Hlavní obsah

Mrkvový dort, který nemá konkurenci

Hodnocení:
(125)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Dort z mrkve? Ano, a to ten nejlepší! Mrkvový korpus s jemným šlehačkovým krémem, posypaný vlašskými ořechy, bude pro vaše chuťové buňky největším potěšením!

Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 citron
  • 500 g mrkve
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g kokosu
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Na vymazání a vysypání
  • máslo
  • strouhanka
Na krém
  • 120 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 g 33% smetany ke šlehání
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 g vlašských ořechů
Článek

Postup

Krok 1: Celá vejce vyšlehejte se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu. Přidejte na jemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlijte olej a důkladně celou směs promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Z nastrouhané mrkve vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ji do směsi

Krok 2: Troubu předehřejte na 170 °C, těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na asi 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).

Krok 3: Mezitím, kdy se peče korpus, si připravte krém. Máslo v kastrůlku na vařiči rozpusťte, nechte ho chvilku zchladnout, a vyšlehejte ho s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a tvarohem. V jiné misce vyšlehejte smetanu do tuha a opatrně ji vmíchejte ke tvarohové směsi.

Krok 4: Když je korpus upečený, nechte ho vychladnout, podélně ho v půlce rozkrojte, potřete částí krému a zase přikryjte. Zbylým krémem potřete vršek i strany dortu, který na závěr posypte nahrubo nasekanými ořechy.

Foto: Jakub Jurdič

Celý dort potřete tvarohovo-smetanovou směsí

ynezorPumanzeSaNyknalC