Hlavní obsah
3,2
(52)
Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Foto: MariaKovaleva, Shutterstock.com

Aktualizováno

Někdo si nad surovinami v tomto receptu zaklepe na čelo, Švýcaři ale vědí svoje. Alpine macaroni, jak tohle jídlo najdete v jídelních lístcích na švýcarských svazích Alp, patří k velkým hitům tamní kuchyně.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 3 ks brambor
  • 350 g makaronů
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g francouzského sýru (např. gruyère)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Pak je nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Makarony (v tomto receptu se vlastně jedná o dvojitá kolínka, ne dlouhé špagety!) uvařte v osolené vodě doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku asi 20 x 20 cm vymažte kouskem másla.

02.

Na zbytku másla nechte zpěnit nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nechte rozvonět. Odstavte z plotny.

03.

Do zapékací misky vrstvěte brambory, těstoviny a cibuli. Průběžně zlehka osolte a opepřete. Posypejte nastrouhaným sýrem Gruyère. Zalijte smetanou a nechte 15–20 minut zapéct dozlatova.

Vyzkoušíte tento švýcarský recept?

Reklama

Načítám