Hlavní obsah

Usmíření v královské rodině. Přiveze Harry nemocnému králi vnoučata? Karel III. by si to moc přál

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dva roky je neviděl, což je v dětském světě celá věčnost. Není divu, že si král Karel III., který momentálně podstupuje léčbu blíže nespecifikované rakoviny, moc přeje sevřít svá vnoučata v náručí. Zda k tomu ale opravdu dojde, není vůbec jisté.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od chvíle, kdy se princ Harry s manželkou Meghan rozhodli přesídlit za oceán, Karel III. svá mladší vnoučata, čtyřletého Archieho a dvouletou Lilibet, viděl maximálně na videu. Naposledy se s nimi setkal v červnu 2022 při příležitosti platinového výročí vlády zesnulé královny Alžběty II. Podle zpráv z jeho okolí se mu po nich velmi stýská. Což si uvědomuje i jeho starší syn princ William a společně s manželkou Kate jsou kvůli tomu ochotni k ústupkům a usmíření s Harrym a Meghan. Přestože jim stále nemohou zapomenout jejich zradu a pomluvy královské rodiny.

Přijede Harry zase sám?

„Princ a princezna z Walesu požádali Harryho a Meghan, aby přivezli své děti do Spojeného království na návštěvu,“ cituje deník Mirror experta na britskou rodinu Toma Quinna. Ten dále tvrdí, že důvodem je především touha vyhovět nemocnému králi a splnit mu jeho přání vidět vnoučata. Příležitost by k tomu byla. Už začátkem května má Harry přiletět do Velké Británie, kde má pronést projev při příležitost 10. výročí her pro válečné veterány Invictus Games, které založil. A jak uvedl Daily Express, na seznamu hostů je i jeho manželka Meghan, u jejíhož jména je uvedená poznámka, že její účast bude teprve potvrzena.

Meghan do Velké Británie nechce

Právě Harryho žena prý ale dohodu brzdí a odmítá své děti přivést s údajnou výmluvou, že pro ně není ve Spojeném království bezpečno. „Meghan zřejmě nemá o návštěvu Británie zájem, protože tam není populární. Harry také ne, ale pro něj je to jiné,“ řekl deníku The Sun odborník na britskou monarchii Richard Fitzwilliams. Podle Toma Quinna stále čeká na omluvu od své švagrové, což je právě teď, kdy Kate prochází chemoterapií kvůli nedávno diagnostikované rakovině, obzvlášť zarážející.

Foto: Profimedia.cz

Vnoučata krále Karla III. vyrůstají za oceánem a svého dědečka prakticky neznajíFoto: Profimedia.cz

Král vnoučata zbožňuje

Silná citová vazba na nejmladší členy je v královské rodině předávána po generace. Zesnulý princ Philip měl velmi vřelý vztah ke svým vnukům Williamovi a Harrymu, který ještě zesílil po smrti jejich matky princezny Diany. Chlapci k němu vzhlíželi a byl to právě on, kdo je přesvědčil, že by bylo vhodné, aby kráčeli při pohřbu za její rakví. Také Karel III. se ve svých vnoučatech jen vidí a s dětmi prince Williama a Kate – Georgem (10), Charlotte (8) a Louisem (5) se vídá každou volnou chvíli a snaží se jim být co nejlepším dědečkem.

O to víc ho musí mrzet přetrhané vazby s těmi mladšími, které ho prakticky neznají, zejména když teď bojuje s vážnou nemocí. Její povaha nebyla stále odhalena, ale v několika britských médiích se v posledních dnech objevila neověřená informace, že král údajně trpí rakovinou slinivky. S informací přišel jako první magazín In Touch s odvoláním na nejmenovaného lékaře. Portál dále tvrdí, že v paláci je králova diagnóza už veřejným tajemstvím a o to více si přeje usmíření ve své rodině a sblížení se svými vnoučaty.

Načítám