Hlavní obsah

Osm intimních otázek k porodu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Po porodu vás čeká krásná odměnaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Existují otázky, které se v průběhu těhotenství a před porodem stydíme vyslovit nahlas. Některé jsou velmi intimní, jiné v nás budí pocit, že bychom při jejich vyřčení vypadaly hloupě. Zkušenější se nad nimi v lepším případě shovívavě usmějí, v horším si zaťukají na čelo a pomyslí si cosi o inteligenci těhotných mozků...

Článek

Časopis Uzlíček

Co se vám tedy může honit hlavou ve chvíli, kdy nedokážete v noci spát a vaše těhotenské bříško čeká na své „vylodění"? Přinášíme vám odpověď na osm nejčastějších otázek!

Nebudu moc křičet? Vím, že to zvládly jiné, ale co když já to nezvládnu? Je zcela normální, že vás podobné otázky, hlavně jste-li prvorodička, napadají.

O profesionální pohled jsme požádali diplomovanou porodní asistentku Jitku Petiru, která má praxi nejen z práce na porodním sále, ale také z oddělení šestinedělí, rizikového těhotenství a z prenatální poradny.

„Snažím se být chápavá. Je mi jasné, že se nacházíte v cizím prostředí, v neobvyklé situaci a také bohužel vím, že tento přístup nebývá samozřejmý. Jde o profesionalitu a je to i na vás, rodičkách. Pokud se vám jednání některých zdravotníků nelíbí, stěžujte si. Chápu, že ve chvíli, kdy máte zdravé miminko, už většinou „spolknete" cokoliv, ale myslete i na ty, které přijdou po vás. V takovém případě se nikdy nic nezmění, protože dotyčný i jeho nadřízení mají pocit, že je všechno v pořádku," upozorňuje Jitka Petira.

Otázka 1: Můžu si nechat kalhotky?

Ne. Je-li to však pro vás tak zásadní, můžete se zkusit v porodnici domluvit, ale nepatří to k běžné praxi. Při příjmu dostanete erární košili, pod kterou budete celou dobu nahá. Můžete si maximálně obléknout ponožky, bude-li vám zima. Kalhotky opravdu nejsou praktické, protože lékař či asistentka vás bude celkem často vyšetřovat a kontrolovat. Nehledě na to, že by se asi velmi brzy ušpinily - buď krví, nebo plodovou vodou.

Očima porodní asistentky: „Můžete ponechat na svém pocitu, ale pravděpodobně dáte za pravdu názoru, že je jednodušší a pohodlnější fungovat »bez«."

Otázka 2: Jak mám udržet mezi nohama vložku, když nemám kalhotky?

Jednoduše - stehny. Vleže to jde, vestoje a při chůzi je to už horší. Použijte chůzi stylu „tučňák". Vzhledem k tomu, že vás stejně budou sužovat bolesti, to ani jinak nepůjde. Věřte tomu, že v kontrakcích nikam čapími kroky spěchat nebudete.

Očima porodní asistentky: „Vložka je navíc většinou nezbytná jen v případě odtékající plodové vody. Proto opět platí, nebojte se domluvit s ošetřujícím personálem na svých přáních a potřebách."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Personál je na křik zvyklýFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Otázka 3: Co když budu křičet?

No tak budete... Personál porodnic je na to zvyklý. Maximálně vás upozorní, že máte ztlumit, ale popravdě, můžete se na ně vykašlat. Oni necítí to, co vy. Pro ně může být vaše forma úlevy maximálně tak nepohodlná pro uši nebo může obtěžovat a děsit maminky jiné, které se teprve chystají rodit. Ty právě čerstvě odrodivší tyto zvukové projevy nejspíše pobaví nebo vás v duchu politují. Ventilace bolesti a sbírání energie touto formou je normální, dokonce zcela přirozené. Má-li kňučení, kňourání, řev či vytí být tím, co právě vám uleví, nebraňte se tomu!

Očima porodní asistentky: „S touto obavou se setkávám velmi často. Věřte mi, většinou je naprosto zbytečná. Opravdu jsme zvyklí. Taktně vás upozorníme jen v případě, že u toho nezvládnete normálně dýchat a ubíráte tak kyslík sobě a tím i miminku."

Reklama

Související témata:

Načítám