Hlavní obsah

Do Ománu za exotikou, běloskvoucími plážemi, teplým mořem, vodopády v horách a vůní koření

Foto: Jahidul-hasan, Shutterstock.com

Foto: Jahidul-hasan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sychravý podzim a studené dny se kvapem blíží, takže pokud milujete teplo a přemýšlíte, kam za ním utéct, Omán je sázka na jistotu. Je to země plná překvapení, která si vás okamžitě podmaní.

Článek

Pláže s jemným bílým pískem, vysoké zelené palmy, azurově zbarvené moře, čarokrásné výhledy na romantické zálivy, poušť s vysokánskými dunami a horská průzračná jezírka a vodopády…

Omán leží na rozhraní subtropického a tropického pásma a podnebí je tu díky tomu rozmanitější, než byste možná čekali. Na severovýchodě a ve vnitrozemí panuje podobné počasí jako třeba v nedalekých Spojených arabských emirátech, tedy sucho a vedro po většinu roku. Ovšem na úplnému jihu Arabského poloostrova, jehož břehy omývá Arabské moře, je to jiné.

Kdy se jezdí do Ománu

Přibližně od půlky června do první poloviny září tu nastává období dešťů, které krajině dopřeje dostatek vláhy na celý zbytek roku. Což je přesně ten důvod, proč ve zdejších horách můžete vidět nádherné vodopády i azurová jezírka, která by tu čekal asi jen málokdo.

Během deštivého léta tady na evropského turistu moc nenarazíte – do oblasti kolem města Salála se sjíždějí po chladnějším a vlhkém vzduchu bažící Arabové. Evropané se sem pak vracejí zase v říjnu a užívají si zdejší příjemné teploty, moře a pláže až do května. Obecně je přes zimu v Ománu tepleji než například v Egyptě, navíc tu během dne déle svítí slunce, takže pro vyhřátí promrzlých kostí je to vskutku ideální destinace.

Foto: Mahmoud Ghazal, Shutterstock.com

Vodopády v Ománu by asi nikdo nečekal. Tyto jsou v oblasti kolem města Salála. A jsou přenádherné… Foto: Mahmoud Ghazal, Shutterstock.com

Pryskyřice z Ománu: skvělý suvenýr

Když se procházíte po typickém ománském souku neboli tržišti, nemůže vás minout všudypřítomná vůně exotického koření a kadidla. Celá oblast jižního Ománu je vyhlášená pěstováním kadidlovníku pravého, stromu, který pod kůrou ukrývá skutečný poklad: jantarově zbarvenou pryskyřici. Její ztuhlé hrudky tu koupíte na každém tržišti (kilo od cca 230 Kč).

Už odpradávna patřila tato pryskyřice k nejcennějším ománským surovinám a platilo se za ni i diamanty a zlatem. Ta nejdražší a nejkvalitnější je světle žlutá, levnější má tmavší našedlou barvu. Pryskyřice slouží nejen k vykuřování, dezinfekci a provonění místností, ale vyrábějí se z ní také masti, krémy či balzámy na vlasy – a i ty jsou ve zdejší bohaté nabídce. Pryskyřice má mít mnoho zdravotních benefitů, pomáhá při bolestech kloubů, působí jako úleva při stresu a má mít i protizánětlivé účinky.

Foto: Anwarul Kabir Photo, Shutterstock.com

Pryskyřice z kadidlovníku pravého je zaručený tip na suvenýr z Ománu. Kvalitnější nikde na světě nekoupíteFoto: Anwarul Kabir Photo, Shutterstock.com

Vůně exotiky…

Na trhu koupíte i parfémy, a to za velmi rozumnou cenu. Jejich výhodou je, že neobsahují alkohol, takže vám vydrží beze změny i několik let. Dalším žádaným artiklem jsou pašmínové šátky nebo exotické ovoce (banány, kokos, papája, mango), které tu stojí jen zlomek ceny oproti tuzemsku – a jeho chuť je nedostižná.

A když opustíte brány hotelového rezortu, určitě otestujte různé druhy mas (hovězí, jehněčí, kuřecí) připravované na rozžhaveném uhlí či kamenech. Nestojí mnoho a jsou skvělé. Ochutnat tu není problém ani velbloudí maso. Trochu připomíná hovězí a upravit ho tu umějí skvěle. Podává se nejčastěji s rýží a čerstvou zeleninou.

Foto: Lukas Bischoff Photograph, Shutterstock.com

Podmanivá atmosféra jako z pohádky Tisíce a jedné noci vás čeká i v MaskatuFoto: Lukas Bischoff Photograph, Shutterstock.com

Výlet do pouště: adrenalin i západ slunce

Když už v Ománu jste, určitě si nenechte ujít výlet terénními auty do pouště. Cesta ze Salály do rozlehlé pouště Rub al-Chálí (tzn. Pustá končina) trvá něco přes dvě hodiny a rozhodně stojí za to. Kromě podmanivých výhledů na impozantní duny vysoké jako několikapatrový dům a nekonečné záplavy jemného, do okrova zbarveného písku, do kterého vítr kreslí nádherné obrazce, vás čeká i rallye v dunách.

Je pouze pro silnější povahy a žaludky, ale zážitek to rozhodně je. Řidiči si pištění pasažérů náležitě užívají a vy se jen můžete utěšovat, že tu jezdí téměř každý den, takže určitě dobře vědí, co dělají, a bezpečně vás dovezou i na vršek té nejvyšší duny. A když si tu pak po jízdě plné adrenalinu v klidu při západu slunce vychutnáte nabízený šálek čaje, víte, že jen pro tohle sem mělo cenu přijet.

Foto: Jiri Vlach, Shutterstock.com

Poušť Rub al-Chálí je pověstná načervenalým pískem, který při západu slunce dostává ještě mnohem sytější, až bronzový odstínFoto: Jiri Vlach, Shutterstock.com

Rady na cestu do Ománu

  • Jak se oblékat v Ománu: Turisté mohou chodit oblečení podle svého vkusu, jen se považuje za slušné (a často je to i vyžadováno) zahalit si při vstupu do obchodu, restaurace a dalších uzavřených prostor ramena, výstřih a kolena. V hotelových rezortech je dress code uvolněný. Zakrýt vlasy si musíte jedině při návštěvě mešity.
  • Kdy se smí pít alkohol: Od soboty do úterka 12.00–15.00 a od 18.00 do 23.30. V pátek pak od 14.00 do 23.30 hod. O svátcích se nepodává vůbec, a to platí bez výjimky i v hotelových rezortech.
  • Čím a jak se platí: Měnou je ománský rijál, kurz je cca 1 OMR za 59,40 Kč. Kromě trhů a stánků s ovocem se dá na většině míst platit kartou. Bankomaty najdete v hotelech.
  • Jak se tam dostanete: Pro cestovní kanceláře Fischer a Exim tours létá od 1. října z Prahy do Salály dvakrát týdně přímá linka společnosti Smartwings, let trvá necelých sedm hodin. S Čedokem lze letět z Prahy do ománského města Maskatu (Muscat) od 25. října. Pobyty ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech s all inclusive začínají na 23 tisících.
  • Časový posun: Tři hodiny plus, takže když odletíte z Prahy v šest ráno, zhruba po čtvrté odpoledne místního času už můžete být na pláži.
Související témata:
Omán

Načítám