

V každém vztahu se najdou chvíle, kdy jeden partner bere víc, než dává. V rámci hesla „jednou jsi dole, jednou nahoře“ se něco takového prostě děje – a milující partneři to nijak neřeší. Jsou tu jeden pro druhého. Situaci však mění, jestliže jeden z páru připomíná energetického upíra, který svoji drahou polovičku doslova vysává a partnera si plete s poskokem, jenž musí vztahu a jemu samotnému chtě nechtě sloužit. V takových partnerstvích se frustrace dostavuje poměrně brzy, i když někteří lidé jsou schopni ji snášet dlouhé roky.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Přináší vám vztah víc trápení než radosti? Asi je čas jít o dům dálFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

4. Snažíte se partnera krýt

Záliba v hazardních hrách, alkohol, drogy, psychické i fyzické násilí, lži či dluhy. Andrea Bonior uvádí, že je normální si partnera idealizovat, nicméně pokud jeden z páru ztratil důvěru v toho druhého, a přesto se ho snaží ve společnosti a u příbuzných omlouvat, nevěstí to nic dobrého. „Víš, mami, Vašek to tak nemyslel. On není zlý, jen se potřebuje napít. A to, že mě někdy uhodí? Všude je něco.“ Hříšník se ovšem málokdy napraví, navíc sám, bez cizí pomoci. Opět se jedná o nesourodý vztah, který nemá budoucnost. Tedy alespoň ne takovou, jakou by si člověk přál.

5. Pořád se za sebe musíte omlouvat

I tohle je varovný signál, který je třeba brát vážně. Často se omlouváte partnerovi za to, kým jste? Vyhýbáte se výčitkám a potížím tím, že radši přiznáváte pouze osobní chyby, za které protějšek zcela určitě nemůže? Také špatně.

Partner vám dává najevo, že na sobě máte co zlepšovat a pravděpodobně nad partnerstvím chce mít neomezenou moc. Nehledě na to, že vaše sebevědomí dostává pěkně zabrat! Stojí vám to za to? Možná teď právě ano – ale co za pár měsíců nebo let? Co se stane, když nezhubnete, nedonesete domů víc peněz, nevychytáte správnou dobu podávání večeře či nedodržíte harmonogram sexuálních setkání? Partner vám to odpustí? Naivitu stranou…

6. Při hádkách se napadáte

Hádka může být podle zmíněné psycholožky příležitostí k vyřešení problémů. Ne však, pokud se během ní partneři slovně či fyzicky napadají, urážejí a využívají příležitosti, jak by jeden druhému ublížil. Je to jen otázka času, kdy se věci vyhrotí víc než obvykle! Konflikty se prohlubují a agresivita stoupá. Jestliže nemáte motivaci na vztahu pracovat a hádky berete jako bitevní pole, ani váš vztah nikdy nebude fungovat.

A co vy? Máte stoprocentní jistotu, že je váš partner ten pravý?

Reklama

Načítám