Hlavní obsah

Je mi 31 a jsem nedobrovolně sama. Co mám dělat, aby mě někdo chtěl? Samota je hrozná a čas utíká

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na naši vztahovou poradnu se obrátila mladá žena, která hledá lásku. Proč někdo nemá problém s navazováním vztahů a jiný naopak roky nemůže narazit na toho pravého? Odpovídá terapeut David Shorf.

Článek

Na adresu vztahovaporadna@firma.seznam.cz přišel následující dotaz:

Vím, že mi nijak nepomůžete, to se ani nedá, ale třeba mi budete umět něco poradit. Se svým posledním přítelem jsem se rozešla, tedy spíš on se mnou, před třemi lety. Od té doby jsem sama, nedobrovolně. Strašně ráda bych někoho měla, už je mi 31 let. Včera jsem šla městem a asi jsem měla zůstat doma. Všude jsem viděla jen líbající se dvojice pod stromem, jak jinak na svátek lásky. Bylo mi do breku. Vlastně jsem se rozbrečela, šla jsem a tekly mi slzy a říkala jsem si: Proč zrovna já jsem sama?

Mám na instagramu profil a spoustu sledujících, nejsem ošklivá, naopak mi každý říká, že jsem spíš krásná, nebo to prostě poznám z reakcí. Jsem trochu uzavřená, introvert a nejde mi se smát, vtipům už vůbec. Ale to přece neznamená, že musím být sama. Kolikrát vidím holky daleko ošklivější než já, i vyloženě nesympatické, a jsou zadané. Co mám dělat, abych byla mužům sympatičtější, abych se jim líbila? Přece nebudu předstírat, že jsem veselý, hovorný extrovert, když to tak není. Nebo to naopak předstírat mám, a když se pak do mě někdo zamiluje, unese i to, že jsem v podstatě jiná, než jsem se zdála na začátku? Samota je hrozná a čas utíká… Děkuju za rady, Kateřina.

Odpověď

Milá Kateřino,

hoďte se do klidu, tohle je problém, který v současnosti řeší prakticky každá druhá žena. A většina z nich se k tomu staví stejně jako vy. Hledají problém ve svém vzhledu, chování, srovnávají se s okolím a nevědí, kde je „zakopaný pes“. Výsledkem takového sebemrskačství je ale pravý opak toho, co by dělat měly. Přestanou mít radost ze života, žijí v permanentním napětí a do úsměvu se nutí silou vůle. Hledání a zveličování vlastních nedostatků je základem neúspěchu. Uvědomte si, že muži si nevybírají ženy jen podle vzhledu, ale také podle toho, co z nich vyzařuje.

Takže, Katko. Tady se někde zastavte, vymažte si z mysli tenhle nefunkční program a zkuste to nanovo. Nejdříve ze všeho si do hlavy nahrajte motto, které bude pro vás natolik uvěřitelné, že se podle něj budete moci řídit. Pro vás navrhuji toto: „Jsem taková, jaká jsem, a mám se za to ráda. Až to pochopím, zvýší se mi sebevědomí, kluci to poznají a já si budu nakonec ještě vybírat.“

Uvědomte si, že muži si nevybírají ženy jen podle vzhledu, ale také podle toho, co z nich vyzařuje.

Tak, pokud jste se s novým životním směrem sžila, můžete pokročit k praktickým krokům. Vycházejme z toho, že to, co děláte, nepřináší kýžené ovoce. To znamená, že musíte něco změnit. Představte si vosu, která znovu a znovu nalétá do okenní tabulky a nejde jí dostat se ven. Když se lidé opakovaně chovají podle stejných vzorců a opakovaně jim to nepřináší štěstí, musí něco změnit. A ve vašem případě je to nabíledni. Musíte se naučit mít ráda sama sebe takovou, jaká jste. Musíte se naučit být se sebou spokojená.

Asi si říkáte: No dobře, ale to přece není tak, že si jednoho dne poručím a druhý den ze mě bude totálně sebvědomá nová žena. Jasně, že ne. Teď přichází na řadu něco, čemu se říká seberozvoj. To je takové to tisickrát skloňované slovo, za kterým si lidé vlastně neumí představit nic konkrétního. My, Katko, ale chceme použít osobní rozvoj pro zvýšení vaší atraktivity. Tak, a teď si říkáte, že mluvím o vzhledu. Vůbec ne. Všimla jste si někdy, že muži někdy vyjadřují své sympatie k ženě, která třeba není ve společnosti ta nejhezčí, ale má něco jiného? Může klidně být trochu při těle, nemusí být ta nejkrásnější… a stejně se muži rádi baví právě s ní. A to je přesně kvůli tomu, co z ní září. Když je totiž se sebou vnitřně spokojená, nakonec se to projeví i navenek. Vyšší sebevědomí ji narovná a ona chodí vzpřímeně - tomu se říká posturing - neboli držení těla. Nebo si třeba jen nebere věci tak vážně a mužský radar takové chování automaticky zachytí a vyhodnotí kladně.

Abyste se dostala k tomu, že jste se sebou spokojená, začněte pracovat na sobě. Nelitujte se, ale odemkněte si svůj potenciál. Pokud vás třeba vždycky bavilo tancování, přihlaste se na kurzy salsy. Začnete na něčem pracovat, uvidíte pokroky a postupně získáte kontrolu nad svým životem. Budete se každé ráno probouzet s tím, že jste se někam posunula, že vám to jde, a to už je první krůček k nové Katce verze 2.0. Něco jste změnila, něco se vám povedlo, něco jste udělala jinak a mozek vás odmění dopaminovou odměnou. Budete se cítit spokojenější. Takové postupné zvyšování seběvedomí vede k pocitu kontroly. A jakmile budete kontrolovat svůj život, už vám budou ostatní problémy připadat mnohem menší.

A nemusí to být salsa. Může to být dlouho odkládaný doktorát nebo výlet na Kilimandžáro. Je to vlastně úplně jedno. Vaše rozhodnutí odejít z komfortní zóny vás bude sice nejdřív nervovat, ale jen po krátkou dobu. Naučte se těšit na to, že na konci cesty je nová Katka a ta bude mít takovou radost ze života, že to muži okolo okamžitě zaregistrují.

Zopakuji vám nakonec, o co vlastně jde: Začnu na sobě pracovat. Zvýším si svoji atraktivitu pro muže tím, že budu sama se sebou spokojenější. Pocity uspokojení na mě budou vidět a zářit ze mě na deset metrů. A pak už si toho chlapi všimnou sami.

V průběhu změny nečekejte okamžité výsledky, ono to pár týdnů potrvá. A když vám někdy dojde energie, vzpomeňte si na Sylvestera Stalloneho, který říkal: „Okamžité výsledky neexistují. Stačí jen každý den o jeden hranolek méně a o jeden schod navíc.“ A fotkám „šťastných dokonalých“ párů na sociálních sítích nevěřte. Věřte sama sobě.

Načítám