Hlavní obsah

7 znaků šťastného manželství. Kolik z nich platí u vás doma?

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte ve svém okolí nějaký pár, který spolu žije v harmonickém svazku 10, 15, 40 let? Říkáte si, jak to ti dva asi dělají? Dobrou zprávou je, že i vy můžete jít příkladem ostatním! Stačí vědět, jak takový zdravý vztah vypadá, a soustředit se na jeho slabiny. Začít můžete hned první den nového roku!

Článek

Navzdory rozvodovosti existují i páry, které se milují dlouhá léta. Co je dělá šťastnými? Sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu říká, že většina lidí touží mít tento druh vztahu, nicméně realita je prý velmi odlišná od fantazie a dokonalostí, které se objevují v románech či televizi. Jak právě on specifikuje skutečné známky zdravého a ideálně fungujícího vztahu? Tenhle seznam mějte neustále na očích!

Opora

Dvacet let spokojeného partnerství „z nebe nepadá“. O vztah se musí pečovat, což zahrnuje i poskytování opory – jak fyzické (například objímání), tak emocionální (vyjadřování důvěry, oceňování partnerova úsilí a podobně). Ovšem takhle cesta není jednosměrná. Jednou podržíte vy svou drahou polovičku, jindy zase ona vás. Pokud to takhle u vás doma nefunguje, je něco špatně.

Komunikace

Komunikace je možná nejdůležitější podhoubí zdravého vztahu. Zahrnuje schopnost hovořit o všech možných tématech: vážných, složitých i zábavných. Sean Jameson podotýká, že ve šťastném partnerství se dvojice nikterak neobviňuje, nýbrž řeší problémy jako tým, což je klíčové zvlášť u potíží s penězi či hovorů o sexu. Platí, že ti, co jsou více v pohodě, ochotně diskutují a nechávají vyjádřit i protistranu. Děláte to tak, nebo pouze útočíte?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Moct spolu hovořit o sexu, práci, penězích, starostech i radostech, vážně i nevážně. To je základ klapajícího vztahuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Sdílení odpovědnosti

Pochopitelně, že známkou zdravého vztahu je i sdílení odpovědnosti. Když se jedna osoba ve vztahu cítí, jako by odváděla veškerou práci, přijde si úplně sama a nedoceněná, je na potíže zaděláno. A pozor, Sean Jameson na svém blogu tvrdí, že předmětem svárů je i nespravedlivé rozdělení domácích prací. Šťastné páry však mají jasno v tom, kdo má co na starosti. Jsou totiž schopné si sednout a určit pravidla. Převzít zodpovědnost za chod domácnosti a vykonávat úkoly, a to i bez vyzvání, podle uvedeného kouče poukazuje na úctu k protějšku a férovému jednání.

Povolení pomáhat jeden druhému

Dalším znakem harmonického soužití je vzájemná pomoc k růstu. Ve špatných vztazích je jedna osoba uzurpována, ponižována či srážena, nebuduje vlastní kariéru, není sama sebou. V opačném případě je však právě partner tím největším povzbuzovačem. Však jistě víte, jak je příjemné, když má drahá polovička důvěru ve vaše schopnosti, a pokud máte sen, snaží se, aby se vám vyplnil. V podstatě tedy podporuje vaše dobré návyky, ať už se jedná o zdraví, finance či společenské aktivity.

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

K vzájemné pohodě vede i to, když je práce v domácnosti rozdělená mezi oba. A pokud udělá jeden z partnerů sám od sebe něco navíc? Tak to už je dokonalostFoto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Bezpečí

Ve šťastném vztahu se cítíte v bezpečí, důvěřujete svému partnerovi a on zase vám. Vzájemně se akceptujete a milujete takoví, jací jste. Nikdo se nikoho nesnaží předělávat, soudit, kritizovat. Ehm, tedy aspoň takhle by to mělo být. V případě, že se jeden z páru necítí v bezpečí, obvykle to projevuje hněvem, zlobou nebo žárlivostí. Ani jedno z toho lásce neprospívá.

Čas o samotě

Podle Seana Jamesona je velmi důležité, aby partneři trávili nějaký čas o samotě a věnovali ho rodině, přátelům a koníčkům. Slovo „pár“ nebo „manželé“ totiž neznamená nonstop spojení. Lidé jsou pořád jednotlivci, kteří potřebují žít i mimo vztah. Pochopitelně, že každý má jinou představu o tom, kolik času trávit odděleně, to už je na zvážení.

Úsilí a chuť

To, že se dva zamilovali a řekli si, že spolu budou žít, je sice hezké, ale v podstatě se jedná o pouhý začátek všeho. Aby květiny rostly, musí se zalévat. Aby bylo zvíře spokojené a zdravé, musí se  krmit, aby vztah prosperoval, musí se do něj vkládat energie a úsilí. Kdo o něj přestane pečovat, ten spláče nad výdělkem. Nezní-li vám tato slova příliš mile, je možné, že partnerství není pro vás.

A jak to máte vy? Bude se vaše novoroční předsevzetí týkat partnerství?

Načítám