Hlavní obsah

Fotky z korunovace, které odhalují víc, než je vidět na první pohled

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že jste už z korunovace britského krále Karla III. viděli všechny zásadní momenty? Ukážeme vám pár fotek, které ukazují o trochu víc, než je na první pohled znát. Třeba zjistíte i něco navíc.

Článek

Všechny televize, noviny a agentury na světě se předhánějí, kdo nabídne víc záběrů a zajímavostí z korunovace britského panovníka Karla III. Možná máte tedy pocit, že už jste viděli a slyšeli všechno. Ale našli jsme ještě pár zajímavých detailů, které mohou tuhle skládačku doplnit.

Král si klekl před bohem

Ceremoniál korunovace je přesně daný a má své pevné body a pravidla. Kdysi trval skoro pět hodin, ten současný měl dvě hodiny. Během něj většinou nastane pár unikátních chvil, kterých si nemusíte všimnout. Příkladem je tato, kdy panovník přísahá na bibli. Je to jediná chvíle, kdy si musí před někým kleknout - před vyšší instancí, kterou je v tomto případě bůh. Jinak platí, že král před nikým klečet nesmí.

Foto: Profimedia.cz

Karel III. na začátku ceremoniálu korunovace. Vše má svůj řád a postup.Foto: Profimedia.cz

Smíšek George opět pobavil

Jeho oficiální titul zní Jeho královská Výsost princ George Alexander Louis z  Cambridge. Jednou zřejmě usedne na britský trůn po svém otci princi Williamovi a už teď ví, že být součástí královské rodiny není jen tak - při korunovaci prošel křtem ohněm, tedy dostal funkci pážete. Ani tato odpovědná role ho ale nezbavila jeho veselé povahy a neustálé snahy trochu si zablbnout. Důkazem je i tato momentka z kočáru, kterým s rodiči a sourozenci odjížděl po korunovaci zpět do Buckinghamského paláce.

Foto: Profimedia.cz

Princ George ani tentokrát nezklamal a cestou zpátky z korunovace do Buckinghamského paláce nadělil fotografům pár grimas.Foto: Profimedia.cz

Za zástěnou byl Karel III. pomazán svatým olejem

Svaté pomazání schovala kamerám i přítomným krásná, pro tuto chvíli speciálně vyrobená zástěna. Co se dělo za ní? Pomazání probíhalo jen v přítomnosti panovníka a arcibiskupa z Canterbury. Král musel svléknout oblečení natolik, aby ho mohl pomazat na čele, hrudi a rukou. Použit byl pro tuto příležitost speciálně vyrobený olej. Základem byl olivový olej z Olivetské hory v Jeruzalémě doplněný o směs esenciálních olejů z růže, jasmínu, skořice, květů pomerančovníku a styraxové pryskyřice. Na přání krále neobsahoval žádnou ze živočišných složek čili byl zcela veganský. Ze vzpomínek královny Alžběty II. ale víme, že ne vždy voněl - měla prý prohlásit: „To smrdí, to mi nedávejte.“

K aplikaci oleje ze speciální karafy se používá velmi vzácná lžička, která patřila ke korunovačním předmětům ve středověku, ale v záznamech se prý našla poznámka, že už v té době byla stará a o jejím původu nebylo nic známo.

Foto: Profimedia.cz

Ve chvíli, kdy byl král pomazáván, schoval se za unikátní zástěnu. Její čelní stranu s motivem stromu jste jistě viděli, ale co se dělo za ní?Foto: Profimedia.cz

Korunovace proběhla na minutu přesně

Korunovace se připravovala dlouho a precizně. Všichni, kdo se jí účastnili, oceňovali skvělou organizaci a hladký průběh. Důkazem bylo například i to, že koruna byla na královu hlavu vložena na minutu přesně tak, jak bylo dopředu stanoveno harmonogramem, tedy minutu po dvanácté hodině.

Foto: Profimedia.cz

Důkazem britské preciznosti byl do puntíku a na minutu přesně vypracovaný plán korunovace.Foto: Profimedia.cz

Koruna pro Camillu je stará 112 let

Po korunovaci bylo na Camille několikrát znát, že se bojí, aby jí koruna nespadla. Poněkud strnulá chůze prozrazovala, že si není moc jistá, ale na druhou stranu jí tento klenot slušel. Korunu vyzvedli z londýnského Toweru a upravovali ji na velikost její hlavy. Bylo to prý poprvé v moderní historii, kdy nebyla koruna vyrobena speciálně pro danou korunovaci, ale využila se již existující. Vyrobili ji už v roce 1911 a jsou do ní zasazeny další tři části největšího diamantu na světě - Cullinan III., IV. a V. Koruna je posázena 2200 diamanty a váží 590 gramů.

Foto: Profimedia.cz

Královna Camilla ušla dlouhou cestu - od nenáviděné milenky k uznávané a docela oblíbené člence královské rodiny, která svou roli nejen bere velmi vážně, ale i obdivuhodně zvládá.Foto: Profimedia.cz

Hudbu ke korunovaci vybíral král Karel III.

Hudební stránku korunovace si vzal z velké části na starost sám král. Objednal si dvanáct nových skladeb - například novou korunovační hymnu od Andrewa Lloyda Webbera nebo pochod od skotského skladatele Patricka Doyla. Jako vzpomínka na řecký původ Karlova otce Philipa zazněla i hudba ortodoxní řeckokatolické církve. Zazpíval i gospelový sbor The Ascension Choir, který si můžete pamatovat ze svatby Harryho a Meghan v roce 2018. I tam je objednal tehdy ještě princ Charles.

Foto: Profimedia.cz

Gospelová skupina The Ascension Choir byla jednou ze zvláštností korunovace, na které zazněla spousta žánrů v různých jazycích.Foto: Profimedia.cz

Korunovace se poprvé zúčastnily biskupky

Nejen hudba byla rozmanitá - obřad byl výjimečný i tím, že se ho poprvé v historii zúčastnili aktivně členové různých církví a náboženství, například úryvek z bible četl premiér Rishi Sunak, který je hinduistického vyznání, a mezi biskupy byly i ženy biskupky.

Načítám