Hlavní obsah
3,6
(25)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Trhy už jsou konečně plné čerstvé zeleniny, ze které si můžete připravit nejeden chutný pokrm. Mezi ně určitě patří i zeleninové karbanátky. Uvidíte, že vám zachutnají!

35 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek pórku
  • 1 ks květáku
  • 1 kousek brokolice
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 ks vejce
  • 50 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
Na obalování
  • 50 g strouhanky
Na smažení
  • 1 dl oleje
Článek

Postup

01.

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Pak ji vložte do hrnce s osolenou vodou asi 8–10 minut vařte do změknutí – záleží na zvolené zelenině a velikosti kousků. Uvařenou zeleninu sceďte, vložte do mísy a rozmělněte šťouchadlem na brambory.

02.

K zeleninové směsi, která se podobá kaši, ale stále jsou v ní patrné kousky jednotlivých druhů zeleniny, přidejte obě vejce, rozpuštěné máslo, koření (stačí sůl a pepř, hodí se ale i drcený kmín, špetka muškátového květu či oříšku nebo pár lístků tymiánu) a část strouhanky. Vařečkou vše promíchejte, dokud nevznikne pevnější těsto – podle potřeby samozřejmě přisypávejte strouhanku; na nákyp zmiňovaný v úvodu může být směs o něco řidší.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Z karbanátkového těsta tvořte placky, které následně obalte ve strouhance a z obou stran osmažte na troše oleje dozlatova. (Nákyp pečte při 200 stupních asi 40 minut.) Podávejte s novými bramborami omaštěnými kouskem másla a posypanými zelenou petrželí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Související témata:

Načítám