Hlavní obsah

Zpěvačka Billie Eilish: Je jí sedmnáct a miluje ji celý svět

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Temné texty, videoklipy a strašidelné pohledy. To je americká zpěvačka Billie Eilish (17), o které jste už pravděpodobně slyšeli. A jestli ne, je nejvyšší čas se s ní seznámit. Jak se v sedmnácti stala jednou z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti?

Článek

Dnešním měřítkem úspěchu a slávy je, mimo jiné, počet followerů na Instagramu. Zpěvačku a skladatelku Billie Eilish sleduje 30,2 milionu lidí. Těžko byste na současné popkulturní scéně našli výraznější postavu – a ještě k tomu teenagerku, která dokáže svou hudbou i bezprostřední osobností zaujmout miliony lidí po celém světě. Kdo je tahle drobná slečna se svérázným stylem, jíž jsou momentálně (skoro) všichni posedlí?

Hudební zázrak

V prosinci oslaví osmnácté narozeniny a za tři roky, co se pohybuje na hudební scéně, stihla její hvězda vystoupat opravdu závratně vysoko. Letos patřil k jejím největším úspěchům koncert na známém americkém festivalu Coachella. Také je první interpretkou narozenou po roce 2000, jejíž album se stalo číslem jedna ve Spojených státech. A přijede i k nám, a to hodně brzo: 20. srpna zazpívá v O2 areně.

Foto: Profimedia.cz

Billie na jednom ze svých koncertů v červenci 2019Foto: Profimedia.cz

Hlavně nezapadnout do davu

Když se zamyslíte nad světovou popovou scénou, napadne vás možná vyumělkovaná Ariana Grande (26), Katy Perry (34) nebo Nicki Minaj (36). Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, jak zní její celé jméno, je přesným opakem – a to je na ní sympatické a osvěžující. Je svým vlastním způsobem jiná, stejně jako bývala třeba Lady Gaga (33) na začátku kariéry – vzpomeňte na klip Bad Romance (2009).

Většinu současných zpěvaček vídáme na koncertech ve vykrojených overalech, aby odhalovaly co nejvíc. Ale Billie? Klidně si na sebe vezme vytahané triko a široké dlouhé šortky, v kterých může pohodlně poskakovat po celém pódiu. Svůj styl popsala jako „dost podivný“. Miluje, když ji lidé hodnotí, a rozhodně nechce splynout s davem.

Foto: Profimedia.cz

Billie má svůj styl v oblékání, díky kterému v davu rozhodně nezapadneFoto: Profimedia.cz

Objev roku 

Jak to všechno začalo? Před třemi lety složil Billiin bratr Finneas O’Connell (21), s nímž zpěvačka spolupracuje i v současnosti, píseň Ocean Eyes. Měla sloužit jako doprovodná hudba k tanečnímu vystoupení pro samotnou Billie (ano, umí i tančit!). Nahráli ji na SoundCloud (platforma pro on-line sdílení hudby), aby si ji mohl stáhnout její učitel tance, a počty stažení pořád přibývaly.

O tři roky později je tu Billie Eilish s megaúspěšným debutovým albem When we all fall asleep, where do we go? (Kam všichni jdeme, když usneme?). Tvrdí, že nemá ráda, když se songy zařazují podle hudebních stylů – proč by nemohla dělat všechno, co chce? Hranicemi, a nejen hudebními, se jednoduše nenechavá svazovat.

Foto: Profimedia.cz

Na koncertech z Billie srší energie, a dokonce rozdává i úsměvyFoto: Profimedia.cz

Hlas mladé generace

Žije v Los Angeles a pochází z hudební rodiny. V osmi letech začala chodit do sboru a od jedenácti skládá vlastní písně. Ve dvanácti jí diagnostikovali Tourettův syndrom, který se u ní projevuje tiky v obličeji. Poté co se na internetu objevily kompilace jejích tiků, šla Billie s pravdou ven. Vysvětlila, že to nechtěla říkat hned na začátku, aby si ji veřejnost nezaškatulkovala jako „tu nemocnou“.

Billie je hlasem své generace a její fanouškovskou základnu tvoří většinou mladí teenageři, pro které je „královnou smutné hudby“. V textech řeší strašidla pod postelí, deprese, sebevraždy, ale třeba i důsledky globálního oteplování. Tím je však trnem v oku některým kritikům – podle nich svou hudbou i komunikací na sociálních sítích může negativně ovlivňovat mladé lidi. Pravda je, že její vliv je díky 30 milionům fanoušků na Instagramu obrovský.

Foto: Profimedia.cz

I takovou fotku najdete na Instagramu @billieeilishFoto: Profimedia.cz

Smutná sedmnáctiletá holka

Na Billie je sympatická její bezprostřednost i excentrický módní styl. Je neokoukaná a to je její přednost. A stejně tak její hudba, která ve změti podobných písniček zaujme. Je trochu strašidelná, trochu depresivní a chytlavá. Odkud se temné texty berou, můžeme jen spekulovat. Jsou odrazem zpěvaččiny osobnosti, nebo chce být jen kontroverzní? Pravděpodobně obojí. Svoji image „temné umělkyně“ ještě upevňuje díky tomu, že na fotkách ji s úsměvem skoro neuvidíte. Nicméně, v rozhovoru pro Vanity Fair (který doporučujeme si pustit, pokud vám nevadí angličtina) dala radu svému budoucímu já: „Nebuď smutná, je to hrozná ztráta času.“

Foto: Profimedia.cz

Billie Eilish v březnu 2019Foto: Profimedia.cz

Znáte Billie Eilish? Posloucháte její hudbu? Podívejte se na další módní experimentátory z řad celebrit.

Reklama

Načítám