Hlavní obsah

Seychely. Tropický ráj s běloskvoucími plážemi a nádhernou přírodou už není jen pro bohaté

Foto: Jakub Barzycki, Shutterstock.com

Foto: Jakub Barzycki, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Souostroví v Indickém oceánu bývalo léta vyhlášené jako luxusní destinace pro náročné cestovatele, kde ve špičkově vybaveném rezortu můžete strávit svou dovolenou snů. Poznat se ale dá i jinak, klidně jen s batůžkem na zádech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Přistáváme během horkého únorového odpoledne a první dojem je jasný. Prádelna. Horký tropický vzduch prosycený vlhkostí nás okamžitě obejme a na příštích sedm dnů už nepustí. Pak ale zvednu hlavu a otevřu pusu úžasem. Malé letiště na největším ostrově Mahé obklopují neuvěřitelně magické hory, porostlé sytě zelenou tropickou vegetací… Obrázek jak z katalogu, a to jsme ještě neopustili letištní plochu. Tady se mi bude líbit.

Největší ostrov Seychel

Mahé je největším ostrovem Seychel – souostroví ležící v Indickém oceánu asi 1 500 km východně od Afriky. Tvoří jej 115 ostrůvků a proslulé je především pro blankytné moře a zlatavé pláže s typickými žulovými balvany. Ty na vás vykouknou snad z každého obrázku ze Seychel. Působí romanticky, některé jsou opravdu masivní a jsou rozeseté po celém pobřeží.

Luxusní hotelové rezorty s all inclusive službami na Mahé moc nenajdete, ty jsou spíše na okolních ostrovech. Tady objevíte tropický ostrov pulzující životem. Žije tu zhruba 72 000 obyvatel (90 % všech obyvatel Seychel) a při projížďkách poznáte život místních dokonale. Uvidíte děti v uniformách mířící do školy i ženy ve slušivých kostýmcích spěchající do práce, dělníky či prodavače čerstvého ovoce či ryb, jak stojí u silnice a čekají na zákazníky. Nebo skupinky mládeže, které si na některé z pláží právě chystají večerní piknik… Celkově tu panuje uvolněná nálada a moc se nespěchá. Také kam v tom vedru.

Toulky ostrovem

Pokud chcete Mahé poznat blíže, nejlepším způsobem je půjčit si auto a projet si to tu. Jezdí se vlevo a cesty jsou úzké, takže to chce pevné nervy a trochu řidičského umu. Zejména, když v zatáčce potkáte autobus, což se stává každou chvíli. A provoz je tu docela hustý, zvláště kolem hlavního města Viktoria. Každý den ale díky tomu můžete strávit na jiném místě nebo si zajet do hor.

Pláže na ostrově jsou čisté a volně přístupné. Na některých se ale nevykoupete tak, jak jste zvyklí například ze Středozemního moře. Jsme u Indického oceánu a leckde je u břehu vody jen po kolena. Fotky na instagram ale budou i tak dokonalé. Bílé dlouhé a téměř pusté pláže s velkými vlnami tu objevíte samozřejmě také a v příjemně teplém moři se vyřádíte dosyta. Na dlouhé ležení na slunci to ale moc není, jsme jen kousek pod rovníkem, takže bledá kůže Středoevropanů se během chvilky mění v zářivě rudou, a to i po namazání vysokým faktorem. Mnohem lepší je ukrýt se do stínu kokosových palem, které většinu pláží lemují.

Ráj pro bohaté?

Seychely mají pověst ráje pro bohaté a místní vláda si na tom dost zakládá. I proto je po celém ostrově čisto a veškerá infrastruktura klape jako hodiny. Dostupné jsou ostrovy i pro běžné cestovatele, stačí si koupit letenku a zarezervovat ubytování. Na Mahé je takových možností hodně, vily jsou krásné a cenově přijatelné. Ostrov kromě koupání nabízí i možnost vyzkoušet si tu některý z treků v horách. Jde o skvělý zážitek, jen potřebujete trochu fyzičku, počítejte s tím, že nahoru dorazíte úplně propocení, takže dostatek vody s sebou. Impozantní výhledy, kterými za tu námahu budete odměněni, vám ale vše vynahradí.

Co na Seychelách jíst a pít?

Ceny na Seychelách jsou obecně zhruba dvojnásobné oproti Česku, v restauracích si připlatíte ještě víc. Za běžný oběd s nápojem dáte v přepočtu od 700 korun výše. V nabídce převládají samozřejmě mořské plody, ryby, ale jsou tu už zařízení i na evropské chutě, na menu nechybí polévky nebo třeba špagety či burger. Ten si ovšem můžete dát i v malých bistrech, rozsetých po celém ostrově, kde se najíte za mnohem přijatelnější ceny. Tak třeba právě hamburger, podaný sympatickou dámou přímo z okénka, vás vyjde na 60 rupií (110 Kč), smažené krevety na 100 rupií (180 Kč). Alkohol je tu obecně dražší, láhev běžného vína v obchodě přijde zhruba na 250-300 korun.

Vyhlášený je zdejší rum. Destilerii najdete ve východní části ostrova Mahé nedaleko známé pláže Anse Royale. Při prohlídce ho tu můžete ochutnat, nabízejí několik různých příchutí, dozvědět se leccos o historii a výrobě a koupit si láhev toho rumu, který vám nejvíc zachutná. Součástí areálu je i příjemná zahrada, kam na sklenku dobrého koktejlu rádi chodí i místní. Velmi pravděpodobně se tu s vámi dají rádi do řeči, a tak se o krásách života na Seychelách dozvíte ještě víc.

Rady na cestu

  • Seychely nejsou zrovna typickým cílem batůžkářů, ale vypravit se sem na vlastní pěst určitě můžete. K cestě na Seychelské ostrovy je třeba cestovní pas platný alespoň tři měsíce po návratu ze země. Pro občany ČR platí bezvízový styk, kromě letenky a zajištění ubytování musíte před odletem vyplnit elektronický příjezdový formulář.
  • Cesta na Seychely trvá (bez čekání na přestupu v Dubaji) přes 11 hodin. Připočíst pak po příletu musíte dvouhodinový časový posun.
  • Počasí je na Seychelách pravé tropické, dostatek srážek zajišťuje bujnou vegetaci, takže ostrovy jsou hodně zelené. Nejvíce srážek se vyskytuje na jaře, kdy také bývá největší horko, nejméně jich je naopak v létě. Teploty se po celý rok pohybují kolem 30 stupňů. Vedro bývá i v noci a dobré je si do kufru přibalit i repelent.
  • Peníze si můžete vyměnit přímo na letišti, bankomaty po ostrově najdete také a na většině míst je možné platit kartou. V menších obchodech a bistrech je často potřeba hotovost.
  • Zelenina, ovoce, ryby a další zboží se dobře nakupuje na trzích v hlavním městě Viktoria, kde objevíte i velký supermarket.

Načítám