Hlavní obsah
Foto: Foxxy63, Shutterstock.com

Foto: Foxxy63, Shutterstock.com

Máte rádi pečené kaštany? Pak budete milovat i tenhle sladký kaštanový krém. Jeho příprava je snadná a použití opravdu všestranné. Hodí se i jako neobvyklý jedlý dárek, jen myslete na jeho kratší trvanlivost.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 sklenice
  • 500 g jedlých kaštanů
  • 300 ml mléka
    7
  • 4 lžíce kakaa
  • 200 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Krém z jedlých kaštanů vyrobíte ze čtyř základních surovin: kaštanů, mléka, cukru a kakaa. K nim můžete přidat vanilkový lusk nebo extrakt, a klidně i skořici. Ozvláštníte ho také praženými lískovými oříšky nebo kapkou rumu. Místo mléka lze použít kokosový olej a místo cukru třeba datlový sirup. Zkoušejte a doplňujte podle svého. Jen pozor: krém je třeba uchovávat v chladu a spotřebovat během několika dní, takže si najednou vyrobte jen takové množství, jaké zvládnete sníst.

Postup

01.

Nejdřív je třeba jedlé kaštany upéct. Tvrdou hnědou skořápku nařízněte do kříže, na plechu vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20–25 minut. Že jsou kaštany hotové, prozradí skořápka: začne praskat a víc se rozevře, dužina se změní z bílé na nažloutlou. Vyndejte z trouby a plech překryjte na chvíli utěrkou: kaštany pak půjdou lépe oloupat.

Tip: Při loupání odstraňte nejen tvrdou skořápku, ale i tenkou slupku pod ní – je totiž hořká.

02.

Upečené oloupané kaštany dejte do mixéru a rozmixujte s mlékem (lze nahradit kokosovým olejem), cukrem, vanilkovým extraktem a kakaem do hladké kaše. Jestliže je moc hustá, přidejte kapku mléka. Konzistence by měla být taková, aby se krém dal dobře natírat, ale neroztékal se.

03.

Hotovým krémem naplňte sterilizované skleničky, uzavřete je a uchovávejte zásadně v chladničce. Kaštanový krém spotřebujte během pár dní.

Energetická hodnota celkem pro 1 sklenici
Energie2 016,77 kJ
Bílkoviny7,93 g
Tuky3,77 g
Sacharidy100,51 g
Sůl0,08 g
SAFA1,74 g
Vláknina8,88 g
Cukry63,56 g

Načítám