Hlavní obsah

7 tipů, jak si vytvořit útulný byt

Foto: Thinkstock

Do útulného pokoje volte věci, které se vám líbí, a zapomeňte na diktát módyFoto: Thinkstock

Reklama

Máte krásný byt, v něm spoustu doplňků, ale stále nemůžete říct, že to máte doma hezké? A když pár věcí přidáte, je to ještě horší a přeplácané? Pak určitě potřebujete znát ty správné tipy a grify, jak vytvořit útulný interiér. Zde jsou!

Článek

Nebojte se, i když se budete držet tohoto návodu, rozhodně nebude váš byt vypadat stejně jako desítky jiných. Základem útulného bytu jsou totiž věci a doplňky, které se líbí vám, nikoli které diktují módní trendy.

Rada 1: Jak vytvořit atmosféru

Oheň a teplo – to jsou dvě věci, které dodají interiéru příjemnou atmosféru. Ne každý má však doma krb. Ostatním však mohou pomoci svíčky, které patří k nejhezčím a nejlevnějším dekoracím, tak proč se jim vyhýbat? Příjemný pocit navodí i materiály, které v člověku vyvolávají pocit tepla – tedy huňatý koberec na podlaze, složená vlněná deka na křesle a podobně.

Rada 2: Naaranžujte si život!

Deku složit a uklidit do zásuvky, věci ze stolu odnést! Pokud budete v pokoji udržovat naprostý pořádek, zároveň si odklidíte i veškerou atmosféru. Zanechte, nebo si zde dokonce vytvořte kousek života! Tedy deku nechte splývat ze sedačky, jako když jste z pod ní právě vylezli, na stůl položte otevřenou knihu a vedle postavte šálek na kávu. Pokoj hned ožije!

Foto: Thinkstock

Naprostý pořádek prostředí odlidšťuje a o útulnosti se dá hodně pochybovatFoto: Thinkstock

Rada 3: Zkuste přidat drobný nábytek

Stále vám architekt i okolí tvrdili, že čím méně nábytku, tím lépe? A tak nechápete, proč tedy máte najednou dokupovat doplňky, jako jsou stolky, křesílka, taburet a další věci? Rozhodnutí je zcela na vás. Pokud chcete minimalistický a jednoduchý interiér pro život i úklid, nekupujte je! Pokud toužíte po příjemné atmosféře, neobejdete se bez nich. Právě tyto drobnosti dokážou interiér zcela proměnit.

Foto: Thinkstock

Rozhodněte se: chcete byt útulný, nebo minimalistický?Foto: Thinkstock

Rada 4: Atmosféru tvoří světlo

Zvlášť nyní, kdy se brzo stmívá, vykouzlí příjemnou atmosféru v bytě spousta světel. Pokoj s jedním lustrem uprostřed bude vypadat spíš jako kancelář nebo čekárna než příjemný obývací pokoj. Kupte si proto dvě až tři lampičky, jednu postavte k pohovce a vytvořte čtecí koutek, další nasviťte rostliny na parapetu nebo jimi vyplňte nezabydlené rohy. Podobného výsledku dosáhnete i se svíčkami.

Foto: Thinkstock

Ne každý má doma krb, ale i svíčky romanticky ovlivní světlo v místnostiFoto: Thinkstock

Rada 5: Nejen barvy dokážou divy

O tom, že studené barvy působí v interiéru chladně a teplé odstíny opačně, už se ví. Ale víte, že podobné účinky mají i různé typy povrchů? „Hladké a lesklé – stačí si vzpomenout na kov, sklo, či lakovaná dvířka – působí studeně. Naopak takové dřevo, koberec s vysokým vlasem, pletený přehoz dokážou pravý opak," vysvětluje designérka Kamila Douděrová ze studia KamiDesign. Pokud tedy máte malý byt, klidně do něj zvolte bílou barvu a světlé odstíny, když si pohrajete se správnými povrchy, bude vypadat příjemně a mile!

Foto: Thinkstock

Útulnost ovlivní i povrchy materiálů, jimiž se zařizujeteFoto: Thinkstock

Rada 6: Květiny dodají život!

V útulném a zabydleném interiéru by neměly chybět květiny! „Samozřejmě ideální jsou ty živé – ať už řezané nebo levněji přijdou ty hrnkové. Pokud si kupujete rostliny v květníku, zvolte několik druhů a vytvořte z nich skupinu. Zelený kout vypadá lépe, než když máte po místnosti několik chaoticky postavených květináčů," říká Martina Krátká z dobříšského květinářství Letizia.

Že vám doma žádná kytka nepřežije? Pak zkuste vhodné náhražky, jakou jsou rostliny stabilizované (více o nich najdete ZDE), ty vydrží ve váze dva roky, nebo hedvábné květiny, které nikdy nezvadnou.

Foto: Thinkstock

Rostliny dokážou udělat s prostředím hotové zázrakyFoto: Thinkstock

Rada 7: Přidávejte opatrně!

Nadchly vás tyto rady a rozhodli jste se hned večer všechny využít? Pozor, ať to nepřeženete! Zkuste nejprve svíčky a polštáře na pohovce, pak přidejte květiny, doplňky – jak správně vybírat a aranžovat doplňky, se dočtete ZDE –  pak teprve přidejte drobný nábytek. Rozhodně nepořizujte vše najednou! Zpravidla neodhadnete množství, a interiér bude přeplácaný!

Foto: Thinkstock

Útulnost nesmí znamenat totéž co přeplácanost, proto volte doplňky opatrně!Foto: Thinkstock

A jaký recept na vytvoření útulného interiéru máte vy? Podělte se o něj s ostatními v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám