Hlavní obsah

Fuerteventura: Ostrov dobré nálady, stálého větru i nádherných, liduprázdných pláží

Foto: stylefoto24, Shutterstock.com

Foto: stylefoto24, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud přemýšlíte, kam se jet letos v zimě ohřát, je Fuerteventura skvělou volbou. Tedy jestliže milujete nádherné, sluncem zalité pláže, kde není ani živáčka, skvělé jídlo a hlavně ticho a klid, které ruší jen šumění větru.

Článek

Jedno si řekněme hned na začátku, Fuerteventura, jeden z ostrovů Kanárského souostroví, není úplně klasická dovolenková destinace pro typické plážové povaleče. Tedy ty, kteří potřebují k dokonalému odpočinku především lehátko se slunečníkem, teplé moře či ještě lépe bazén a tři kroky od pláže dobře zásobený bar. Tedy ne, že byste na tomhle ostrově nic podobného nenašli, ale kvůli tomu se sem nejezdí.

Ostrov milovníků surfů, kitů a věčné pohody

Jestli je pro Fuerteventuru něco typické, tak jsou to vyskládaná prkna surfařů na liduprázdných plážích. Těch tu uvidíte rozhodně víc než plážových lehátek a slunečníků. Však také název ostrova v překladu znamená silný vítr a ten tu opravdu fouká hodně často po celý rok. Na rozevláté a věčně usměvavé milovníky klouzání po vodní hladině tu narazíte úplně všude a asi i díky nim tu převládá velmi uvolněná nálada, kdy nikdo nikam nespěchá a všichni si užívají krásné slunečné dny. Najdete tu i hodně škol surfování a kitingu, takže i úplný začátečník si tu může jízdu na prkně vyzkoušet. A propadnout jí.

Pláže jsou tu opravdu čarokrásné, mnohé měří i několik kilometrů a prakticky všechny jsou písečné. Jemný zlatavý, až bílý písek sem navál vítr ze Sahary, břehy Afriky jsou totiž odsud vzdálené zhruba jen 100 km.

Foto: Merla, Shutterstock.com

Ostrov Fuerteventura je pro všechny milovníky surfování učiněným rájemFoto: Merla, Shutterstock.com

Poloostrov Jandía a Morro Jable

Tento sopečný ostrov je úplně jiný než jeho sourozenci Tenerife, Lanzarote nebo třeba Gran Canaria. Nenajdete tu téměř žádnou vegetaci, krajina je většinou pustá, ale i hornatá a při putování ostrovem vás překvapí svou neotřelou syrovou krásou a především barvami. Ty přeházejí od okrové přes všechny tóny žluté, karamelové i vanilkové až po sytě bronzovou… Radost pohledět, podobnou krajinu jen tak nikde neuvidíte. Většinu zástavby tvoří rodinné domy či řadové jednopatrové vilky, velkých hotelů či hotelových komplexů je tu poskrovnu a jsou hlavně na jižní straně ostrova.

Nejpopulárnější je poloostrov Jandía se stejnojmenným letoviskem, dalším vyhlášeným turistickým centrem je Morro Jable. Pokud dáváte přednost klidnější a soukromější dovolené, hledejte ubytování spíše na severu v okolí města Corralejo, které je samo o sobě velmi půvabné. Na zdejší pobřežní promenádě se určitě zastavte v jedné z hospůdek a dejte si některou z rybích specialit a k ní džbán sangrie nebo chladivého vína. Věřte, nebudete litovat.

Foto: Elena Krivorotova, Shutterstock.com

Ticho, klid a nekonečná pohoda… To je pro tento ostrov víc než typickéFoto: Elena Krivorotova, Shutterstock.com

Betancuria a kostel Iglesia de Santa

Pro poznávání ostrova je nejlepší si tu půjčit auto. Není velký, od severu k jihu ho projedete ani ne za tři hodiny a silnice jsou tu víc než kvalitní, ty můžeme místním jenom závidět. Kromě objevování nádherných pláží se můžete vydat do bývalého hlavního města ostrova jménem Betancuria. Je maličké, ale moc hezké s kostelem Iglesia de Santa Maria ze 17. století. Stále vanoucí vítr se odjakživa obyvatelé ostrova snažili využívat, a tak tu uvidíte i hodně větrných mlýnů, jsou rozseté skutečně po celém ostrově a některé jsou i krásně opravené.

Foto: Betancuria, Shutterstock.com

Při putování ostrovem nevynechte bývalé hlavní město BetancuriaFoto: Betancuria, Shutterstock.com

Výlet na Lobos

Přímo z přístavu Carralejo jezdí loď na nedaleký ostrůvek Lobos. Je neobydlený, stojí tu jen jediný dům, kde najdete restauraci. Ale pokud se tu chcete najíst, což vám vřele doporučuji, musíte si hned po příjezdu na ostrov jídlo zarezervovat na přesný čas. Většinou jsou v nabídce grilované čerstvě ulovené ryby a je to skutečná lahůdka. Je tady i pláž, kde se můžete vykoupat, nebo se můžete projít po zdejší přírodní rezervaci.

Foto: vallefrias, Shutterstock.com

Ostrůvek Lobos vyniká krásnými zátokami s azurově zbarveným mořem a bez téhle ikonické fotky odsud neodjíždějteFoto: vallefrias, Shutterstock.com

Rady na cestu

  • Na Fuerteventuru můžete vyrazit s cestovní kanceláří, ale také sami, je to snadné. Ceny letenek začínají už na 4 až 5 000 Kč, přímo na letišti si půjčíte auto a dojedete do vybraného ubytování zarezervovaného třeba přes Booking nebo Airbnb. Nabídka je opravdu široká.
  • Ceny potravin jsou tu podobné jako u nás, ale třeba ryby a další mořské plody, které tady nabízejí v každé samoobsluze ve velkém množství, jsou výrazně levnější a v prvotřídní kvalitě. Takže doporučujeme ubytování s kuchyní a grilem.
  • Vypravit se sem můžete po celý rok, teploty příliš nekolísají a po většinu roku se pohybují kolem 25 stupňů. Večery v zimě mohou být ale chladnější, takže svetr s sebou.
  • Atlantský oceán je chladnější než třeba Středozemní moře, ale koupat se dá i v zimě úplně bez problémů. Slunce je tu ovšem ostré, proto určitě nezapomeňte chránit svou kůži přípravkem s vysokým ochranným faktorem a noste sluneční brýle.
Související témata:
Fuerteventura

Načítám