Hlavní obsah

6 věcí, na kterých by se měly domluvit všechny páry

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Kdekdo říká, že aby vztah klapal, musí se ti dva mít hlavně rádi. Je to pravda, ale jenom láska nestačí. Jakou dohodu byste měli uzavřít se svým protějškem? Mějte pod palcem šest důležitých oblastí a zůstanete spolu, dokud vás smrt nerozdělí!

Článek

Delší výdrž vztahu? Gottmanův institut má jasno, a to rovnou s vědeckým podkladem. Tato věhlasná instituce, která sídlí v americkém Seattlu, totiž čerpá ze 40 let trvajících průzkumů doktora Johna Gottmana (77) a jeho manželky Julie Schwartz Gottman (68). Tohle duo se celý profesní život zabývá sexualitou, láskou, partnerskými i rodinným vztahy. A co je podle nich ve vztahu nejdůležitější? Uzavřete šest ústních dohod!

1. Ventilujte pracovní stres

I ve velmi šťastných a stabilních vztazích milenci trvale válčí s několika problémy a jedním z nich je pracovní stres. Uvědomte si, že vy i partner na konci náročného dne potřebujete aspoň pár minut na aklimatizaci. Dohodněte se, že se pokusíte nenosit si starosti ze zaměstnání domů a také po sobě nebudete nic chtít – dejme tomu tak 30 minut po příchodu z práce. Jestli to neuděláte, sabotujete svoje partnerské vazby. Berte to tak, že je třeba udělat z vašeho domova místo klidu, ne bitevní pole. Všechno, co uděláte mimo postel, se totiž odráží i na sexu!

2. Nastavte si vnitřní rodinné zákony

Podle výše uvedeného institutu páry často dělají tu chybu, že si nenastaví vlastní rodinné rituály, hodnoty a životní styl. Většina lidí sklouzne do stereotypu, který znají z původní rodiny, nebo nestaví svého druha na první místo. Úcta a solidarita ve vztahu jsou přitom klíčové! Chce s vámi trávit víkend? Nemůžete ho jen tak zazdít! Proto se aspoň občas omluvte sestře, že jí tentokrát nepohlídáte děti. Dokazujte tak, co pro sebe s partnerem znamenáte. Uzavřete pakt, jehož předmětem se stane předem domluvený společně strávený čas. A přidejte k tomu i upozornění, že cokoli se komukoli nebude líbit, řekne to!

Foto: Julia_585, Shutterstock.com

Mluvte spolu a všechno si dohodněteFoto: Julia_585, Shutterstock.com

3. Získejte finanční stabilitu

Co se týče soužití dvou osob, platí, že pracujete jako tým, a to i ve finančních otázkách. Rozdělte své současné výdaje, plánujte nezávislejší budoucnost a svěřte se partnerovi se svými obavami, sny a potřebami. Toužíte-li třeba po dovolené v zahraničí, odkládejte část příjmů do společné pokladničky. Je jedno, kdo z vás dá víc nebo méně. Cílem je párové hospodaření a pocit jistoty, kterou tahle spolupráce vyvolává. Jestli máte s financemi potíže, oslovte poradce.

4. Užívejte sexu

Již několik studií prokázalo, že v posteli je kvalita důležitější než kvantita či četnost. V překladu to znamená, že spolu klidně můžete spát jednou za měsíc, když vám to vyhovuje a ani jeden přitom nestrádá. Bavte se, mluvte spolu o svých potřebách, vycházejte si vstříc a razte cestu kompromisů. Jestli vám dělá problém o milostném životě hovořit otevřeně, sepište své poznatky na kus papíru a s milencem si ho vyměňte. A to pravidelně – třeba jednou za tři měsíce, protože přibývající léta nebo zdravotní stav mohou sexuální touhy i plány ze dne na den změnit.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Sex musí být především kvalitníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

5. Rozdělte si domácí práce

Je jasné, že pokud jeden dře jako kůň, zatímco druhý se válí na gauči, láska nejspíš nepokvete. Platí, že když muž v domácnosti víc pomáhá, žena není tak unavená a navíc hlásí uspokojivější sexuální život. Jde o to, mít péči o domácnost nějak rozhozenou, a to k spokojenosti obou. I kdyby to ze strany vaší, nebo naopak partnerovy znamenalo každodenní vynesení odpadků a uklizení čistého nádobí do skříňky. To už záleží na vás. Hlavně se nestavte do role oběti se slovy „když já to musím uklidit, nikdo jiný to za mne neudělá“! A požádali jste o to? Muži nečtou vaše emoce!

6. S novým přírůstkem si věnujte čas

V prvním roce po narození dítěte zažívá 67 % čerstvých maminek prudký pokles spokojenosti v několika oblastech. Nedostatek spánku, kila navíc, podceňování se, žonglování mezi mateřstvím, domácností nebo prací, ekonomický stres a nedostatek času se na psychice podepíšou. Počítejte s tím a s partnerem se dohodněte, že budete několik měsíců trpěliví. Však ono si to všechno sedne. Ostatně, na paniku je vždycky času dost. Nebo snad ne?

Na toho pravého teprve čekáte? Pak musíte vědět, že ženy ve stresu nejsou sexy!

Reklama

Načítám