Hlavní obsah

Láska na druhý pokus: Manuál pro ty, kteří chtějí znovu šťastný vztah!

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A zase jste spolu. Skvělé! Tak si vztah neničte tím, že se opět vrátíte do starých, nevyhovujících kolejí. Jak se něco takového dělá? Prozradíme vám metodu, díky které překonáte jakýkoli nesoulad.

Článek

Římský císař Marcus Aurelius přezdívaný „filozof na trůně“ prý kdysi řekl: „Změň vztah k věcem, které tě znepokojují, a budeš mít od nich pokoj.“ Týká se to i vztahů? Určitě. Vždyť zásadní věci byste měli odstartovat u sebe. Zvlášť když vy a partner v sobě objevíte lásku až „na druhý pokus“.

Stále tě miluji, ale…

Terapeut Andrew G. Marshall pracuje pro Relate, přední britskou poradenskou charitativní organizaci pro partnerské vztahy, a píše pro několik významných médií, včetně The Times. Tento odborník s více než dvacetiletou praxí říká, že miluje ten pocit, kdy na sezení vyjde najevo, že pár k sobě opět našel cestu.

Možná se vám to taky stalo. Žili jste odděleně a pak se znovu potkali. Nebo jste si ledacos vyříkali a teď hodláte začít znovu. Opětovné zamilování – navázání milostného pouta – by od této chvíle mělo být snadné. Bohužel není. Co dělat, aby láska nezačala upadat? Řiďte se manuálem Andrewa G. Marshalla, který vyvinul vlastní metodu, v níž kombinuje psychodynamické prvky a systémové poradenství. Všechno se točí okolo dvou fází...

1. Vyrovnávání

„Vím a souhlasím, taky mi ta situace nevyhovovala.“ Jedná se tedy o upřímné sdílení pocitů. „Vyrovnávání vám dokáže opravdu hodně dát, ale také může celý proces brzdit. Důvodem je, že fázi vyrovnávání doprovázejí čtyři způsoby chování – obviňování, utěšování, racionalizace a přesměrování,“ popisuje Andrew G. Marshall ve své knize Mám tě rád, ale zamilovaný už nejsem.

  • Obviňování - Svalování viny na druhého. Je třeba dostat se do fáze, kdy se člověk zabývá tím, čím k dané situaci sám přispěl. Prostě převezměte odpovědnost. „Ok, uznávám, že při sexu příliš spěchám.“
  • Utěšování - „No jo, prosím tě, uděláme to tak, jak chceš ty.“ Období „říkám to, co chce partner slyšet, ale nemyslím to vážně“, nepatří k pokročilejší komunikaci. Soustřeďte se na zásadní problémy a dávejte najevo své pravé pocity a přání, jinak se ve vztahu vrátíte zpět k původním potížím.
  • Racionalizace - Dá se popsat jako přílišné zdůrazňování rozumového, logického uvažování, často bez zájmu o pocity. Je fajn poodstoupit si od problému, ale řešení či postup musí kromě hlavy podpořit i srdce. Pokládejte si tedy otázku, zda to či ono doopravdy cítíte.
  • Přesměrování - „Tři hlavní techniky přesměrování jsou: zapírání, odvádění pozornosti a ignorování,“ dál popisuje Andrew G. Marshall. Přece dokážete popravdě říct: „Vadí mi, že věnuješ víc pozornost televizi než mně.“ Žádné hry, jen holá fakta. Odborník tedy sice říká, že přesměrování problému jinam je pochopitelnou reakcí, třeba pozdě v noci, když cítíte únavu, nicméně vždy je lepší vyřešit jej skoro až obchodně. „Bude ti vyhovovat, když si o tom promluvíme zítra? Třeba u večeře?“ Neodkládejte, řešte. To je tajemství úspěchu.
Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nemusíte mít na všechno stejný názor. Podmínkou úspěchu je, že se máte ochotu a snahu rozumně domluvit, a zároveň cítíte, že je to správněFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

2. Učení

Vyrovnávání bylo jen začátkem. „V období čtyř až šesti týdnů od doby, kdy se pár dá znovu dohromady, se z dotyčných začne vytrácet sebedůvěra a jeden z partnerů může upadnout do deprese. V tom případě je potřeba zjistit, zda ze sebe dostal všechen vztek,“ apeluje terapeut. Jak zdůrazňuje, hluboká bolest se vytrácí jen pomalu. Když se ale znovu vrátíte k jejímu počátku, pomůže vám to snáz se vyrovnat s bolestí a vztekem.

Co zabírá? Jednomu dělá dobře, když obřadně spálí všechno, co mu připomíná předchozí nepříjemnosti, druhému pomůže opustit byt a užít si volné chvíle společně s partnerem kdesi na dovolené. Konečným krokem k nastartování lásky a obnovení pouta je plánování budoucnosti. Udělejte si hezký večer a promluvte si, jak si představujete svoji příští pětiletku. Navrhujte a zároveň naslouchejte. Hezky půl na půl. Partner učí vás a vy zase jeho. Tak na to myslete.

Jak jste vy zvládli opětovný návrat ke svému partnerovi?

Související témata:

Načítám