Hlavní obsah

Alkohol o Vánocích: 6 nápojů, ze kterých neztloustnete!

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo se o Vánocích touží dobrovolně omezovat dietou, avšak mít v lednu na váze několik kilo navíc také není žádná výhra. Za svátečním přibíráním nestojí jenom cukroví, ale také neuvážená konzumace alkoholu. Pít vám rozhodně nezakážeme, ale poradíme vám, jak na to dietněji!

Článek

Odmítnout kvůli dietě svařák v adventní neděli, nebo dokonce štědrovečerní či novoroční přípitek? To nikdy! Pokud si právě přípitky s Vánocemi spojujete, není důvod si je kvůli štíhlé linii úplně zakázat. Každopádně měli byste s nimi nakládat rozumně. Přečtěte si, jakých nápojů se spíše vyvarovat, a které můžete konzumovat takřka bez výčitek.

Jen jedna sklenička? Pak cokoli!

Jako u všeho i pro vánoční alkoholové dýchánky platí, že jde hlavně o množství. Chcete si dát pouze jedinou skleničku v adventní neděli? Pak to může být prakticky cokoli. Žádný koktejl není tak kalorický, abyste při vypití jednoho ztloustli. Pokud tohle je váš případ, buďte v klidu a dejte si opravdu cokoli, na co máte chuť. V případě, že jste o něco větší pijan, bude třeba se už trochu zamyslet nad tím, jaké alkoholické nápoje konzumujete.

Na tohle pozor...

K Vánocům pro někoho až neodmyslitelně patří punč z rumu, červeného vína a solidní dávky cukru. Ten ale určitě nedoporučujeme pít ve větším množství, neboť rozhodně půjde do vašich tukových zásob. Podobně je na tom i grog. Sklenice jednoho z těchto nápojů vás obohatí o více než 200 kcal.

Ještě hůř je na tom pak oblíbený vaječný koňak. V závislosti na receptu může mít pouhý jeden panák až 160 kcal. Bez tradičního svařáku by to nebyly Vánoce, že? Avšak i ten má kvůli velkému množství cukru skoro 200 kcal. Díky absenci rumu je na tom o chlup lépe než punč, ale také to není žádná sláva. Nejlepší volbou pak ani nebývá horký cider. Pokud si ho dáte ve standardním množství 0,4 l, dostanete do sebe kolem 250 kcal.

Foto: K2 PhotoStudio, Shutterstock.com

Vaječný koňak se skořicí je sice lahodný, ale také bohužel velmi kalorickýFoto: K2 PhotoStudio, Shutterstock.com

Vánoční alko dýchánek bez výčitek

Pokud stejně jako my nedáte na vánoční přípitky dopustit, určitě vám přijdou vhod tipy na nápoje, ze kterých nemusíte mít velké výčitky.

Velice chutný, a přitom nízkokalorický je náš oblíbený voňavý svařák z bílého vína. Připravíte si ho z jedné láhve suchého bílého vína, lžičky hřebíčku, pěti tyčinek celé skořice, pěti kousků badyánu a tří plátků citronu. Tento vynikající nápoj si můžete dopřát po jednom šálku klidně každý večer (když se přes den aspoň trochu hýbete!), vašim křivkám rozhodně neuškodí.

Osvědčené máme také sváteční bowle z prosecca, případně šampaňského. Pokrájejte oloupaný grapefruit, pomeranč, zhruba půlku ananasu, a pokud seženete, višně. Ovoce naskládejte do misky, lekce pokapejte rumem a nechte odležet přes noc. Druhý den je zalijte láhví kvalitního extra suchého šumivého vína, asi 0,3 l sodovky a podávejte.

Pokud nejste fanouškem míchaných nápojů, vsaďte na klasiku, která chutná i o Vánocích – suché bílé nebo červené víno, ale také extra suché martini či již zmíněné prossecco.

Umíte si představit Vánoce bez alkoholických nápojů?

Reklama

Načítám