Hlavní obsah

Z miláčka černou ovcí: Je Harry už jen trpěným příbuzným?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jestli někoho veřejnost na korunovaci krále Karla III. vyhlížela, byl to princ Harry, vévoda ze Sussexu. O jeho účasti se hodně spekulovalo a nakonec přece jen dorazil. Sám a viditelně nepříliš šťastný mezi členy své rodiny, na které nenechal ve svých pamětech nit suchou.

Článek

Korunovaci svého otce Karla III. si princ Harry nakonec nenechal ujít, i když musel vědět, že to nebude příjemná situace. Nutně se muselo ukázat, že už nepatří do nejužší rodiny, ale že se o něm mluví a zachází se s ním jen jako s ne příliš vítaným příbuzným krále.

Harry dorazil, ale sám

Harry už nepatří do první řady, kde jsou pracující členové rodiny. Jeho místo bylo při korunovaci až ve třetí vedle Jacka Brooksbanka, manžela princezny Eugenie. S tím se i bavil. Podle zahraničních médií, která odezíráním zjišťovala, co si říkali, Harry prohlásil, že hned po korunovaci odlétá. To se potvrdilo, protože s rodinou neodjel po ceremoniálu do Buckinghamského paláce, ale přímo na letiště Heathrow a odletěl zpátky do Kalifornie za manželkou Meghan a dětmi Archiem a Lilibet. Archie měl v den korunovace narozeniny a Harry se prý nechal slyšet, že udělá všechno proto, aby stihl oslavu.

Foto: ČTK / AP / Yui Mok

Princ Harry dostal místo ve třetí řadě a přes klobouk s červeným peřím princezny Anny nebyl z určitého úhlu skoro vidětFoto: ČTK / AP / Yui Mok

Očekávání smíru

Korunovace je událost, kterou mohla královská rodina využít k tomu, aby Harrymu odpustila a vzala ho mezi sebe. Někteří komentátoři čekali na jakékoli gesto, které by něco takového naznačovalo. Mluvilo se o tom, že byl Harry pozván rodinou na oběd, ale pokud ano, pak nabídky nevyužil.

Mezi členy rodiny působil během korunovace spíš ztraceně, kousal se do rtů a moc se nerozhlížel. Jistě si byl vědom toho, že všichni budou čekat na každé jeho slovo nebo gesto. Oběma šetřil, občas prohodil s někým zdvořilostní frázi a pochválil výzdobu katedrály.

Foto: Profimedia.cz

Sám, jakoby ztracený v davu. Tak působil Harry ve chvíli, kdy si ho kamery v katedrále našly. Do Londýna přiletěl o den dřív, ale poprvé byl k vidění až těsně před korunovacíFoto: Profimedia.cz

I přes očekávání smíru ale evidentně královská rodina jen tak neodpustí to, co na její adresu Harry a Meghan řekli. Poslední kapkou bylo vydání Harryho kontroverzní knihy Náhradník. I ta byla důvodem, proč se ze druhé řady, kde seděl při loňském pohřbu královny, ocitl o řadu dál. Odtud – přes peří na klobouku princezny Anny, která seděla před ním, se musel dívat na to, jak se do korunovace zapojuje rodina jeho bratra. Williamův syn George dostal funkci pážete, William byl první, kdo se poklonil králi a dojemně ho políbil na tvář, což bylo gesto velmi citlivé a emocionální.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan s dětmi Archiem a Lilibet. Podle komentátorů se rodičům velmi hodilo, že měl Archie narozeniny právě v den korunovace…Foto: Profimedia.cz

Sloužit králi je dřina

Harry tedy na korunovaci nakonec dorazil, ale jako by mezi ním a rodinou byl stále oceán. Důvodem je jistě i to, že se dobrovolně vzdal své pozice v ní, a vlastně se od ní odstřihl. Svým chováním tento příkop stále hloubí. Následnictví se ale nevzdal, takže je stále jedním z případných kandidátů na trůn, pokud by k takové situaci došlo.

Hodně lidí se ptá, proč se vlastně něco takového muselo stát a proč se Harry tak oddělil. Znalci poměrů v britské královské rodině upozorňují, že v ní panují přísná pravidla až zákony a místo v ní mají jen ti, kteří se jim podřídí a pro monarchii jsou ochotní trpělivě pracovat. A přesně ti pak sedí v první řadě nebo stojí s královským párem na balkoně.

Být členem britské královské rodiny je tedy docela dřina. Vyžaduje to disciplínu a nechávat si své názory pro sebe, což podcenila samozřejmě i Meghan. A když přišla na to, že být jednou z královských členek není jen o bohatství, krásných šatech a vlivu, raději Harryho od rodiny odtrhla. Právě tak smýšlejí mnozí, kteří za Harryho chováním z posledních let vidí její silný vliv.

Foto: Profimedia.cz

Před katedrálou se Harry chvíli bavil i s princeznou Beatrice, dcerou vévody AndrewaFoto: Profimedia.cz

Z výsluní na dně popularity

Princ Harry patřil dlouho mezi nejoblíbenější členy královské rodiny a v žebříčku popularity se držel nastejno s bratrem Williamem - kolem osmdesáti procent. Ani vztah s Meghan mu příliš neuškodil - mluvilo se o nich jako o pohádkovém páru, jehož láska překoná jakékoli překážky. Ovšem pak se Meghan pustila do kritiky rodiny, a když se přidal i Harry, začala jejich popularita prudce klesat. Po stěhování, rozhovoru s Oprah Winfrey a vydání Harryho knihy dnes činí jen asi dvacet procent a Harry se musí smířit s podobnou pozicí, jako má králův bratr princ Andrew, který upadl v nemilost kvůli sexuálnímu skandálu.

Foto: Profimedia.cz

Ještě po smrti královny přijel Harry i s Meghan a vypadalo to, že se lze s rodinou smířit. Teď už to ale tak nevypadáFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám