Hlavní obsah

Agáve, med a další přírodní sladidla: Jsou skutečně tak zdravá?

Foto: Profimedia

Nebojte si trochu osladit život. Přírodní sladidla nepředstavují takovou pohromu jako bílý rafinovaný cukrFoto: Profimedia

Reklama

Bílý rafinovaný cukr nepatří zrovna k hvězdám zdravé výživy. S jeho klesající popularitou přibývá lidí, kteří upřednostňují přírodní cukry, jako je agáve, stévie či melasa. Jsou ale vážně lepší?

Článek

Cukry lidské tělo potřebuje. Získává z nich totiž energii, na níž je závislá řada důležitých buněk a orgánů. Že byste ale měli jeho nedostatek, se vážně bát nemusíte. Je totiž poschovávaný všude možně, jeho velkým zdrojem jsou například mnohé druhy zeleniny. Dál třeba i ovoce, ochucené jogurty, cereálie, džusy či většina druhů pečiva.

Nadbytečný příjem cukru je pak považován za hlavního viníka vzniku obezity, která je rizikovým faktorem pro řadu vážných zdravotních problémů.

Ne všechny cukry jsou ale stejné. Přehánět by se to s nimi nemělo tak jako tak, přesto se dá u některých trochu přivřít oko.

Bílý cukr = žádné živiny, spousta kalorií

Přezdívá se mu bílý jed nebo bílý zabiják a výživovým odborníkům se z něj staví vlasy na hlavě. Bílý rafinovaný cukr patří k nejběžněji používaným sladidlům. Vyrábí se z cukrové řepy, avšak chemickým procesem, při kterým je produkt vybělen a zbaven zdraví prospěšné melasy a vlákniny. Neobsahuje tedy v podstatě žádné živiny, ale jen hodně prázdných kalorií.

Navíc nadměrná konzumace rafinovaného cukru zbavuje tělo minerálních látek, což může mít nejrůznější důsledky. Mimo jiné třeba oslabení imunity. Zároveň ale tělo musí čerpat potřebné složky ze svých zásob, tudíž se zhoršuje kvalita zubů a kostí, v nichž jsou minerály obsaženy.

Foto: Profimedia

Káva v umírněném množství může být zdraví prospěšná. Pokud si tam ovšem nenasypte trojitou dávku cukruFoto: Profimedia

Umělá sladidla nepomohou

Před lety byla umělá sladidla (aspartam, sacharin, cyklamát,..)odbornou veřejností vnímána jako řešení problému. Bývají totiž mnohem sladší než klasický cukr, přitom obvykle neobsahují žádné kalorie. S jejich výrobci se proto roztrhl pytel a dodnes stále spousta lidí věří, že jsou mnohem lepší variantou bílého cukru.

To je ale omyl. S jejich rapidně rostoucí spotřebou například v USA šly ruku v ruce i stále zvyšující se počet obézních. Problémy s nadváhou tedy nevyřešily. Možná i proto, že s jejich konzumací se zároveň zvyšují chutě na sladká a tučná jídla. Mimo to jsou také rizikem pro vznik řady zdravotních komplikací, například mohou narušovat střevní mikroflóru a zvyšovat hladinu inzulinu.

Přírodní sladidla ano, ale...

„Přírodní sladidla místo bílého cukru určitě do vyváženého jídelníčku patří, ale stále to jsou jednoduché cukry, které byste měli konzumovat s mírou,“ upozorňuje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Foto: Profimedia

Javorový sirup je bohatý především na minerály zinek a mangan. Při koupi ale sledujte, jakou má barvu, protože čím je světlejší, tím je kvalitnějšíFoto: Profimedia

Jaká přírodní sladidla ale zvolit?

„Úplně nejjednodušší je nahradit bílý cukr kvalitním třtinovým. Zdůrazňuji ale slovo kvalitní, protože některé hnědě zbarvené cukry se jako třtinové opravdu jen tváří," popisuje výživová odbornice a instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. U pravého třtinového cukru bývá na etiketě uvedeno „vyrobeno z cukrové třtiny". „Výhodou cukru z třtiny je to, že oproti bílému obsahuje minerály, ovšem nutriční hodnoty i glykemický index jsou stejné,“ dodává odbornice.

Další velmi zajímavou variantou jsou sirupy z ovoce nebo obilnin. V obchodech seženete nepřeberné množství druhů – agáve, datlový sirup, javorový, rýžový, ovesný, ječný a podobně. „Já mimo to doporučuji vyrobit si domácí sirupy ze sušeného ovoce. Stačí namočit do vody nesířené sladké sušené ovoce, vhodné jsou třeba datle, a pak rozmixovat na hustou kaši,“ radí Zuzana Douchová.

Použít ale také můžete melasu nebo med, které na rozdíl od ovocných sirupů neobsahují tolik fruktózy. „Já bych doporučila používat hlavně sladidla nám Čechům tradiční, čili med a melasu. Obsahují prospěšné minerální látky a melasa dokonce i malý podíl bílkovin,“ uvádí Zuzana Komůrková.

Čím sladíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám