Hlavní obsah

Andělský dort

Hodnocení:
(23)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina 3 minuty
Náročnost
střední

Rádi byste připravili dort k narozeninám nebo třeba k výročí a nevíte, který si vybrat? Jestliže s jistotou víte, že oslavenec miluje lehký nadýchaný piškot, slaďoučký a jemný krém zasypaný kokosem a navrch spoustu čerstvého ovoce, tak máte o jednu starost méně. Zkuste andělsky lehký a hříšně dobrý dort s námi, úspěch bude zaručený!

Ingredience pro:
1 dort
Těsto na formu o průměru 24 cm
  • 5 vajec
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • 5 lžic teplé vody
  • 1 lžička prášku do pečiva
Ovocná náplň
  • 500 g jahod
  • ovocný likér
  • cukr moučka
Krém
  • 60 ml vody
  • 220 g cukru krupice
  • 3 bílky
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaný kokos
Článek

Postup

Krok 1: U receptu je opravdu důležité dodržet postup, aby byl piškot lehký, nadýchaný a s rovným povrchem. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, při šlehání můžete přidat špetku soli, sníh se lépe vyšlehá a drží. Přidejte polovinu množství cukru, a šlehejte dohladka. Zbytek cukru v druhé míse šlehejte asi 4 minuty se žloutky dohladka. Přidejte teplou vodu a šlehejte ještě jednu minutu. Nesnažte se čas zkrátit, těsto se vám pak může srazit.

Foto: Petr Makovička

Krok 2: Prášek do pečiva promíchejte s moukou a polovinu mouky přidejte do žloutkového krému. Důkladně promíchejte a přidejte zbytek mouky s polovinou sněhu. Míchejte tak, aby vám neuniklo příliš vzduchu z našlehaných bílků. Promíchejte i se zbytkem sněhu a těsto nalijte do připravené dortové formy. Dno vyložte pečicím papírem, ale strany nechte čisté. Pokud byste formu vymazali a vysypali moukou, vršek dortu by nebyl rovný. Pečte ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 60 minut. Jestli je dobře upečený, zjistíte pomocí špejle. Měla by být suchá. Po vyjmutí nechte 10 minut vychladnout a můžete korpus vyndat z formy. Krájejte ho po úplném vychladnutí. Výška korpusu by měla být 10 centimetrů, pokud použijete formu o průměru 24 centimetrů.

Krok 3: Jakmile máte korpus připravený, vezměte 2/3 jahod, dobře je očistěte a rozmačkejte vidličkou nebo pomocí mixéru tak, aby v náplni zůstaly jejich kousky. Doslaďte cukrem tak, jak máte rádi. Na každý díl piškotu nanášejte vrstvu slazených jahod. Podle chuti můžete piškot ještě pokapat ovocným likérem nebo i rumem. Přeložte dalším dílem piškotu a pak pokračujte až do konce.

Foto: Petr Makovička

Krok 4: Připravte si bílkový krém. Do kastrůlku si nalijte vodu a vsypte všechen cukr. Přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Z cukrové vody se stane houstnoucí sirup. Ze tří bílků vyšlehejte polotuhý sníh a postupně začněte přidávat teplý svařený cukr a vanilkový cukr. Vyšlehejte do hladké lesklé hmoty. Krémem potřete povrch dortu (i ze stran) a posypte strouhaným kokosem. Ozdobte zbylými dobře omytými jahodami klidně i se stopkou. Dort nechte dvě hodiny chladit, a můžete podávat.

Foto: Petr Makovička
Foto: Petr Makovička

A další tipy? Pokud dodržíte postup při výrobě korpusu, zaručeně ho nezkazíte. Pro vyšší dort udělejte korpusy dva.

Ovoce na dortu můžete měnit podle sezony.

Experimentujte i s krémy, ale na léto se hodí spíše lehčí ovocné než hutné máslové. Na krém vždy použijte čerstvé bílky a před rozklepnutím omyjte vejce v teplé vodě, abyste zničili případné bakterie.

Podle fantazie můžete místo kokosu použít i jiné mleté ořechy nebo čokoládové hoblinky.Co do chuti je jahodový dort opravdu skvělý, ale mým osobním favoritem je malinový.

Jahody jednoduše zaměním za maliny a na jednotlivé vrstvy dortu použiji krém z mascarpone, cukru a mražených okapaných malin.

Mascarpone stačí jeden kelímek na jeden korpus dortu. Na úplný vršek dortu navrstvím 400 g malin tak, aby se vzájemně překrývaly a utvořily malinovou „čepici“.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama