Hlavní obsah

Tříchodové italské menu podle šéfkuchaře? Tady je i s recepty!

Foto: Jakub Jurdič

Pochutnejte si i doma! Italské menu můžete uvařit podle šéfkuchaře Wine Food Marketu Gianfranca IuoriaFoto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podstatou italské kuchyně jsou kvalitní suroviny a jednoduchá úprava, která jim dá vyniknout. A na to není nikdo pověřenější než italský šéfkuchař Gianfranco Iuorio, který pro vás nachystal rovnou celé menu!

Článek

Šéfkuchař pražského Wine Food Marketu Gianfranco Iuorio připravil speciálně pro čtenáře ProŽeny.cz tříchodové menu z mořských ryb, ve kterém vynikne jejich jemná chuť, a příprava přitom nezabere příliš času. Tatarák ovoněný citrusy, jednoduché tuňákové těstoviny plné chuti a efektní závitek s fazolovým pyré vás nadchnou!

Antipasto: tatarák z pstruha lososovitého s hořčičným dressingem

Na 4 porce potřebujete: 600 g čistého masa pstruha lososovitého, 10 g pistácií, kůru z 1 pomeranče, kůru z 1 citronu, sůl, pepř, olivový olej

Na dressing:10 ml hrubozrnné hořčice, 10 ml pomerančové šťávy, 30 ml olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Čerstvé maso z pstruha lososovitého nakrájíte bez problémů. Pak ho stačí promíchat s ostatními ingrediencemiFoto: Jakub Jurdič

Postup: Maso nasekejte na malé kousky a promíchejte s nasekanými pistáciemi a kůrou z pomeranče a citronu (citrusy předtím nezapomeňte pečlivě omýt). Dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Podávejte s opečeným chlebem a dressingem vyšlehaným z hrubozrnné hořčice, pomerančové šťávy a olivového oleje.

Foto: Jakub Jurdič

Tatarák z ryby? Tato variace vás určitě nadchneFoto: Jakub Jurdič

Primo: Tagliatelle s čerstvým tuňákem, olivami a kapary

Na 4 porce potřebujete: 500 g vaječných těstovin tagliatelle, 30 ml olivového oleje, stroužek česneku, 20 g rajčat (druh Datterino), 50 g oliv (druh Taggiasche), 10 g kaparů, 300 g čerstvého tuňáka, petržel, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Těstoviny se v Itálii podávají před hlavním jídlem. Pokud milujete ryby a olivy, určitě tento recept zkusteFoto: Jakub Jurdič

Postup: V osolené vodě si podle návodu na obalu uvařte těstoviny. Na olivovém oleji orestujte česnek i se slupkou, jen ho předtím nožem trochu rozmáčkněte. Po chvíli přidejte rozpůlená rajčátka, olivy a kapary a ještě 5 minut restujte.

Tuňáka si mezitím nakrájejte na větší kostičky, přidejte ho do pánve a nechte krátce zatáhnout (necelé dvě minuty). Do pánve přidejte i na skus uvařené těstoviny, prohoďte, stáhněte z plamene, vyjměte česnek, dochuťte petrželkou, solí a pepřem a podávejte.

Secondo: Závitek z kambaly s fazolovo-šafránovým krémem, pancettou a křupavou červenou cibulí

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z kambaly (asi 1 kg), 400 g bílých fazolí (cannelloni), 150 g červené cibule, šafrán, 8 tenkých plátků pancetty, hladkou mouku, sůl, pepř, olivový olej

Foto: Jakub Jurdič

Rybí závitek pečená slanina krásně ovoníFoto: Jakub Jurdič

Postup: Fazole namočte alespoň na dvě hodiny do teplé vody, aby změkly. Do hrnce nalejte olivový olej a dozlatova na něm orestujte 100 g najemno nakrájené cibule. Přidejte namočené fazole a špetku šafránu, osolte, opepřete a zalejte vodou tak, aby byla zhruba 1,5 cm nad fazolemi. Na mírném ohni vařte zhruba 60 minut. Jakmile fazole změknou, celou směs rozmixujte s trochou olivového oleje. Na závěr krém propasírujte, abyste ho zbavili hrudek.

Filety z kambaly očistěte, osolte, opepřete, zarolujte a upevněte špejlí. Zakápněte olivovým olejem a pečte 15 minut při 160 stupních. Na posledních 5 minut do trouby přidejte plátky pancetty rozložené na pečicím papíře.

Zbylou cibuli si nakrájejte na jemné plátky, ty obalte v mouce a dozlatova osmažte. Na talíř nalejte fazolový krém, do středu vložte závitek kambaly a doplňte pancettou a osmaženou červenou cibulí.

Vyzkoušíte některý z italských receptů? Nebo je libo spíše českou klasiku, svíčkovou podle šéfkuchaře Pavla Sapíka?

Načítám