Článek
Krém z jedlých kaštanů vyrobíte ze čtyř základních surovin: kaštanů, mléka, cukru a kakaa. K nim můžete přidat vanilkový lusk nebo extrakt, a klidně i skořici. Ozvláštníte ho také praženými lískovými oříšky nebo kapkou rumu. Místo mléka lze použít kokosový olej a místo cukru třeba datlový sirup. Zkoušejte a doplňujte podle svého. Jen pozor: krém je třeba uchovávat v chladu a spotřebovat během několika dní, takže si najednou vyrobte jen takové množství, jaké zvládnete sníst.
Postup
01.
Nejdřív je třeba jedlé kaštany upéct. Tvrdou hnědou skořápku nařízněte do kříže, na plechu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–25 minut. Že jsou kaštany hotové, prozradí skořápka: začne praskat a víc se rozevře, dužina se změní z bílé na nažloutlou. Vyndejte z trouby a plech překryjte na chvíli utěrkou: kaštany pak půjdou lépe oloupat.
Tip: Při loupání odstraňte nejen tvrdou skořápku, ale i tenkou slupku pod ní – je totiž hořká.
02.
Upečené oloupané kaštany dejte do mixéru a rozmixujte s mlékem (lze nahradit kokosovým olejem), cukrem, vanilkovým extraktem a kakaem do hladké kaše. Jestliže je moc hustá, přidejte kapku mléka. Konzistence by měla být taková, aby se krém dal dobře natírat, ale neroztékal se.
03.
Hotovým krémem naplňte sterilizované skleničky, uzavřete je a uchovávejte zásadně v chladničce. Kaštanový krém spotřebujte během pár dní.




