Hlavní obsah

Alena: Ví o mužově milence, ale dělá jako by nic!

Foto: thinkstock

Předstírat, že o mužově nevěře nevíte, je velký nápor pro psychikuFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen reaguje na manželovu nevěru velmi emočně. Křičí, pláčou, snaží se vše nějak urovnat. Naše čtenářka se ale zachovala jinak. Předstírá, že o mužově milence neví! Je to rozumné?

Článek

Aleně je šestatřicet let, sedm let je vdaná a s manželem má pětileté dítě. Nedávno přišla na to, že má její muž milenku. Přestože prý nejdřív cítila šok a rozezlení, nakonec se ovládla a na manžela „neuhodila“. „Rozhodla jsem se dělat, jako by nic. Nemám vůbec chuť a sílu to řešit, předstírám, že o ničem nevím,“ popisuje Alena.

Ke svému postoji má pragmatické důvody. „Manžel má sice milenku, ale přesto funguje jako skvělý táta, dcerce se věnuje, nezanedbává rodinu, včetně mě. Je na mě milý, jezdíme na výlety, trávíme společné víkendy. Řekla jsem si, že dokud nebude kvůli bokovce zanedbávat nás, nechám to být,“ vysvětluje Alena. Ta navíc přiznává, že tak nějak doufá, že jde jen o krátkodobý úlet. „Svého muže znám, vím, že rodina je u něj na prvním místě. Myslím, že by nás nikdy neopustil,“ tvrdí Alena.

Je ale její přístup rozumný? Neriskuje spíš to, že manželův vztah s milenkou přeroste v něco víc a on od ní opravdu odejde?

Foto: thinkstock

Můžete si namlouvat, co chcete, ale pokud máte svého muže ráda, jeho zálety vám budou vaditFoto: thinkstock

Každý reaguje jinak

Pravda je, že většina žen takhle snadno partnerovu nevěru nevydýchá. „Tohle je spíš výjimečná reakce, většina žen reaguje hodně emočně a chce po manželovi, aby milenecký vztah okamžitě ukončil,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Důvody, proč Alena předstírá nevědomost, jsou tři:

  • Bojí se – podle odborníků může mít Alena velmi nízké sebevědomí a může mít hrůzu z toho, že by v případě nějaké ostřejší reakce manžela naštvala a on by ji opustil.
  • Praktické důvody – Alena si možná „spočítala“, že i život s manželem, který má milenku, je snazší. „Jsou ženy, které takhle žijí dlouhodobě. Nechtějí zůstat na dítě samy, nechtějí, aby jim klesla životní úroveň a podobně,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.
  • Nemiluje ho – je v podstatě nepochopitelné, že Aleně nevadí role podváděné manželky. „Daná žena může mít pro vztah jiné důvody, než je láska, a je jí vlastně jedno, co ten druhý dělá. V takovém vztahu pak lidé sice žijí spolu, ale život má každý svůj,“ vysvětluje Lenka Černá.
Foto: thinkstock

Možná nezanedbává rodinu a děti, ale rozhodně není v pořádku, že má i milenkuFoto: thinkstock

Chytré to není

Jakkoli se může zdát, že Alena se rozhodla na základě rozumu, nikoli emocí, není její postoj příliš moudrý. „Vztah takhle fungovat nemůže. Jde v něm přece o to, jak se oba dva cítí, zda je mezi nimi láska, důvěra a upřímnost. Jak chcete pěstovat pohodu ve vztahu, kde manžel tráví čas někde jinde s někým jiným a systematicky své ženě lže?“ říká Lenka Černá. To se přece nedá dlouho vydržet, a navíc se milostné trápení projeví nejen na duši, ale odrazí se i na vaší kráse.

Navíc praxe podle ní potvrzuje, že si Alena rozhodně nemůže být jistá, že to jejího manžela brzy přejde. „Muži takhle dokážou žít i řadu let,“ dodává Lenka Černá.

Navíc to, že má muž milenku, značí, že není v manželství spokojený. Něco postrádá a vynahrazuje si to v cizí posteli. Aby se manželství nerozpadlo, není potřeba předstírat nevědomost, ale naopak zjistit, kde je problém. Když dokážou vyřešit příčinu, následky budou bolet o mnoho méně.

O milenkách ví své i slavná rakouská herečka Romy Schneider. S tehdejším partnerem, sexsymbolem Alainem Delonem, měli před svatbou, když se v dopise, který jí poslal, dozvěděla, že si ve skutečnosti bere jinou ženu. Zhroutila se. Jak vše překonala? Podívejte se na epizodu z pořadu Sexuální idoly století televize Stream.cz!

Co si o tom myslíte? Je to rozumná reakce?

Načítám