Hlavní obsah

Proč se vztahy rozpadají? Páry se vidí až příliš často

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Byl charismatický, empatický, solidní, rozumný i vyspělý. Proč s vámi nešel na čtvrté nebo páté rande? Tohle je pravda o novodobém seznamování a životě mnoha párů, které spolu vydrží sotva pár týdnů.

Článek

Nový vztah s sebou přináší nekonečný seznam výzev. Všechno to poznávání, oťukávání i první sex symbolizuje nervozitu, emoce a další zkušenosti. Aby vztah co nejdéle vydržel, měly by dvojice být opatrné, na což upozorňuje americký klinický psycholog Seth Meyers z Los Angeles, který píše blog pro magazín Psychology Today.

„Jako psycholog, který pracuje s klienty na problematice vztahů, mohu sdílet neoficiální informaci, jenž se týká rozpadu vztahů. Jedním z faktorů, proč spolu páry nevydrží, je uspěchanost,“ tvrdí Seth Meyers s tím, že když se v prvních týdnech vidíte se svým objevem až příliš často, nedělá to vůbec dobrotu.

Zdrženlivost ve vztahu je dobrá

„Zatímco touha být s novým partnerem co nejčastěji je pochopitelná, bývá podobné uhánění protějšku spíš na škodu,“ dodává psycholog. Ale existují prý i výjimky. Některé páry si spolu sednout hned na první schůzce, okamžitě spolu stráví noc a do zlaté svatby se od sebe nehnou. Těch je ale naprostá menšina. „Obecně neexistuje definitivně správný způsob, jak se seznamovat a vztah udržet, nicméně zdrženlivost a opatrnost obvykle přináší ty nejlepší výsledky,“ apeluje psycholog a vyjmenovává dva konkrétní důvody, proč časté schůzky v rané fázi partnerství mohou zabránit trvalému vztahu.

Sex zesiluje emoce

Pár, kde si jsou oba dva navzájem sympatičtí, často myslí na sex. Na tom by nebylo nic špatného, nicméně pomilujete-li se s někým velmi brzy po seznámení, můžete být zklamaní. Ještě se navzájem neznáte, takže se vystavujete všemožnému riziku. „Pokud je vámi vybraná osoba laskavá a vidí svět stejně jako vy, problém to není, jenže co když má přesně opačné vztahové cíle a sex bere jen jako jednorázové dobrodružství? Zažijete pocit osamělosti i zrady,“ varuje odborník s tím, že v tomto případě pomalejší dávkování fyzické přítomnosti falešníka spíše odradí. Nechce totiž na fyzickou rozkoš čekat.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Zamilovaní spolu chtějí být co nejčastěji. Ze začátku je ale lepší brzditFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Citová závislost předčasně

Když se setkáváte s někým, koho máte rádi, a navíc mezi vámi funguje chemie, je běžné, že se vám po téhle osobě stýská. Myslíte na ni v práci i doma, každou hodinu se podíváte na její profil na sociální síti. Co kdyby na něm přibylo něco nového! Tak, a už v tom lítáte.

„Většinou se tohle stává v případě, když se v prvním týdnu vidíte se svým nápadníkem třikrát či čtyřikrát. Najednou máte pocit, že jste mu citově velmi blízko a začnete podléhat iluzi partnerské intimity. V podstatě se na něm stáváte citově závislí, ačkoli ho ještě vůbec neznáte. Ani se nenadějete, a už si děláte starosti s tím, že vám za celý den nenapsal nebo nezavolal. Ztrácíte vlastní identitu, nárokujete si něco, co vám ještě nepatří, a zvyšujete tlak na celý vztah. Ve výsledku to protistranu může odradit,“ objasňuje Seth Meyers. Tak co dělat, pokud chcete, aby láska pokračovala dál?

Pravidlo prvního měsíce

Noví milenci by měli nechat věci proudit naprosto přirozeně. Jestli mají být spolu, stane se to, i když se za první i druhý týden uvidí jen dvakrát. Stejně jeden druhému po večerech píše, což se taky počítá jako kontakt. „Osobně doporučuji ctít pravidlo prvního měsíce, kdy se setkáte jen jednou za sedm dní. Po uplynutí této doby frekvenci osobních schůzek zvyšte. Čím precizněji se tímto doporučením budete řídit, tím víc zesílíte šanci na trvalý vztah,“ uzavírá psycholog.

Jestli před sebou máte první rande, tohle je 7 signálů, že je lepší vzít nohy na ramena a zmizet.

Reklama

Související témata:

Načítám