Hlavní obsah

Abeceda dokonalé pleti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pudrová tvářenka dodá na zajímavostiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete být bezvadně nalíčená, přesto to nebude ono, pokud vaše pleť vykazuje jisté nedostatky. Nemusíte však zoufat, existuje několik zásadních kroků, které drobné vady na kráse dovedou vyretušovat. Zkuste se jimi řídit a výsledek se zanedlouho dostaví.

Článek

1. krok - vhodný podklad

Na dokonale vyčištěnou pleť naneste hydratační krém. Počkejte, než se vstřebá (max. 10 minut), a nevstřebané zbytky odstraňte papírovým ubrouskem. Pokud je vaše pleť sušší, aplikujte podkladový krém, pokud vykazuje mastnotu, použijte matující bázi. Vytvoří se tak lehký film, který esteticky sjednotí nerovnosti a barevné rozdíly. Protože zároveň odráží i světlo, pleť se krásně rozjasní a vyhladí. Krému nemusíte nanášet mnoho, stačí ho vklepat decentní množství, důležitá je spíše doba aplikace.

2. krok - make-up

Na krémem ošetřenou pokožku naneste make-up, který musí odpovídat vašemu typu pleti. Suchá pleť vyžaduje make-up tekutý, pro mastnou pleť se nejlépe hodí speciální matový. U normální nebo kombinované pleti můžete použít kompaktní make-up v tyčince nebo 2 v 1 (korektor + podkladový krém). Kápněte si trochu na hřbet ruky a pokud se ani po několika minutách na vaší ruce nevytvoří škraloup, dá se předpokládat, že je make-up kvalitní. Odstín by měl vždy odpovídat barvě pleti, ev. být o trochu světlejší. Nikdy však nepoužívejte tmavší odstín! Tmavá barva přidává roky, zvýrazňuje vrásky a přechod mezi pletí obličeje a dekoltem by bil příliš do očí. A ještě důležitá rada - zkoušení odstínu na zápěstí nemá smysl, barvu make-upu byste měla zkoušet na hraně čelisti, kde nejlépe poznáte, jak vašemu obličeji „sedí". Ideální krycí schopnosti má fluidní make-up, který vypadá přirozeně i při pohledu zblízka.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Korektor pečlivě vklepejte do pokožkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

3. krok - korekce

Korekci kruhů pod očima, skvrn, akné nebo viditelných žilek nezabezpečí make-up, ale opravdu vhodný korektor. Tuhé korektory v tyčinkách se používají na lokální kamufláže, opět musí být o něco světlejší než odstín pleti. Nanášejte jen nepatrné množství a pečlivě vklepejte do pokožky. Tekuté korektory slouží spíše k prosvětlení, potlačení vrásek a dotvarování obličeje. Můžete je použít i jako podklad pro oční stíny.

4. krok - zmatnění

Úkolem pudru je fixace podkladu a zmatnění pokožky obličeje. Sypký pudr nanášejte širokým štětcem shora dolů, tedy ve směru růstu jemných chloupků v obličejových partiích. V kabelce pak noste kompaktní pudry, které pomohou během dne zmatnit nežádoucí lesklá místa. Světlejší pobledlá pleť vyžaduje pudr transparentní nebo sypký, ale velmi neutrální. Opálená tmavší pleť snese i pudr tónovací. Bronzové pudry se používají k tvarování obličejových linií a můžete je používat i místo tvářenky. Některé obsahují třpytky nebo perleťové částečky, které obličej výrazně rozjasní.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jen pečlivé nalíčení zdokonalí vaši pleťFoto: samphoto.cz/jiunlimited

5. krok - zvýraznění líček

Šikovně použitá pudrová tvářenka obličej vytvaruje a dodá mu na zajímavosti. Tvářenku nanášejte měkkým a zakulaceným štětcem. Vaší nejpřirozenější barvou by měla být ta, která se vám na tváři objeví samovolně při sportu nebo třeba i rozčilení. Ostré přechody mezi tvářenkou a pudrem nejsou žádoucí, tvářenka by měla na lících přecházet do ztracena. Ideální je sladit odstín lící se rtěnkou, ne vždy je to však možné. Barva tvářenky, která zaručeně nic nezkazí na pleti klasických středoevropanek, je neutrální barva růžového dřeva nebo s růžovohnědým nádechem.

Dílo je hotovo a můžete se směle pustit do líčení dekorativní kosmetikou. Nikdy však nezapomínejte na léty prověřený fakt, že méně opravdu často znamená i více.

Související témata:

Načítám