Hlavní obsah

6 tipů, jak prodloužit životnost matrace

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Možná jste si před lety koupili drahou zdravotní matraci, ale už není, co bývala. Jak poznáte, že dosloužila? A co dělat, abyste její životnost prodloužili? Zeptali jsme se odborníků.

Článek

Někdo se těší, až si schrupne, pro jiného je spánek spíš ztráta času. Ale ať je to, jak chce, vždy je důležité, na čem spíte. Dobrá matrace by měla poskytovat správnou oporu páteři, tedy rovnoměrně rozkládat vaši váhu. Moderní materiály i technologie to nabízejí, ovšem v čase se jejich účinnost snižuje. Kdy už je matrace opravdu na vyhození?

Výdrž může být sedm, ale i 20 let

Většina výrobců moderních matrací (pěnových i pružinových) doporučuje výměnu každých sedm, někdy až deset let. „Uplynutím této doby matrace většinou překročí svou hygienickou životnost. Nemusí se přitom jednat o očividné projevy na povrchu, například skvrny od potu. Obvykle jde o uvnitř nahromaděné nečistoty, jako je prach, zbytky kůže či vlasy,“ vysvětluje Viktor Willant ze sítě specializovaných prodejen ProSpánek.

To však neplatí pro matrace boxspring, tedy vysoké typy. Jejich náplň tvoří koňské žíně a další přírodní materiál, který rychle vysychá. Tyto matrace jsou proto několikanásobně dražší než běžně používané polyuretanové, životnost je ovšem dvacet a více let, přičemž podobná je i záruka.

Kdy je výměna nezvratná?

Zatímco hygienickou životnost stanovuje výrobce a je jen na vás, do jaké míry se budete údajem řídit, prokazatelné mechanické poškození může způsobit bolesti kloubů a především páteře. Subjektivně se to projevuje jako ranní rozlámanost či ztuhlost.

Rozhodnutí koupit novou matraci by tedy mělo padnout, pokud povrch té používané už není rovný, ale viditelně propadlý, nebo naopak vyboulený (zvláště u pružinových typů). Nejvyšší čas na změnu je i ve chvíli, kdy je potah potrhaný či prodřený, případně můžete vidět drolení jádra. „Výrazná a citelná změna tuhosti matrace je další známkou, že už dosloužila. Výjimkou jsou paměťové pěny, které časem přirozeně měknou, což jim však neubírá na ortopedických vlastnostech,“ podotýká Viktor Willant.

Foto: WhiteJack, Shutterstock.com

Paměťová pěna se dovede vytvarovat přesně podle vašeho těla Foto: WhiteJack, Shutterstock.com

Péče je stěžejní

Životnost matrace záleží na mnoha faktorech. Zaprvé je důležité, kolik času na ní denně trávíte, ale zadruhé také vaše hmotnost (čím vyšší, tím rychlejší opotřebení). Zatřetí může kvalitu zhoršovat vysoká vlhkost prostředí (třeba na chatě), v neposlední řadě hraje roli péče, kterou matraci věnujete.

Dospělý člověk za noc vypotí až litr potu. Část se odpaří, ale zbytek nasaje přikrývka a postel. Současně se z těla uvolňují zbytky odumřelé kůže i vlasy a průběžně se práší. To všechno způsobuje hygienické znečištění. Kromě pravidelné výměny povlečení a prostěradla (ideálně dvakrát měsíčně) je třeba se věnovat i potahu matrace. Většinou je snímatelný a je dobré ho prát zhruba jednou za půl roku na 60 °C.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Spaní na vrzající posteli většinou přinese ranní rozladění, ale proleželá či drolivá matrace může vést k zdravotním problémůmFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Přídavná ochrana

Účinným prostředkem na prodloužení hygienické trvanlivosti, již čtvrtým v pořadí, je matracový chránič. Jde o tenkou podložku velikosti matrace, která se pokládá pod prostěradlo a má za úkol pojmout většinu nečistot. Levné typy jsou vlastně jen vrstvou látky navíc, jež dobře saje. „Mnohem větší službu udělá chránič s hyperprodyšnou membránou, která nepropustí nejen nečistoty, ale ani tekutiny. Ideální je bambusové vlákno pro svou dokonalou savost a antibakteriální a antialergické účinky. Výhodou je i praní na 95 stupňů,“ doporučuje Blanka Hrdinová ze Sleepcentra. Vždy dbejte, aby byl matracový chránič co nejtenčí – nebude tak popírat ortopedické vlastnosti matrace.

Běžné kroky také stojí za to

Zapáté matraci prospěje i pravidelné otáčení (ujistěte se, že máte oboustrannou verzi) zhruba dvakrát ročně, a to v obou směrech – neproleží se tak rychle. Současně s otočením povrch důkladně vyluxujte. Hygienickou roli hraje i lamelový nebo látkový rošt postele – vzduch může lépe proudit skrz lůžko a matraci.

Foto: xieyuliang, Shutterstock.com

Trpíte-li alergií, mělo by být důkladné luxování matrace součástí každé výměny prostěradla Foto: xieyuliang, Shutterstock.com

Se stlaním nespěchejte

Blanka Hrdinová má ještě dobrou radu pro ty, kdo mají po probuzení pomalejší start: „Postel nestelte hned, jakmile z ní ráno vstanete. Klidně přikrývku jen ohrňte přes dolní okraj lůžka. To totiž potřebuje čas, ideálně alespoň jednu hodinu, aby odvětralo vlhkost, která se do něj za noc vsákla.“

Probouzíte se ráno rozlámaní? Pomoct může výměna matrace!

Reklama

Související témata:

Načítám