Hlavní obsah
3,5
(41)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Listové těsto se už celé generace drží na vrcholu oblíbenosti v mnoha rodinách, a není divu. Dobroty z něj bývají rychlé a jednoduché. Výjimkou není ani dnešní recept na babiččiny kremeše.

35 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
Těsto
  • 500 g listového těsta
Krém
  • 500 ml vody
  • 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku
  • 120 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 ks vejce
Smetana
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
Na ozdobení
  • 70 g mléčné čokolády
Článek

Postup

01.

Listové těsto rozválejte na plát silný asi 2 mm, jedno balení vyjde asi na 1 standardně velký plech, a propíchejte vidličkou. Upečte ho v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia dozlatova, trvá to asi 10–12 minut.

02.

Plát rozkrojte na poloviny, jednu z nich ještě vlažnou nakrájejte na čtverce – jejich velikost určuje, jak velké budou výsledné porce. Upečené těsto nechte vychladnout a pusťte se do krému.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Z bílků vyšlehejte sníh. Vanilkové pudinky rozmíchejte v části vody, zbytek přiveďte k varu. Pak do ní vmíchejte rozmíchané pudinky a moučkový a vanilkový cukr a nechte asi 2 minuty vařit – postup je v podstatě stejný jako při klasické přípravě pudinku, jen se dělá z vody. Do horkého pudinku vmíchejte sníh z bílků (a pokud nemáte jak zpracovat žloutky, můžete do něj opatrně vmíchat i ty). Krémem potřete ten plát listového těsta, který zůstal nerozkrájený, a nechte zcela vychladnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

V míse vyšlehejte šlehačku dotuha, můžete ji ochutit lžící moučkového cukru, díky kterému také snáze ztuhne. Vyšlehanou smetanou potřete vychladlý krém a navrch vedle sebe narovnejte čtverce listového těsta. Kdybyste jej nenakrájeli předem, při krájení by se vám celý dezert polámal a rozpadl.

05.

Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozpusťte čokoládu a hotový dezert jí lehce pocákejte – dodá mu nejen hezčí vzhled, ale i doladí chuť.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám