Hlavní obsah

Šest mýtů o britské královské rodině. Jak je to s pavouky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se britská královská rodina stále více otevírá veřejnosti. Komunikuje s ní, víc informuje o svých aktivitách, a to i na sociálních sítích. Přesto se o ní šíří mnohé povídačky. Uvedeme je na pravou míru.

Článek

Dlouhá historie a mnoho protokolárních pravidel – to v očích veřejnosti vystihuje život britské královské rodiny. Předpisů je tolik, že se v nich neznalý člověk jen těžko orientuje a problém to mnohdy dělá i lidem, kterých se to týká. Potíž je navíc i v tom, že neexistuje přesné vymezení, kdo je a kdo už není členem britské královské rodiny. „Obyčejní lidé“ si pak skutečnost často přikrášlují a vymýšlejí si omezení a předpisy, které vůbec neexistují. Co se o královské rodině mimo jiné povídá?

1. Dotýkání zakázáno

Mezi lidmi například koluje, že dotýkat se jakéhokoli člena královské rodiny je přísně zakázáno. Ale ve skutečnosti to tak není. Samozřejmě platí, že vrhat se na královnu Alžbětu II. (93) a mačkat ji v objetí je nepřijatelné. Pokud se s ní ovšem někdy setkáte a ona vám nabídne ruku, bez obav jí potřeste. Musí to ale udělat jako první. Ostatní se osobnímu kontaktu příliš nebrání – například vévodkyně Kate (37) se každou chvíli objímá s dětmi, s nimiž se setkává při své práci.

2. Všechny členky rodiny nosí korunku

Také nošení tiáry (druh zdobené korunky do vlasů) podléhá speciálním pravidlům. Aby si je ženské členky královské rodiny mohly vložit na hlavu, musejí být vdané a nosí se až po šesté hodině večerní. Jedinou výjimkou jsou svatby: sem si může vzít diadém i svobodná žena (tedy nevěsta) či hosté bez ohledu na denní dobu.

3. Každý sňatek musí schválit královna

Toto tvrzení dnes už sice neplatí, ale má pravdivý základ. Od roku 2013 jsou pravidla týkající se svateb benevolentnějšíPodle zákona o nástupnictví podléhá schvalování sňatku jen prvních šest následníků trůnu v přímé linii, zatímco dříve museli o povolení žádat všichni. Princům Williamovi (37) i Harrymu (35) tedy musela královna požehnat, zato princezna Eugenie (29) se ptát nemusela.

Foto: Profimedia.cz

Nejužší rodinný kruh v plné parádě na svatbě prince Harryho v květnu 2018Foto: Profimedia.cz

4. Ze sedmi vajec snědí jen jedno

V knize On Royalty z roku 2006 informuje novinář Jeremy Paxman (69) o klepu, který se rozšířil o princi Charlesovi (70). Mezi lidmi se povídá, že následník trůnu každý den požaduje k snídani sedm různě dlouho vařených vajec a následně si z nich vybírá jen jedno, které mu nejvíc chutná. Princ ovšem tuto fámu vyvrátil.

5. Nebezpečí pod windsorským hradem

Objevily se také poplašné zprávy, že se v tunelech pod hradem Windsor nacházejí tisíce pavouků. Údajně má jít o prudce jedovatý druh, jeden jeho zástupce by měl mít přes devět centimetrů a velká kusadla, která snadno proniknou lidskou kůží. Ve skutečnosti se sice pod hradem nějaký ten pavouk určitě najde, ale nejde o žádná vraždící monstra.

Foto: Profimedia.cz

Na windsorském hradě bydlí angličtí panovníci už od 11. stoletíFoto: Profimedia.cz

6. Královna je technologicky zaostalá

Povídá se také, že britská panovnice Alžběta II. je uzavřená ve své ulitě, nejde s dobou a na technologické novinky ji rozhodně neužije. Pravda je ale jinde. Královna se o vymoženosti zajímá, první e-mail poslala z vojenské základny dokonce už v roce 1976, takže mnohem dříve než vy. Má také vlastní mobilní telefon, kterým komunikuje s vnoučaty a pravnoučaty.

I šlechta ovšem musí pracovat. Víte, čím se živí členové královské rodiny? 

Načítám