Hlavní obsah

Jak si sbalit na dovolenou jen do batůžku - skvělé rady na cestování nalehko

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letenky stále zdražují a za každé, nyní už i kabinové zavazadlo, se platí zvlášť. Jediné, s čím můžete na kratší vzdálenosti letět bez příplatku, je příruční taška nebo batoh ve velikosti většinou 40 × 30 × 20 centimetrů. Jak si do něj sbalit vše tak, aby vám nic nechybělo, radí stylistka Karolína Otevřelová.

Článek

Cestování nalehko je velmi osvobozující. Jak si ale sbalit vše tak, aby vám během dovolené nic nechybělo?

Správný batoh jako základ

Vyberte si takový, který vám bude dobře a pohodlně sedět na zádech. Měl by být odlehčený, abyste nenosili zbytečná kila navíc, a měl by mít přihrádky a kapsy pro lepší organizaci a pohodlnější přístup k věcem. Já jsem si oblíbila Base Camp Voyager od The Nort Face, který funguje podobně jako kufr nebo cestovní taška – jeho záda se dají celá odklopit, a tak nemusíte lovit nic na dně batohu, vše máte hezky přehledně. Navíc má přihrádku na notebook, zespoda na boty a do kapsy na vrchu se zase pohodlně vejde kosmetická taštička, kterou tak máte při kontrole pěkně po ruce.

Dobře kombinovatelné oblečení

Základem kapsulového šatníku je dobrá kombinovatelnost jednotlivých kousků navzájem. A to je i klíč k balení si na dovolenou v minimalistickém stylu. Sáhněte po mikině nebo bundě, která se vám bude hodit jak večer k šatům, tak přes den na výlet k šortkám. Kraťasy zase volte takové, které vás budou bavit na pláž k plavkám i na výlet. Já mám ráda klasické biker shorts. Ideální jsou bezešvé, které se nikde nerýsují. I horní díl plavek může posloužit jako top. K sukni, nebo třeba pro oživení šatů s větším výstřihem.

Kousek, bez kterého se na dovolené neobejdu a jenž je skvěle multifunkční, je pánská bavlněná nebo lněná košile. Tu užijete jak na pláži přes plavky, tak ji kdykoli můžete přehodit přes ramena téměř k jakémukoli outfitu a buď ji necháte ležérně rozevlátou, nebo ji uvážete těsně nad pupíkem a máte skvělý crop top.

Nikdy také nezapomenu na hedvábné šaty s příměsí lycry. Zabalíte je totiž do minimálního balíčku, neváží skoro nic a díky lycře se nemačkají, takže je pak můžete vzít i na luxusnější večeři.

Naopak čeho můžete vzít víc, protože to v tašce nezabere také skoro žádné místo, jsou plavky. Beru vždy minimálně dva vršky a dvoje plavkové kalhotky, ideálně kombinovatelné navzájem. Nejenže pak díky tomu máte téměř na každý den dovolené nový komplet, ale i vaše opálení bude přirozenější, protože linie plavek nebudou tak znatelné.

Boty volte také s rozvahou. Měly by být pohodlné, ale zároveň by vás měly bavit celý týden. Já na cestu volím tenisky, které užiju na výlety, přibalím žabky, jež jsou dobře skladné a hodí se na pláž nebo na lítání přes den po přímořském městečku, a na večer beru ještě sandálky na malém podpatku.

Kosmetika na cesty

V minimalistickém stylu budete muset pojmout i vaše kosmetické nezbytnosti. Místo make-upu zvolte CC cream (hydratační krém, sérum proti vráskám, make-up a korektor v jednom přípravku) – ten je lehce tónovaný. Koukněte také na to, aby měl co nejvyšší SPF (ochranný faktor). Z dekorativky pak už přibalte jen voděodolnou řasenku a rtěnku, a nechte tak užít si dovolenou i své pleti.

S péčí je to horší, ale drogerie dnes už běžně prodávají buď miniatury nebo cestovní obaly, do kterých si váš oblíbený denní i noční krém přendáte. Zrovna tak v těchto baleních bývají i lahvičky s rozprašovačem, které jsou skvělé třeba na váš oblíbený vlasový produkt nebo tělový olej.

Jak ale s krémy na opalování a po opalování? Ty si pořiďte až na místě. Jedno balení opalovacího krému by vám totiž mělo vystačit přesně na týden, když se mažete poctivě, a proto není potřeba, abyste si ho vozili už z Česka.

Teď už zbývá jen popřát šťastnou cestu!

Načítám