Hlavní obsah

Alpský trojboj aneb Připravte si domácí trhanec, gröstl a makarony

Foto: avs, Shutterstock.com

Foto: avs, Shutterstock.com

Reklama

Zimní dovolená v Alpách je příjemná změna - do letních dovolených daleko a je potřeba se někde pořádně namlsat. S těmito alpskými recepty se vám to určitě povede. I kdybyste letos nikam nejeli, už jen tyto recepty vás v duchu přenesou do zasněžených hor.

Článek

Ať už do Alp jezdíte pravidelně, jednou za čas nebo jste tam ještě nebyli, vězte, že i tady jídlo spojuje národy. Alpské vrcholky se rozkládají na území hned několika států a my jsme si udělali výlet napříč jimi.

Císařská pochoutka

Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Okouzlí rakouský trhanec i vás?Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

První zastávka je v sousedním Rakousku. Trhanec není původně alpský, ale dnes jej tam najdete spolu se štrúdlem a ovocnými knedlíky na seznamu dezertů snad každé restaurace na svazích i pod nimi. Zbylé dva recepty jsou v Rakousku i u nás velmi podobné, ale trhanec s rozinkami v rumu možná neznáte, což je velká škoda!

Pochoutka z Jižního Tyrolska

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Kombinace brambor, špeku a vajíčka vás dostaneFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

Další zastávka je jen o kousek níže. Když se řekne Tyrolsko, většina lidí si představí jen Rakousko, jeho část ale leží i v severní Itálii. Zdejší kuchyně je víc podobná rakouské než naší představě italské kuchyně... Přece jen – na horách je potřeba se pořádně najíst a zahřát. Tenhle recept vznikl jako způsob, jak zpracovat všechny zbytky jídel z víkendu – a dohromady tvoří tyrolský gröstl, úžasnou pochoutku!

Švýcarské sýrové hody

Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Těstoviny a brambory v jednom pekáčku? Ano, vynikající!Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Poslední zastávkou našeho výletu po alpských receptech je Švýcarsko a budete potřebovat klasický švýcarský horský sýr Gruyère. Ten je velmi populární i ve Francii a třeba klasickou francouzskou cibulačku si bez něj v podstatě nelze představit. Ochutnáte tohle tradiční, i když pro nás docela nezvyklé jídlo, tedy alpské makarony zapečené s bramborami a sýrem?

Kam byste se na podobný kulinární výlet rádi vydali příště?

Reklama

Načítám