Hlavní obsah
3,2
(261)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dort z mrkve? Ano, a to ten nejlepší! Mrkvový korpus s jemným šlehačkovým krémem, posypaný vlašskými ořechy, bude pro vaše chuťové buňky největším potěšením!

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 citron
  • 500 g mrkve
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g kokosu
  • 250 ml rostlinného oleje
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
Na vymazání a vysypání
  • máslo
  • strouhanka
Na krém
  • 120 g másla
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 g 33% smetany ke šlehání
  • 750 g měkkého tvarohu
  • 100 g vlašských ořechů
Článek

Postup

01.

Celá vejce vyšlehejte se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu. Přidejte na jemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchejte. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte do směsi. Pak vsypte kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlijte olej a důkladně celou směs promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Z nastrouhané mrkve vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ji do směsiFoto: Jakub Jurdič

02.

Troubu předehřejte na 170 °C, těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy, nechte chvilku odpočinout a dejte péct na asi 30 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).

03.

Mezitím, kdy se peče korpus, si připravte krém. Máslo v kastrůlku na vařiči rozpusťte, nechte ho chvilku zchladnout, a vyšlehejte ho s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a tvarohem. V jiné misce vyšlehejte smetanu do tuha a opatrně ji vmíchejte ke tvarohové směsi.

04.

Když je korpus upečený, nechte ho vychladnout, podélně ho v půlce rozkrojte, potřete částí krému a zase přikryjte. Zbylým krémem potřete vršek i strany dortu, který na závěr posypte nahrubo nasekanými ořechy.

Foto: Jakub Jurdič

Celý dort potřete tvarohovo-smetanovou směsíFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata: