Hlavní obsah

7 triků, jak si zařídit byt stylově i s omezeným rozpočtem

Foto: IKEA

Chytré řešení malého obývacího pokoje.Foto: IKEA

Aktualizováno

Právě jste se přestěhovali? Nebo zařizujete druhý byt na pronájem? Anebo jen přemýšlíte, jak snadno a levně své stávající bydlení vylepšit?

Článek

Máme pro vás skvělé tipy, jak vytvořit moderní interiér, a to přímo od designéra.

1. Chytrý postup 

Pokud váš rozpočet neumožňuje zařídit si celý byt najednou, je naprosto v pořádku jít na to postupně. „Začněte hlavním nábytkem. V obýváku bude nejdůležitější pohovka, v jídelním koutě stůl a židle. Teprve potom se věnujte textiliím, kobercům a polštářkům. Dekorace můžete nechat na konec,“ doporučuje David Cadaval Monge, Country Interior Design Leader značky IKEA pro Česko, Slovensko a Maďarsko. „Na začátku je dobré vytvořit si mood board, který vás pak snadno provede celým procesem. Jeho součástí mohou být i barvy nebo materiály,“ dodává David způsob, jak se držet stylu, který jste si zvolili. Díky takovému postupu bude váš byt útulný a funkční od samého začátku.

Foto: IKEA

Sedačka jako dominanta pokojeFoto: IKEA

2. Vašemu vkusu na míru

Aby byt působil moderně, není potřeba mnoho peněz. Daleko důležitější je to, aby měl osobnost. Zkuste do svého domova vždy zařadit kus sebe, kousek toho, co se líbí právě vám navzdory tomu, zda je to právě v módě. Nejen doplňky a dekorace, ale i samotný nábytek můžete přizpůsobit svému vlastnímu vkusu. „Perfektní k tomu je nábytková řada IKEA BESTA, PAX nebo PLATSA, které můžete přizpůsobit stylově i kapacitně. IKEA IVAR je zase skvělá, protože je vyrobena z borovicového dřeva, které můžete velmi snadno individualizovat třeba namořením do své oblíbené barvy,“ radí David Cadaval Monge.

Foto: IKEA

Nápaditě vyřešený úložný prostorFoto: IKEA

3. Kombinace pro pokročilé

Než se pustíte do samotného zařizování, je dobré si uvědomit, jak divoké mohou být vaše kombinace, aby výsledek vypadal vkusně. Jak říká David, platí pravidlo tří. Můžete kombinovat v podstatě cokoli s čímkoli, ale vždy byste se měli držet tří odstínů a žádný další do pokoje nepustit. To samé platí i o kombinaci různých typů dřeva. „Dřevo není těžké kombinovat, pokud nemáte více než tři druhy. Nezapomeňte však, že se do toho počítá i odstín dřeva na podlaze,“ upozorňuje designér.

Foto: IKEA

Při zařizování jednotlivých pokojů se držte zásady tří barevFoto: IKEA

4. Praktická kuchyně 

Nebojte se kombinovat běžné kuchyňské skříňky s těmi otevřenými, které jsou levnější, ale zároveň i moderní a praktické. Kuchyňská linka IKEA ENHET se přizpůsobí vašemu prostoru i vašim potřebám, aniž by zatížila váš rozpočet. Využijte dřevěné bedýnky KNAGGLIG na uchování drobností, které by v otevřených policích jinak působily chaoticky. Prostor na pracovní ploše pak můžete ušetřit i menší indukční varnou deskou. Pokud nevaříte složitá jídla, bude vám dvouplotýnková deska VÄLBILDAD určitě stačit. IKEA nabízí i kompletní mini kuchyni RÅVAROR, v níž je vše od poliček až po dřez.

Foto: IKEA

Vzdušný úložný prostor, který je ideální i do malých kuchyníFoto: IKEA

5. Útulný obývák 

Na tom, co používáte nejvíc, se vyplatí šetřit co nejméně. V obýváku tedy bude největší položkou v rozpočtu pohovka. Vybírejte univerzální design v neutrální barvě, a jen ho pak dolaďte, či jednou za čas obměňte, šikovnými doplňky. Výhodné je také zakoupit pohovku s vyměnitelným potahem, ten se dá  vyprat v pračce, a pohovka tak zůstane roky jako nová. Všechny tyto nároky přesně splňuje nadčasová pohovka IKEA EKTORP. Dokoupit k ní můžete i praktickou podnožku s úložným prostorem. Pokud k vám často jezdí hosté, může se hodit rozkládací pohovka FRIHETEN. Abyste nemuseli utrácet za obývákovou stěnu, vymalujte stěnu za televizí sytější barvou a doplňte ji třeba nástěnnou galerií svých oblíbených obrázků.

Foto: IKEA

Sedačka, jejíž čalounění můžete měnit dle libostiFoto: IKEA

6. Pohodlná ložnice

V ložnici je zásadním kouskem kvalitní postel a matrace. Například postel s čalouněným rámem IKEA SLATTUM celý pokoj zútulní, ale milovníci skandinávského stylu ocení spíš borovicový rám TARVA. Máte-li malý byt, volte postel s úložným prostorem, případně si pořiďte boxy, které pod postel zasunete. Skvěle poslouží úložný díl PÄRKLA za pár korun. Na ostatním zařízení ložnice můžete klidně ušetřit třeba tak, že zvolíte otevřené policové díly HYLLIS. Aktuálním trendem jsou i stojany na oblečení, které mohou nahradit šatní skříně a navíc jsou i přehlednější.

Foto: IKEA

Útulná ložnice je základ příjemného bydleníFoto: IKEA

7. Extra tip do budoucna 

Aby váš byt zůstal krásný a moderní i v příštích letech, přestože nebudete každé dva roky interiér kompletně měnit, hrajte si jen s textiliemi a doplňky. „Koberce, závěsy nebo povlaky na polštáře vytvoří aktuální trend a je velmi snadné je vyměnit. Velký efekt ale může přinést i změna obrazů na zdi. Skvělým trikem je také výměna úchytů na zásuvkách a skříňkách,“ radí David Cadaval Monge.

Foto: IKEA

Polštářky jako nejjednodušší způsob oživení interiéruFoto: IKEA

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám