Hlavní obsah

7 tipů na dárky, které jsou k snědku!

Foto: Marie Bartošová

Věnujte opravdu praktické dárky. Tyhle se mohou sníst!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Držíte se pravidla, že největší radost udělají ty dárky, které sami vyrobíte? Věnujte svým nejdražším pod stromeček drobnosti, které mohou dokonce i sníst! Máme pro vás 7 nápadů!

Článek

Už dost bylo ponožek, roztomilých porcelánových koní a přívěsků na klíče. Udělejte letos někomu opravdovou radost. Třeba dárkem, který může dotyčný i sníst.

Připravili jsme pro vás kopec inspirace!

Horká čokoláda zahřeje

Na 200ml skleničku směsi na čokoládu potřebujete:100 g mléčné čokolády (kolem 50 % obsahu kakaové sušiny), 6 lžic kakaa (lepší je však směs na přípravu kakaa typu Granko, Nesquik), 3 lžíce kukuřičného škrobu, 3 lžíce cukru.

Foto: Marie Bartošová

Čokoláda provoní každý mrazivý denFoto: Marie Bartošová

Čokoládu nalámejte na čtverečky, vložte je spolu s ostatními surovinami do malé nádoby s mixérem a pulzováním vytvořte sypkou směs. Je důležité, abyste mixování přerušovali, jinak by se vám čokoláda rozpustila. Prášek přesypte do ozdobné skleničky, a dárek máte hotový. Obdarovaný pak už jen musí vždy zhruba 3 lžičky zalít mlékem.

Paštika z kachních jater

Na dvě 100ml skleničky potřebujete: 100 g kachních jater, 100 g kachních prsou (lze v nejhorším nahradit i hovězím masem), 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 šalotku, 3 stroužky česneku, snítku rozmarýnu, 50 ml sherry, 50 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 50 g másla na zalití.

Foto: Marie Bartošová

Domácí paštika je nápaditá a vynikajícíFoto: Marie Bartošová

Játra a prsa očistěte, šalotku nakrájejte nahrubo. Na dvou lžích másla a oleje zpěňte šalotku a po pár minutách k ní přidejte celá prsa i játra, která nechte asi po třech minutách z obou stran opéct. Vyplatí se položit do pánve i snítku rozmarýnu, krásně paštiku ovoní. Když je hotovo, přendejte šalotku, játra i maso do misky, přidejte smetanu, prolisovaný česnek, sherry, smetanu, sůl i pepř a základ rozmixujte najemno. Pokud by paštika nedržela při sobě, přidejte ještě smetanu.

Masovou směsí naplňte připravené skleničky, vršek zalijte rozpuštěným máslem, zavíčkujte a vložte do lednice. Pozor, trvanlivost takové paštiky, která není zavařená, je maximálně týden!

Dárek s vůní vanilky

Na 2 lahvičky po 150 ml potřebujete:140 g cukru krupice, 150 ml vodky, 2 vanilkové lusky.

Foto: Marie Bartošová

Extrakt i vanilkový cukr využijete snad při každém pečeníFoto: Marie Bartošová

Dalším tipem je recept na domácí vanilkový extrakt a cukr. Oba jsou v zásadě podobné. Vanilkový lusk je třeba podélně rozříznout a čepelí nože vyškrábat tmavý prášek. Ten pak buď spolu s luskem přimíchejte k cukru krupici (pokud jste se rozhodli pro cukr), nebo k vodce (v případě extraktu). Extrakt byste měli uchovávat na tmavém místě, silný bude nejdříve za dva měsíce.

A jaké nej jedlé dárky jste kdy dostali vy? Chystáte se letos nějaký darovat? Podělte se o nápady v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám