Hlavní obsah

Annie Lennox je 65. Prorazila v duu, ale daří se jí i sólo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kdyby se malá Annie Lennox nezdržela, mohla se rodičům narodit přímo pod vánoční stromeček. Na svět přišla 25. prosince a dnes slaví legendární zpěvačka své pětašedesáté narozeniny.

Článek

Udržet své hity na předních příčkách žebříčků několik let se podaří jen několika skutečným hvězdám. Britská zpěvačka Annie Lennox patří mezi ně. Zatímco hitem Sweet Dreams, který vznikl během jejího působení v duu Eurythmics s Davem Stewartem (67), bořila hitparády v osmdesátých letech, velký úspěch sklidila i její poslední deska Nostalgie. Ta vyšla v roce 2014.

Duo Lennox a Stewart

Annie Lennox a Dave Stewart jsou živoucím důkazem, že rozchod dvou lidí nemusí znamenat, že už se spolu nebudou bavit. Poté, co mezi těmito dvěma zpěváky skončil milostný vztah, vytvořili v roce 1980 hudební duo Eurythmics.

Deset let jejich intenzivní spolupráce přineslo hity, jako jsou Sweet Dreams, There Must Be an Angel, Here Comes the Rain Again a mnoho dalších. K oficiálnímu rozpadu populární dvojice sice nikdy nedošlo, ale od roku 1990 se Annie Lennox vydala na sólovou dráhu (přečtěte si o rozpadu populárních kapel). A i na té se jí až neuvěřitelně dařilo.

Důkazem jsou četná hudební ocenění, která má na kontě. Za píseň Into the West k filmu Pán prstenů: Návrat krále získala v roce 2004 dokonce Zlatý glóbus i Oscara. Magazín Rolling Stone ji díky jejímu nezaměnitelnému hlasu zařadil mezi sto nejlepších zpěváků a zpěvaček všech dob.

Foto: Profimedia.cz

Jako duo nosili s Davem Stewartem i stejné oblečeníFoto: Profimedia.cz

Pánský styl zpěvačky Annie

Možná si ještě někdo vybaví Annie Lennox jako dlouhovlásku, ale daleko charakterističtější je pro ni krátký sestřih. Zrzavý a později blond. Při vystupování s Davem Stewartem často nosila obleky a upřednostňovala pánský styl. A nutno říct, že jí opravdu slušel. Tato image byla podle jejích slov součástí vyjádření rovnosti mez oběma členy Eurythmics. Dávala tím najevo, že není žádná slabá chudinka, ale že s přehledem dokáže to, co muži.

Foto: Profimedia.cz

Annie Lennox se soškou Oscara v roce 2004Foto: Profimedia.cz

Umělkyně odmítá botox

Annie Lennox je také velkou bojovnicí za přirozený vzhled, proto se ani na obal svého posledního alba Nostalgia nenechala vyretušovat a můžete jí na něm spočítat vrásky (i když jich má stále pomálu).

Neznamená to ovšem, že by v budoucnu striktně odmítala všechny estetické zákroky, které mohou pomoci ke zlepšení vzhledu. Pokud by ovšem nějaký podstoupila, tak prý jedině pod podmínkou, že výsledek bude natolik přirozený, že si nikdo nevšimne, že na nějakém byla. Maska místo obličeje, kterou mají mnohé celebrity po botoxuji nijak neláká.

Foto: Profimedia.cz

Extravagance pro ni rozhodně nebyla cizí slovoFoto: Profimedia.cz

Annie Lennox se znovu vdala

V roce 2012 se zpěvačka potřetí vdala, přestože po dvou rozvodech tuto možnost vylučovala. Poprvé byla vdaná v osmdesátých letech za člena Hare Krišna, Rádhá-Ramana. Od roku 1988 do roku 2000 byl jejím manželem producent Uri Fruchtmann. O tom, že manželství ještě nemá házet přes palubu, ji přesvědčil jihoafrický gynekolog jménem Mitch Besser (65). Dohromady je svedla charita. Konkrétně organizace Mothers2Mothers, která pomáhá dětem a svobodným matkám s AIDS.

Charitativní činnost je další věc, která zpěvačku charakterizuje. Boj proti AIDS je pro ni velké téma a věnuje se mu už řadu let. Kromě toho podporuje i Amnesty International nebo Greenpeace. V roce 2011 ji za to řádem ocenila i královna Alžběta II. 

Foto: Profimedia.cz

Na obal desky Nostalgia nepoužila retušFoto: Profimedia.cz

Soukromý život

Život Annie Lennox ovšem nebyl jen zalitý slunce. V roce 1988 se její vytoužený syn Daniel narodil mrtvý, což je určitě jedna z nejhorších bolestí na světě. Matkou se ale stala. Se svým bývalým mužem má dvě dcery. Šestadvacetiletou modelku Tali a devětadvacetiletou Lolu. Ta se „pomamila“ a vystupuje jako zpěvačka. Na matčině turné se dokonce potkaly na jednom pódiu.

Foto: Profimedia.cz

S manželem vypadají jako spokojený párFoto: Profimedia.cz

Víte, které slavné ženy se nikdy nevdaly a jaké k tomu měly důvody? Kdo se pro singl život rozhodl sám a kdo měl prostě smůlu?

Reklama

Načítám