Hlavní obsah

Domácí vdolky s povidly a tvarohem

Hodnocení:
(29)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Svět nejlepších smažených dobrot se dělí na koblihy a vdolky. Dnešní recept se bude věnovat právě domácím vdolečkům – těm poctivým se švestkovými povidly a strouhaným tvarohem!

Ingredience pro:
8 kusů
Těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 20 g kvasnic
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 2 dl řepkového oleje
Na ozdobu
  • švestková povidla
  • 150 g tvrdého tvarohu
Článek

Postup

Krok 1: Dobrá mouka a čerstvé kvasnice jsou základem úspěchu tohoto receptu. Kvasnice si v ideálním případě vyndejte aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby se „připravily na práci“, mléko nezapomeňte ohřát tak, aby bylo vlažné, jinak vám kvásek nevzejde.

Krok 2: Prosátou mouku nasypte do mísy a udělejte v ní důlek. Do toho nasypte lžíci krupicového cukru, rozdrobte kvasnice, přidejte vejce a zalijte částí vlažného mléka. Připravený kvásek uložte na teplé místo a nechte ho vzejít. Když jsou kvasnice dostatečně naběhlé, přidejte zbytek mléka a špetku soli a zadělejte nepříliš husté těsto. To nechte ještě asi hodinu na teplém místě kynout. Výsledkem je řídké, ale táhnoucí se a pohromadě držící těsto, které lze nabrat naběračkou.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: V hlubší pánvi rozehřejte olej a postupně do něj naběračkou tvořte hromádky, které osmažte z obou stran dozlatohněda. Pak je vyjměte a papírovým ubrouskem zbavte přebytečného tuku. Usmažené vdolky podávejte ještě teplé (nebo když tedy zbudou – klidně už studené) potřené povidly a posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem.

ynezorPumanzeSaNyknalC