Hlavní obsah

66 procent chlapů má nadváhu! Patří k nim i ten váš?

Foto: Thinkstock

Trochu mi narostlo břicho. Nevíš, z čeho, miláčku?Foto: Thinkstock

Reklama

Dámy, vaši partneři jsou podle posledních výzkumů minimálně plnoštíhlí. Chcete, aby nadbytečná kila shodili? Jak mohou zhubnout? A je rozdíl mezi shazováním kil u mužů a žen? Známe odpovědi!

Článek

Podle výzkumu Institutu klinické a experimentální medicíny trpí 66 procent českých mužů nadváhou. Lékaři se dokonce obávají, že pánů s kily navíc bude i nadále přibývat. Příčiny jsou v kombinaci špatného stravování, nedostatku pohybu, uspěchaném životním stylu a stresu.

Mužům kila navíc vadí mnohem méně než ženám, proto nemají tendenci problém s váhou tolik řešit. „Vůči ženám jsou ovšem zdravotně ohroženější skupinou, neboť se jim tuky ukládají hlavně v břišní oblasti, a zvyšují tak riziko infarktu a dalších srdečních onemocnění,“ uvádí MUDr. Monika Pávková se soukromou praxí.

Muži hubnou rychleji

Redukovat svou váhu se muži rozhodnou, až když se cítí zdravotně špatně, a to většinou prostřednictvím zvýšené tělesné aktivity či poupravením svého jídelníčku. Každopádně mají výhodu: hubnou rychleji než ženy. „Je to dáno také tím, že muži mají geneticky více svalové hmoty, tím i rychlejší metabolismus a následně spalování tuků,“ uvádí kouč životního stylu Martin Škába. V čem dále se navzájem lišíme?

Foto: Thinkstock

Právě faldy na břiše jsou i pro zdraví mužů nebezpečnéFoto: Thinkstock

Muži versus ženy

  • U mužů se tukové zásoby pohybují v průměru mezi 12 až 20 % a u žen kolem 16 až 30 %.
  • Muži dovedou být lépe zaměřeni na jednu věc. Když se rozhodnou zhubnout, dotáhnou to do konce.
  • Ženy mají naopak větší emocionální vztah k jídlu, kterým i řeší nezdary, či psychické potíže.
  • Muži nejsou tolik zatíženi dietami, i proto jejich metabolismus pak reaguje na změny mnohem lépe a úspěšněji než u žen.
  • Jeden velký rozdíl mezi pohlavími je v potravinových preferencích: muži milují maso, ženy jsou spokojeny více se sacharidy.

Mužské hubnutí

I mužské hubnutí má svá pravidla: menu na den by nemělo překročit 8500 kJ. Narozdíl od žen, které by měly mít zeštíhlující jídelníček do 6500 kJ na den. Také platí pravidelnost, 5 až 6 porcí za den, 1,5 l vody, zmenšit přísun cukru, alkoholu, tabáku a smažených jídel. Pro představu uvádíme příklady jídelníčků u žen a mužů.

Foto: Thinkstock

Když se muži rozhodnou zhubnout, umí za to vzít a dotáhnout akci úspěšně do konceFoto: Thinkstock

Jak by měly jíst v hubnoucím režimu ženy, již víte, nyní se pojďme podívat na jídelníček pro muže.

Jaké zkušenosti máte s hubnutím vy? Zkoušeli jste shazovat kila v páru?

Reklama

Načítám