Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Kdo by neměl rád brambory! Že se jedná o skvělou a levnou plodinu věděly už naše babičky a uměly je připravit na stovky způsobů. A jedním z nich jsou i tyhle bramborové kobližky. Ochutnáte?

45 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 000 g brambor
  • 70 g másla
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 100 g hladké mouky
  • 2 ks vejce
  • 150 g uzeného masa
Na smažení a obalení
  • 2 hrsti strouhanky
  • 300 g másla
Článek

Postup

01.

Příprava tohoto jídla je popisována poměrně komplikovaně, ale věřte, že to zvládnou třeba i vaše ratolesti! Brambory oloupejte a uvařte doměkka.

02.

Nejnáročnější část receptu – lisování brambor. Kdo doma máte lis na brambory, bude to pro vás úplně hračka, jinak lisujte po babičkovsku přes síto, ale o to lepší pocit budete z výsledku mít.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Ve vyšší misce šlehačem utřete měkké máslo a přidejte – jak je v původním receptu krásně psáno – jeden žloutek znenáhla za druhým. Vznikne tak krásně žlutá hladká hmota, do které přimíchejte ještě špetku soli a muškátového oříšku. Nakonec přidejte i prolisované brambory (jistě by je šlo i nastrouhat najemno) a vše promíchejte dohromady. Podle potřeby přisypte trochu hladké mouky, aby těsto drželo pohromadě.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Když máte těsto připravené, podsypte vál hladkou moukou a vyválejte těsto. Z toho formičkou (a stačí i sklenička!) vyřežte kolečka a seberte přebývající těsto. Z toho potom uděláte druhou várku koblížků. Do středu každého druhého kolečka dejte hromádku pokrájeného uzeného masa, přiklopte jiným kolečkem a po stranách vše utěsněte a vytvarujte kobližky – aby se při obalování a smažení nerozpadly.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Postup opakujte i se zbytkem těsta a můžete začít obalovat a smažit. V hluboké pánvi rozpusťte a převařte máslo, ze kterého sesbírejte bílou pěnu, aby zůstalo čisté. V misce rozšlehejte vajíčka, do druhé dejte strouhanku a hotové kobližky obalte a vkládejte rovnou do horkého tuku. Kobližky smažte z jedné strany asi 4–5 minut dozlatova, z druhé strany asi 3 minuty. Hotové nechte okapat na papírové utěrce od přebytečného tuku.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Teď už stačí servírovat! Skvělou přílohou je určitě zeleninový salát, kdo má rád, může si koblížky pokapat trochou citronové šťávy.

Související témata:

Načítám