Hlavní obsah

8 důkazů, že máte doma gentlemana. Jaké skóre má váš partner?

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Foto: Nejron Photo, Shutterstock.com

Reklama

Být gentleman není vůbec jednoduché. Alespoň se to poslední dobou říká. Jako viník je předkládána přílišná emancipace – prý mužům nedovolujeme, aby k nám byli galantní. To ale vůbec není pravda. Stále platí, že gentlemanství je pro ženy velmi přitažlivé a umějí ho ocenit.

Článek

Pomoct dámě z kabátu, usadit ji ke stolu, dolít jí, vyzvat k tanci... Jak by se měl chovat správný gentleman ve společnosti, ví snad každý malý kluk. (A jestli ne, tak se to pravděpodobně ani nikdy nedozví.) Ovšem jak poznáte gentlemana ve vztahu? Nemusí to být vždycky tak prosté. Přitom právě to je mnohem důležitější než okázalá gesta, která jsou sice skvělá, ale pro partnerství na celý život to stačit nebude.

1. Nechá vás objednat jako první

Zdá se to sice jako banalita, ale za prostým dáním přednosti při objednávce jídla či pití – když spolu jdete ven – se skrývá více. Takový muž totiž jeví známky laskavosti, ohleduplnosti a také trpělivosti. To všechno jsou vlastnosti, které bychom si u partnera měly přát, ne?

2. Zeptá se vás, jaký jste měla den

Stačí prostá věta „Jaký jsi měla den?“ v jakékoliv z mnoha variací. A to bez ohledu na to, jestli jste spolu na druhém rande, anebo pět let sdílíte stejnou domácnost. Dává tím najevo, že má o vás stále zájem. A to je důležité nejen na začátku vztahu, ale i po letech, kdy je to možná ještě o trochu více žádoucí – ověříte si tak, že vás partner pořád vnímá.

Foto: bokan, Shutterstock.com

Gentlemanství netkví pouze v gestech. Důležité je, jak se k vám muž chová bez ohledu na to, zda jste ve společnosti, nebo domaFoto: bokan, Shutterstock.com

3. Stojí si za tím, co říká

Gentleman rozhodně není žádný tlučhuba a slovo či slib jsou pro něj svaté. Když řekne, že se potkáte v úterý v devatenáct hodin, pak klidně poběží přes celé město, jen aby to stihl. Nebude vám mazat med kolem úst a upřímnost považuje za jednu z nejdůležitějších ctností. V životě na něj tedy bude spolehnutí a pravděpodobně vás nenechá na holičkách.

4. Poslouchá víc, než mluví

Myslíte si, že muž, který vám vypráví pouze o tom, kolik kilogramů zvedl v posilovně, jakou super zakázku za desetitisíce právě uzavřel nebo kde všude na dovolené byl, bude gentleman? Hrozí tu jisté riziko, že nikoliv. Gentleman totiž bude chtít především poslouchat vás – zajímáte ho a v jeho životě, nebo alespoň v tu danou chvíli, jste na prvním místě. Znamenáte pro něj víc než on sám pro sebe.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Gentleman s vámi bude chtít trávit co nejvíce času, budete pro něj prioritou, nikoliv pouhou vsuvkou mezi jeho akceFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

5. Tráví s vámi volný čas

Jestliže randíte s novým mužem, potom jeho gentlemanství poznáte i podle času, který je ochoten vám věnovat. Hodina mezi pracovní schůzkou a hospodou s kamarády? Nebo si vyhradil celý večer jen pro vás? Gentleman vám neřekne: „Nic dalšího už si neobjednávej, já musím jít.“ I když je to klišé jako hrom, právě na tom, kolik času s vámi stráví, poznáte, jak velký zájem o vás má.

6. Rytířství nepovažuje za přežitek

Nemusí se kvůli vám rovnou utkat v souboji na život a na smrt, ale trocha rytířské krve by pravému gentlemanovi v žilách kolovat měla. Váš chlap by tedy za vás měl vždy bojovat, a je jedno, zda jde o slovní šarvátku s vaší matkou, nebo oplzlé poznámky štamgastů v hospodě. A pozor – slovní souboj je mnohdy větší kumšt než ten pěstní!

Foto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

Správný gentleman ve vztahu netlačí na pilu a čeká na vhodnou příležitostFoto: Agnieszka Marcinska, Shutterstock.com

7. Drží se zpátky

Gentlemani nedělají unáhlené kroky a zároveň si dávají pozor na to, co říkají. V dnešní době sociálních médií se nepotřebují vyjadřovat ke každé události, nenechají se vyprovokovat k ostřejší výměně názorů a nesníží se ani k pomluvám. Stejně tak se drží zpátky, co se týče vztahu – ovšem v tom dobrém slova smyslu. Tedy netlačí na pilu a čekají, až bude vhodná příležitost posunout se dál.

8. Je to genderman

Správný muž by kromě toho, že je gentleman, měl být i genderman. Tedy měl by se alespoň trochu zajímat o rovnost mezi pohlavími. Nemusí hned chodit demonstrovat za kvóty, pro začátek je dobré i to, že se nad problematikou zamyslí a nebude se cítit jako ohrožený druh. Pak bude totiž spíše fungovat harmonická domácnost a vy si můžete oddechnout, že luxování nebude do konce života vaše práce jen proto, že jste žena.

Máte doma gentlemana? V čem tkví gentlemanství podle vás? 

Reklama

Související témata:

Načítám