Hlavní obsah

Těžký rok krále Karla III. Rok na trůnu oslaví v tichosti a soukromí

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes je to přesně rok, co proběhla korunovace britského panovníka Karla III. - jedna z nejsledovanějších událostí ve Velké Británii, kterou si v přímém přenosu nenechaly ujít miliony diváků po celém světě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velká Británie se na korunovaci svého krále připravovala celé týdny a vidět ji chtěl snad každý. Jen v ulicích Londýna byly více než dva miliony nadšených fanoušků královské rodiny a neodradilo je ani typické deštivé londýnské počasí. Není divu, od korunovace královny Alžběty II., která proběhla 2. června 1953, nic takového nezažili. Rok v úřadě, který si asi představoval poněkud méně dramatický, plánuje britský král oslavit v naprosté tichosti a v soukromí. Přesně ve stylu své matky, zesnulé královny Alžběty II.

Korunovace britského krále Karla III.

Těžko říct, co se Karlovi III. honilo ráno při přípravách na jeho nejvýznamnější den hlavou, pravděpodobně obavy, aby všechno klaplo a nenastal žádný zádrhel. Večer si mohl oddechnout úlevou. Vše proběhlo podle plánu, důstojně a s náležitou pompou, která k tak významné události patří. Jediným stínem nad celou důstojnou ceremonií mohl být ostře sledovaný brzký odjezd jeho mladšího syna Harryho. Ten nakonec do Londýna přeci jen dorazil, i když se spekulovalo, zda po svém přesídlení za oceán a aférách, které jeho odchod provázely, vůbec tak učiní. Přijel sám, do katedrály vstoupil za velké pozornosti tisku i kamer a hned po obřadu v naprosté tichosti zmizel.

Proč Harry tak rychle odjel?

K setkání s rodinou nakonec vůbec nedošlo, ačkoli mnohé zdroje uváděly, že byl pozván na klasický odpolední čaj v Buckinghamském paláci. Nepromluvil ani s otcem či bratrem, spěchal, aby byl co nejdřív zpět v Kalifornii u své rodiny. Jeho syn princ Archie totiž slavil své čtvrté narozeniny a jeho matka vévodkyně Meghan mu chystala velkolepou oslavu. Shoda termínů byla čistě náhodná, ale mnozí se v té chvíli ptali, zda nemohla oslava malého prince počkat? Korunovace je přeci mnohem důležitější a důstojnější událost…

A rok se s rokem sešel

Přesně rok od slavné chvíle jsou věci ale trochu jinak. Karel III. má za sebou, doufejme, úspěšnou léčbu rakoviny a pomalu se vrací ke svým povinnostem (kdy tak učiní jeho snacha princezna Kate zatím není jisté, ale všichni jí přejí, aby se brzy uzdravila). Podle zpráv z paláce, o kterých informoval britský deník Times, cítí král velkou netrpělivost, rád by se k plné práci vrátil co nejdříve, brzdí ho ale rady lékařů.

Přesto už na konci dubna navštívil i s manželkou Camillou specializované onkologické centrum, kde promluvil s pacienty, před pár dny vyrazil sledovat koňské dostihy do Pony Clubu ve Windsoru a tento týden se má přesunout do Londýna, kde se zúčastní první letošní zahradní slavnosti v Buckinghamském paláci.

Setká se král se synem?

Do Velké Británie se tento týden chystá i princ Harry, který sem míří na ceremonii v katedrále svatého Pavla, chystanou u příležitosti 10. výročí Invictus Games - her pro vojenské veterány, které založil. Ocitne se tak jen zhruba tři kilometry od místa, kde v tu chvíli bude i jeho otec. Jak píše Daily Mail, princ by se s ním velmi rád setkal.

Od oznámení, že král trpí rakovinou, a jeho tehdy rychlé návštěvy v únoru, jsou prý pravidelně v kontaktu a Harry by otce moc rád znovu viděl. Vnoučata, která král už dlouhé měsíce nevídá, ale určitě nepřiveze. Přijede znovu sám, jeho žena Meghan se k němu připojí až o den později. Ve čtvrtek společně zavítají do Nigérie, což bude jejich první návštěva v této zemi v západní Africe. A jak napsal deník Daily Mail, vévoda a vévodkyně ze Sussexu pak poletí přímo zpět do USA, aniž by se zastavili v Británii.

Načítám