Hlavní obsah

Mojito na všechny způsoby: původní recept z havanského baru, ovocné i nealko verze

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Foto: Elena Hramova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se anglický mořeplavec sir Francis Drake vylodil v druhé polovině šestnáctého století u břehů Kuby, jeho posádka trpěla úplavicí a kurdějemi. Místní obyvatelé jim nabídli účinný lék: nápoj z limet, máty a šťávy z cukrové třtiny. Základ jednoho z nejoblíbenějších letních nápojů byl na světě.

Článek

Nejdůležitější složkou této „zázračné“ medicíny byla limeta a díky dalším přísadám byl nápoj tak lahodný a osvěžující, že se rozšířil po celém světě a pije se dodnes. Jak si připravit drink podle původního kubánského receptu a čím ho můžete vylepšit či inovovat?

Původní recept na pravé kubánské mojito

O popularizaci mojita se nejvíc zasloužil slavný americký spisovatel. Ernest Hemingway Kubu miloval a v jeho oblíbeném baru v centru Havany stále visí heslo, které tam zanechal: „Moje mojito v Bodeguitě, moje daiquiri ve Floriditě.“ Vyhlášený bar La Bodeguita del Medio je otevřený dodnes a místní barmani recept, podle kterého připravují mojito už více než 80 let, netají:

  • Do vyšší užší sklenice dejte jeden a půl lžičky bílého cukru a přidejte šťávu z poloviny limety. Vložte dvě snítky máty i se stonky a dřevěnou paličkou lehce podrťte: cílem je rozrušit strukturu listů a uvolnit vonné silice, máta by ale měla zůstat stále celistvá. Přidejte 100 ml vychlazené perlivé vody (v Bodeguitě používají minerální vodu Perrier) a dřevěnou paličkou vše promíchejte. Vlijte 50 ml tříletého bílého havanského rumu a sklenici doplňte kostkami ledu (ne drtí!). Zamíchejte a můžete podávat.
Foto: Dan Kosmayer, Shutterstock.com

Moje mojito v Bodeguitě, moje daiquiri ve Floriditě. Takhle vypadá originál Hemingwayova vyznání jeho dvěma nejoblíbenějším havanským barůmFoto: Dan Kosmayer, Shutterstock.com

Tmavé dirty mojito

Podle originálního receptu tedy patří do mojita bílý cukr a bílý rum: často se ale setkáte i s verzí, které se říká dirty mojito: připravuje se z třtinového cukru a kořeněného tmavého rumu. A pokud máte chuť experimentovat, můžete zkusit místo rumu gin nebo tequilu.

Mojito s ovocem i jako zmrzlina

Osvěžující spojení limet a máty nabízí prostor pro další ingredience. Co se do mojita s velkým úspěchem přidává?

  • Jahody a další letní ovoce: do sklenice přidejte 4–6 zralých jahod a paličkou je mírně podrťte společně s mátou, cukrem a šťávou z limety. Porozhlédněte se po zahradě: podobně připravíte i malinové či ostružinové mojito. Zkusit můžete i pár kostiček zralého manga. Ovocná chuť letního drinku skvěle doplní každé grilování.
  • Ananasové mojito: do základu přidejte navíc 50 ml ananasového džusu. Nápoj ozvláštní plátek grilovaného ananasu.
  • Jablečné mojito: připravuje se stejně jako ananasová verze, ovšem s jablečným džusem.
  • Kokosové mojito: do základu přidejte 30 ml kokosového mléka.
  • Mojito jako zmrzlina: recept na domácí mojito zmrzlinu najdete zde.
  • Melounové mojito: videorecept k inspiraci:
  • Mojito jako želé: jste-li hraví, pak můžete hosty ohromit tímto způsobem:

Nealko virgin mojito

V současnosti jsou mimořádně populární nealkoholické verze známých koktejlů, a protože jsou všechny varianty mojita nabité chutí a vůní, hravě obstojí i bez alkoholu. Říká se jim virgin mojito nebo nojito a pro ještě zajímavější chuť můžete minerálku nahradit Spritem nebo nápojem 7Up.

Brazilské mojito s guaranou může působit jako afrodiziakum. A když vás mojito omrzí, připravte si domácí ledový čaj nebo ledovou kávu.

Načítám