Hlavní obsah

Anna (27): Nosí velikost XL a svět modelingu jí leží u nohou

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zastupují ji prestižní agentury Španělska, Německa, Itálie, Turecka i Česka, před objektivem fotoaparátu je častěji než doma a tu a tam se projde po přehlídkovém mole. Anna Caldrová (27) nosí konfekční velikost 42/44 a je profesionální modelkou. Seznamte se.

Článek

Jako dítě měla drobounkou postavu. Buclatou fází si prošla kolem deseti let, ale stejně jako mnoho ostatních z ní nakonec vyrostla. O typických modelkovských mírách si ovšem v dospívání s její širší stavbou těla mohla nechat stejně jen zdát. Od roku 2013 se Anna Caldrová pyšní kypřejšími křivkami a svět plus size modelingu jí leží u nohou.

Plus size modeling zažívá ve světě opravdový boom, v Česku je takových modelek ale stále nedostatek. Proč tomu tak je? 

V první řadě je to určitě proto, že náš trh je daleko menší než třeba v Německu nebo Británii, kde jsou plus size modelky víc vidět. V Česku je zatím hrozně malá poptávka, občas se objeví v nějakém časopise nebo reklamě, ale o nějakém boomu rozhodně mluvit nelze. Českou plus size modelku spíš uvidíte na billboardu v zahraničí než u nás. Třeba se to ale časem změní.

Kdo je vaším vzorem? 

Osobně hrozně fandím modelkám, které podporují body positivity (pozitivní myšlení o všech typech postav, pozn. red.). Patří mezi ně třeba Ashley Graham a Iskra Lawrence. Jsou nejenom krásné, ale také inspirují a motivují ostatní ženy. To je něco, o co se snažím i já.

Foto: Archiv Anny Caldrové

Po úspěšné maturitě se Anna vrhla na doktorské studium na Masarykově univerzitě. Babička s maminkou jsou na ni právem hrdéFoto: Archiv Anny Caldrové

Jak vás vůbec napadlo stát se modelkou, toužila jste po této kariéře odjakživa? 

Před foťákem jsem začala postávat na střední škole. Pár mých kamarádů se v té době věnovalo fotografii, a tak jsem jim sem tam pózovala. Hodně lidí mi říkalo, že jsem fotogenická a že bych toho měla nějak využít. Tenkrát se ale o něčem jako je plus size modeling u nás vůbec nemluvilo, takže jsem to nebrala vážně. Ale modelkování pro zábavu jsem se věnovala dál. O pár let později mě oslovila agentura a bylo to.

Takže si vzpomínáte na svou první zakázku? 

Moc dobře. Přišla chvíli poté, co jsem podepsala svoji první smlouvu s agenturou a stala se ze mě oficiálně modelka. Byl to poměrně velký německý klient a já jsem byla dost nervózní, protože jsem neměla s profesionálním focením žádné zkušenosti. Naštěstí se tam sešel skvělý tým profíků, kteří mi se vším pomohli.

Pomáhala vám i rodina, nebo se na vaší volbu profesní dráhy modelky příliš netvářila?  

Podporovala mě v tom od první chvíle. Babička si založila dokonce i Instagram, aby jí neutekla žádná nová fotka. Společně s mamkou jsou mými skalními fanoušky.

Foto: Archiv Anny Caldrové

Většinu modelingových zakázek má Anna v zahraničí, takže je neustále pryč. Nejčastěji se vypravuje do Španělska a Německa. Doma je ale doma, v babičce a mamince našla největší oporu Foto: Archiv Anny Caldrové

A co přátelé či spolužáci? 

Jelikož lidem na potkání nevykládám, že se věnuji modelingu, tak se mi občas stane, že za mnou přijde nějaký překvapený kamarád s tím, že mě viděl někde v časopise nebo reklamě. Všechny reakce na tohle zjištění jsou ale vždy milé a povzbudivé.

Musela jste se kvůli postavě potýkat v životě i s negativními reakcemi? 

Nevzpomínám si, že by mi někdy někdo do očí řekl, že jsem tlustá s cílem mi ublížit. A pokud ano, tak už jsem to dávno hodila za hlavu. Myslím si, že je to tím, že se snažím mít sama sebe ráda a obklopuji se lidmi, kteří mě mají také rádi takovou, jaká jsem. Samozřejmě se setkávám s negativními komentáři na sociálních sítích nebo v různých diskuzích, ale to už je bohužel problém dnešní doby.

To je dnes opravdu standard. Je vidět, že vás takové narážky nerozhází, naštěstí… 

Tak když je člověk spokojený sám se sebou a věří si, nemůžou ho nějaké řeči rozhodit. Koneckonců většina lidí, co má tendence negativně hodnotit můj vzhled nebo zpochybňovat můj zdravotní stav, o mně vůbec nic neví. Postupně jsem se naučila nebrat si negativní komentáře k srdci a dnes je pročítání takových diskuzí jedním z mých „guilty pleasure“.

Foto: Marleen Dulce

Anny sen je dostat se na obálku časopisu, nepohrdla by prý ani billboardem. Kromě modelingu ji však živí i další zaměstnání. Pracuje jako vedoucí oddělení fakturace a zákaznického centra v energetické společnosti a ve volných chvílích vyučuje ruštinuFoto: Marleen Dulce

Zdravé sebevědomí je považováno za klíč ke štěstí. Měla jste jej vždy? 

Samozřejmě, že v pubertě jsem měla potřebu se srovnávat se štíhlejšími spolužačkami. Lhala bych, kdybych tvrdila, že jsem vždycky milovala svůj velký zadek. Na střední jsem se hodně věnovala sportu, tančila jsem, jezdila na koni a bylo pro mě dost frustrující, že se mi nedařilo zhubnout. Naštěstí jsem brzy pochopila, že sebevědomí není o čísle na váze.

Vsadím se, že ještě předtím jste ale vyzkoušela spousty diet, nemám pravdu?

No jasně. Netřeba asi dodávat, že většina z nich byla naprosto nesmyslná. Nevyhnula jsem ani dietě složené z práškové stravy nebo třeba kapustové dietě. Všechny, které zabraly, mě pak samozřejmě vytrestaly jojo efektem. Dnes zastávám názor, že nejlepší dieta je pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček, který je člověk schopný dodržovat dlouhodobě.

Málokdo si uvědomuje, že i plus size modelky se musí udržovat ve formě. Co tedy děláte, abyste byla fit? 

To je pravda. Já osobně třeba celoročně jezdím do práce na kole a chodím hodně pěšky. Nejsem fanouškem fit center, ale ráda si aspoň dvakrát týdně doma sama zacvičím. Vybudovala jsem si i zdravé stravovací návyky, kterých jsem schopná se dlouhodobě držet. A hlavně se zbytečně nestresuji – když mám den blbec, tak si dám bez výčitek pořádný kus čokolády, a je to.

Foto: Tereza Červinková

Nejvíce modelingových zkušeností má 170 cm vysoká kráska z oblasti fotomodelingu, ale má za sebou i nějaké přehlídky včetně fashion weeku v Německu. Baví ji však i natáčení reklam, kde může zúročit svůj herecký talentFoto: Tereza Červinková

Tak to má být. Stejně by mě ale zajímalo, na jakou část svého těla jste nejvíce pyšná a kterou naopak moc ráda nemáte? 

Nejradši mám, a na tom se s přítelem shodneme, svůj zadek. Myslím si, že ho umím nosit. Někdy ho tedy samozřejmě také nesnáším, obzvláště, když se v obchodě nemůžu nacpat do hezkých džínů. Nejvíc mě ale asi štvou moje silnější paže a to proto, že ať dělám, co dělám, nedaří se mi je vytvarovat podle mých představ.

Kam vlastně chodíte nakupovat oblečení? Je v Česku dostatečný výběr v XL velikostech? 

Moje mamka má butik s oblečením německých a holandských značek, které naštěstí větší velikosti dělají, takže po téhle stránce mám vystaráno. Ráda také nakupuji v second handech, kde se dá ledacos najít.

Ale zpátky k modelingu - je něco, co vás na této profesi štve?

Modeling dokáže být občas opravdu vyčerpávající. Není to jen o tom postavit se před foťák nebo se projít po mole a být u toho krásná - je to velká dřina. Modelky cestují samy do cizích zemí, vstávají brzy ráno, jsou celý den na nohou a často v nepohodlných podmínkách, neustále jsou pod tlakem a u toho musí pořád vypadat skvěle a usmívat se, ať už se děje cokoli. Na druhou stranu mají možnost poznávat nové země a lidi, je to prostě něco za něco.

Foto: Greta Blumajerová

Co se týče oblékání, Anna nemá žádný vyhraněný styl. Nosí zkrátka to, co se jí líbí. Momentálně kombinuje nejrůznější košile s teniskami, loni v létě zas běhala v podpatcíchFoto: Greta Blumajerová

Jaké jsou požadavky na plus size modelku? Jak by měla vypadat?

Především musí mít osobnost. Na castingu má člověk jen pár minut na to, aby udělal dojem a získal si klienta, takže bez nějakého osobního kouzla to nejde. Pak samozřejmě k úspěchu potřebuje hezký, zajímavý obličej, zdravé vlasy a pleť, souměrnou postavu. Na velikost u plus size modelek nejsou tak striktní požadavky jako u klasických modelek. Plus size modelka může mít velikost 38 stejně jako 48, záleží vždy na tom, kolik klientů je s danou velikostí schopna získat.

Prozradíte nám vaše plány do budoucna? Ať už ty pracovní nebo soukromé? 

V blízké budoucnosti mám jediný cíl – nezbláznit se. Aktuálně se snažím najít rovnováhu mezi civilním zaměstnáním, doktorským studiem, osobním životem a kariérou v modelingu, což není úplně lehký úkol. Ale doufám, že brzy přijdu na to, jak to všechno skloubit.

Foto: Archiv Anny Caldrové

Anna je ženou mnoha tváří (krásných tváří). Při studiu si přivydělávala i jako barmanka Foto: Archiv Anny Caldrové

Reklama